logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Korekta i uzupełnienie zestawu PV off-grid w dziczy - budżet 3k PLN

MarianMarek 25 Cze 2024 17:56 699 8
  • #1 21132083
    MarianMarek
    Poziom 2  
    Dzień dobry,
    Proszę o skorygowanie (lub uzupełnienie braków) mojego pomysłu na PV off-grid w dziczy.
    Jestem w temacie świeży, kolega trochę mi podrzuca składowe zestawu, ale muszę sam ogarnąć temat.
    A. Pobór
    1 Laptop używany do pracy codziennie (bateria 48 Wh, 3930 mAh Lithium-Ion, z sieci ładuje się 1h, starcza na 5-6h), drugi z doskoku,
    1 ładowarka baterii do aparatu pod 2 baterie w sumie (baterie 7,0V 2200mAh 15,4V, na ładowarkach tyle znalazłem: inp. 0,23A-0,12A, output 8,4V=1.2A)
    1 telefon Galaxy S8 (ładowany minimum raz dziennie, bateria 3,85V 3000mAh (11,55Wh)), drugi mniejszy i rzadziej.
    1 jakaś nieduża ledowa lampka do pracy na stole
    Mieszkając w miejscu z sieciowym prądem mam około 20-40 zł zużycia miesięcznie (nie znam niestety kWh itp.).

Zestaw (Budżet około 3k zł):
    2 panele https://jimmy-sklep.pl/pl/p/JINKO-Modul-fotowoltaiczny-430W-bifacial-JKM430N-54HL4R-BDV/63 /780 zł + 340 transport/
    2 klasyczne akumulatory (mało używane, nie mam danych, od kumpla, czekam na info) / 2 x 500 zł /
    Regulator ładowania BlueSolar MPPT 100/15 Victron Energy https://allegro.pl/oferta/regulator-ladowania...esolar-mppt-100-15-victron-energy-15611019234 /250 zł/
    DC DC konwerter zasilania /100 zł/
    https://pl.aliexpress.com/item/10050058069003..._main.125.48a81c244yPGmE&gatewayAdapt=glo2pol
    to do telefonu znalazłem
    https://pl.aliexpress.com/item/10050058165666..._main.120.48a81c244yPGmE&gatewayAdapt=glo2pol

Żeby mieć wyjście na 220V (przyzwyczajenie) musiałbym pewnie dokupić to:
    https://allegro.pl/oferta/przetwornica-napiec...er-green-cell-24v-230v-500w-1000w-15861641436
    /237 zł/
    w sumie miałbym tu wynik 2710 zł

Zależy mi na podglądzie poziomu/zapasu na akumulatorach (przewidywanie scenariusza do pracy), ale to chyba zapewnia (via BT) Regulator BlueSolar

Co o tym myślicie? Coś ważnego pominąłem? Coś zmienić?

Pozdrawiam,
    Marek.
  • #2 21132172
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 901
    Za 2-2,5 tyś kupisz gotowy zestaw od 500W z bateriami i inwerterem MPPT zamiast bez sensu składać byle co i byle taniej.
  • #3 21132209
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3925
    W tym budżecie kupisz gotowy inwerter solarny z kontrolerem ładowania MPPT. Może być na przykład Kemot ProSolar czy VOLT SinusPro (oba urządzenia to właściwie dokładnie to samo). Przy tych obciążeniach wystarczą wersje 12V 500W/800W (obciążenie ciągłe/chwilowe). Do ładowania wystarczy w zupełności jeden panel PV 430WP. Jako magazyn możesz użyć jednego akumulatora o pojemności około 100-140Ah lub dwóch mniejszych akumulatorów połączonych równolegle. Zestaw jest bardzo prosty i niezawodny, złożysz to sam, a na wyjściu otrzymasz normalne napięcie sieciowe 230V z czystym sinusem. Możesz więc zasilać wszystkie odbiorniki jak z normalnego gniazda.

Koszty systemu:
    - przetwornica z kontrolerem: 350-750zł
    - panel PV: 220-450zł
    - akumulator: 550-1000zł
    - okablowanie: ok. 60-100zł za dziesięć metrów.
    Oba wskazane urządzenia mają dwa typowe gniazda na wyjściu, do których możesz podłączyć odbiorniki wprost lub przez przedłużacz. Całość zamkniesz kwotą 1200-2000 zł. Zestaw będzie w pełni wydajny i funkcjonalny w miesiącach słonecznych. Jeśli instalacja ma być używana także późną jesienią, zimą i wczesną wiosną, to należy zwiększyć moc zainstalowaną w panelach i pojemność (rezerwę) w akumulatorach. Można na przykład okresowo podpinać drugi panel PV i kolejny akumulator. Uzupełnienie systemu o małą turbinę wiatrową też jest możliwe, ale nieco trudniejsze - będzie potrzebny tzw. kontroler wiatrowy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21134395
    MarianMarek
    Poziom 2  
    Mobali napisał:
    W tym budżecie kupisz gotowy inwerter solarny z kontrolerem ładowania MPPT. Może być na przykład Kemot ProSolar czy VOLT SinusPro (oba urządzenia to właściwie dokładnie to samo). Przy tych obciążeniach wystarczą wersje 12V 500W/800W (obciążenie ciągłe/chwilowe).

myślałem by kupić razu dwa panele i dwa akumulatory (kumpel kupuje 'magazyn' i ma na zbyciu 4 x 12v 200Ah po 500zł), wiec zakładając te 2 akumulatory (12V i 12V) jestem zmuszony celować w inwerter (z kontrolerem) w wersji
    → 24V (jeśli dobrze rozumiem elektrykę)
    → 500-800/1000W (panele 2 x 430W)
    Niestety ciężko znaleźć tak wysokie V z tak niskim W, ale szukam.

Cytat:
    Do ładowania wystarczy w zupełności jeden panel PV 430WP.

Trochę się obawiam ze 1 może być za mało... Wolałbym kupić 2, i tak kurier kosztuje tyle co jeden panel, a chyba wolałbym mieć backup agregacji energii :)

Cytat:
    Jako magazyn możesz użyć jednego akumulatora o pojemności około 100-140Ah lub dwóch mniejszych akumulatorów połączonych równolegle.

mam po cenie złomu (500 zł) te mało używane 12V 200Ah, kupię 2 na zapas, pod gorsze pogodowo dni.

Cytat:
    Jeśli instalacja ma być używana także późną jesienią, zimą i wczesną wiosną, to należy zwiększyć moc zainstalowaną w panelach i pojemność (rezerwę) w akumulatorach. Można na przykład okresowo podpinać drugi panel PV i kolejny akumulator.

Czy odradzasz użytkowanie w lecie zestawu 2 panele + 2 akumulatory bo na tę ilość sprzętu bedzie to bedzie przesadnie mocny zestaw ? Myślałem od razu podpiąć wszystko, jak bedzie za dużo energii to podepnę kilka lampek led, telefon robiący za wifi i małe radyjko :)

Cytat:
    Uzupełnienie systemu o małą turbinę wiatrową też jest możliwe, ale nieco trudniejsze - będzie potrzebny tzw. kontroler wiatrowy.

To nie, za dużo zamieszania, ja mam życiowy minimal, te dwa panele i akumulatory powinny to zaspokoić.

Podsumuję
    2 panele 430W (z odbiciem bocznym)
    2 akumulatory 12V 200Ah
    inwerter solarny z kontrolerem ładowania MPPT (Kemot ProSolar , VOLT SinusPro itp) 24V 500-1000W
    kable (tu bede szukał dopiero co i jak)
    Ten inwerter pokazuje poziom zasobu energii w akumulatorach, a na tym bardzo mi zależy (planowanie pracy)

Dziękujeza obszerną podpowiedź i uwagi. Jestem już mądrzejszy :)(
  • #5 21134532
    Mobali
    Poziom 43  
    MarianMarek napisał:
    (kumpel kupuje 'magazyn' i ma na zbyciu 4 x 12v 200Ah po 500zł),
    Jeśli akumulatory są w dobrym stanie, to jest to dobra cena. Ale jeśli mocno "przechodzone", to zdecydowanie lepiej kupić akumulator o niższej pojemności, ale dobry i nowy.
    MarianMarek napisał:
    jestem zmuszony celować w inwerter (z kontrolerem) w wersji
    → 24V (jeśli dobrze rozumiem elektrykę)
    Możesz spiąć dwa takie akumulatory równolegle. Będą pracować w 12V, a ich pojemność się zsumuje. Jednak przy tej ilości odbiorników, które wskazałeś, nawet jeden taki akumulator 200Ah wystarczy. Szczególnie jeśli akumulatory były długo używane, lepiej nie łączyć ich razem. Będą miały różne spadki napięć i szczególnie przy takich pojemnościach może dochodzić do znacznie szybszego rozładowywania całego magazynu.
    MarianMarek napisał:
    Trochę się obawiam ze 1 może być za mało... Wolałbym kupić 2, i tak kurier kosztuje tyle co jeden panel, a chyba wolałbym mieć backup agregacji energii
    Musisz najpierw sprawdzić, czy dwa wybrane panele da się podłączyć do wybranego modelu inwertera. Te urządzenia mają ograniczone wartości napięć oraz prądu dla zestawu paneli, z którymi mogą współpracować. Na przykład wskazany wyżej Kemot Prosolar w wersji 1000 toleruje maksymalne napięcie na wejściu PV o wielkości 75V DC. Ale dla mniejszego modelu 800, ta wartość to już 50V DC. A więc da panele z napięciem obwody otwartego w granicach 37V to będzie już zbyt dużo. Trzeba więc zacząć od dokładnego sprawdzenia tabliczek znamionowych paneli PV, a następnie policzyć, czy dany zestaw może być podłączony do konkretnego inwertera. Generalnie, elementy tego systemu powinny zostać do siebie dopasowane. Także dobierając akumulator warto kierować się ogólnymi wskazaniami producenta w tej kwestii.
    MarianMarek napisał:
    ...mam po cenie złomu (500 zł) te mało używane 12V 200Ah, kupię 2 na zapas, pod gorsze pogodowo dni.
    Warto najpierw dokładnie sprawdzić ich stan. Bo jak kiepskie, to cena 500zł wcale nie jest atrakcyjna. Także przechowywanie akumulatorów może okazać się kłopotliwe.
    MarianMarek napisał:
    Czy odradzasz użytkowanie w lecie zestawu 2 panele + 2 akumulatory bo na tę ilość sprzętu będzie to przesadnie mocny zestaw?
    Nie odradzam. Pisałem jedynie, że na te odbiorniki wystarczy. Ale jeśli masz taką możliwość i możesz wydać więcej, to oczywiście lepiej mieć zainstalowaną większą moc. Oczywiście całość powinna zostać dobrze skonfigurowana. W ten sposób będziesz dysponował znacznym zapasem energii. A to znacznie lepsze niż jej ewentualne niedobory. Zamiast rozbudowywać jedną instalację, można też pomyśleć o dwóch takich "wyspach". To dobre rozwiązanie ze względu na wyższą niezawodność takiego systemu. Gdyby coś padło w jednym, po prostu masz energię z drugiego. A do czasu usunięcia usterki nadal masz własne zasilanie.
    MarianMarek napisał:
    Ten inwerter pokazuje poziom zasobu energii w akumulatorach, a na tym bardzo mi zależy (planowanie pracy)
    Tak, oba wskazane urządzenia mają taką funkcję, w postaci ikony z bateryjką. Pięć "kresek" oznacza w pełni naładowany akumulator, cztery nieco rozładowany, trzy to mniej więcej połowa, i tak dalej. W urządzeniu od Kemot ta ikonka jest stale widoczna. W urządzeniu Volt można przełączać poszczególne funkcje oglądane na wyświetlaczu za pomocą przycisku "menu". Oba pokazują także napięcia, czy poziom obciążenia. Szczegóły znajdziesz w instrukcjach. Panele sterujące wyglądają tak:
    Dwa panele sterujące inwerterów Kemot i Volt z wyświetlaczami pokazującymi napięcie 230V.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21134550
    MarianMarek
    Poziom 2  
    Mobali napisał:
    Musisz najpierw sprawdzić, czy dwa wybrane panele da się podłączyć do wybranego modelu inwertera. Te urządzenia mają ograniczone wartości napięć oraz prądu dla zestawu paneli, z którymi mogą współpracować. Na przykład wskazany wyżej Kemot Prosolar w wersji 1000 toleruje maksymalne napięcie na wejściu PV o wielkości 75V DC. Ale dla mniejszego modelu 800, ta wartość to już 50V DC. A więc da panele z napięciem obwody otwartego w granicach 37V to będzie już zbyt dużo. Trzeba więc zacząć od dokładnego sprawdzenia tabliczek znamionowych paneli PV, a następnie policzyć, czy dany zestaw może być podłączony do konkretnego inwertera.

Znalazłem to (załącznik), ale wartość VDC = 1500 jest ogromna :(
    Tabela parametrów paneli fotowoltaicznych z wyróżnionym VDC1500.
    Wykresy charakterystyk prądowo-napięciowych i zależności temperaturowych panelu o mocy 430 W.
  • #8 21134658
    MarianMarek
    Poziom 2  
    >>21134656
    Oki, w takim razie albo słabszy panel albo mocniejszy inwerter? Wracam do sprawdzania tych paneli. Dziękuję
  • #9 21134840
    Mobali
    Poziom 43  
    Ne tyle słabszy, co oferujący nieco niższe napięcie. Skoro chcesz podłączyć dwa panele, to trzeba pomnożyć wartość Voc wybranego modułu razy dwa i sprawdzić czy wynik mieści się w zakresie dopuszczalnym przez wybrany model Kemot albo Volt. W tym wypadku wychodzi 77V czyli trochę więcej niż akceptuje na przykład ProSolar 1000. Można jeszcze rozważyć połączenie równoległe, jeśli prąd na to pozwoli. Generalnie trzeba sprawdzać i liczyć.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje porady dotyczącej zestawu PV off-grid w budżecie 3k PLN, który ma zasilać laptopa, telefon oraz lampkę LED. W odpowiedziach zasugerowano zakup gotowego zestawu z inwerterem MPPT, który może obejmować panele słoneczne, akumulatory oraz okablowanie. Proponowane rozwiązania to użycie jednego panelu PV o mocy 430W oraz akumulatorów o pojemności 100-140Ah. Użytkownik rozważa zakup dwóch paneli i akumulatorów, co wymaga inwertera 24V. Wskazano na konieczność sprawdzenia kompatybilności paneli z inwerterem oraz na ryzyko związane z używaniem starych akumulatorów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA