logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Budżetowy zestaw off-grid na 10 W przez 12 h - co polecacie z Allegro?

st128 18 Gru 2024 19:05 2643 43
Najlepsze odpowiedzi

Jaki budżetowy zestaw off-grid z akumulatorem wybrać do zasilania obciążenia 10 W przez 12 godzin dziennie przez cały rok w Mazowieckiem?

Na takie zapotrzebowanie liczone jako ok. 120 Wh/dzień nie ma sensu iść w bardzo mały zestaw 100 W/30 Ah, bo zimą w Mazowieckiem będzie zbyt słaby; rozsądniej celować w używany panel 250–330 W z akumulatorem około 36 Ah albo większym i z porządnym regulatorem [#21357059][#21354574][#21357012] Jeśli zależy ci na trwałości magazynu energii, forum poleca LiFePO4 50–60 Ah (lub 60–80 Ah), a jako tańszą alternatywę AGM 100 Ah; akumulator powinien pracować w dodatniej temperaturze [#21354104][#21357059] Do takiego układu lepiej sprawdza się MPPT niż tani PWM, bo daje lepszy uzysk przy słabszym słońcu, choć jeden z użytkowników opisał też działający budżetowy zestaw z panelem 100 W i MPPT 10 A jako minimum [#21354561][#21367069]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 21353874
    st128
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam. Dla was to pestka... Więc potrzebuje dobrać budżetowy zestaw off grid (komplet z akumulatorem) dla poboru 10 Wat codziennie o każdej porze roku po 12 h. Możecie coś polecić z alledrogo co nie będzie za mocne i będzie pasować do moich potrzeb i nie będzie degradować akumulatora zbyt szybko?
    AI: Jaki masz budżet na ten zestaw off-grid?
    1500 zł.
    AI: W jakim regionie mieszkasz i jakie są tam typowe warunki pogodowe?
    Mazowieckie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21353914
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15454
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21353946
    st128
    Poziom 11  
    Ooo, dziękuję, więc mam już jakiś przykład. Czyli potrzebne mi około 100 Wat z panela, oraz akumulator około 30 Ah. Czy warto z tymi parametrami inwestować choćby w najtańsze MPPT 10 A?
  • Pomocny post
    #4 21354038
    podkopiaczeq
    Poziom 18  
    Ocena: 50
    Zdecydowanie 100 W to będzie za mało. Jeśli będzie np. pochmurny tydzień w grudniu czy listopadzie, to z zasilania będą nici. Celowałbym w coś 0,5-1 kW i panele zamontowane pod kątem 60-90 stopni.
  • #5 21354056
    st128
    Poziom 11  
    >>21354038 OK, powiedzmy, że kupie panel 0,5 kW, bo nie są takie drogie, ale jaki najtańszy regulator się nada do takiej mocy? I czy nic się nie stanie złego, gdy akumulator będzie tak mały jak te 40-50 Ah?
  • #6 21354079
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3776
    Jeśli zestaw ma pracować bez przerwy, to zdecydowanie trzeba zwiększyć moc zainstalowaną w panelach PV. To pozwoli na lepsze wykorzystanie energii także w bardziej pochmurne dni oraz w okresach gdy słońca jest bardzo mało (późna jesień). Z kolei zwiększenie pojemności magazynu (akumulator) umożliwi przetrwanie długich okresów nieprodukcyjnych, na przykład dwu, czy trzydniowego załamania pogody. W deszczu po prostu nie ma produkcji. Jeśli uda się dobrze zaplanować zestaw żeby dawał sobie radę jesienią i zimą, to i tak problemem będzie spora nadprodukcja energii wiosną i latem. Warto więc wcześniej pomyśleć o jej zagospodarowaniu - to najrozsądniejsze. Inne rozwiązanie, to zastosowanie na przykład dwóch paneli PV, z których jeden w "jaśniejszym" okresie roku po prostu odłączysz.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #7 21354104
    podkopiaczeq
    Poziom 18  
    Ocena: 50
    Jeżeli jest możliwość zapewnienia akumulatorowi dodatniej temperatury, to proponuje akumulator LiFePO4, o pojemności około 60-80 Ah. Dzięki temu taki system mógłby zrobić 5 cykli 12 godzinnych przyjmując, że nie ma żadnej produkcji z paneli. Co do regulatora, to proponuję EASUN MPPT o prądzie znamionowym 40 A.
  • #8 21354368
    Mobali
    Poziom 43  
    podkopiaczeq napisał:
    ...proponuje akumulator LiFePO4
    Z techniczngo punktu widzenia bardzo dobra propozycja, ale koszt akumulatora będzie znacznie wyższy. No i najprostsze kontrolery także niespecjalnie nadają się do ich ładowania. A więc kolejne powiększenie budżetu?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21354406
    st128
    Poziom 11  
    OK, nie dajmy się zwariować... Więc tak, powiedzmy, że nie musi być tyle i tyle godzin każdego dnia, wystarczy zestaw, który w przeciętny dzień, jak dzisiaj, zimowy, doładowuje mi te 10-15 W do akumulatora. Najwyżej w dzień deszczowy i pochmurny nie będę miał prądu, albo będę go miał dużo mniej. Coś rozsądnego w stosunku do wymagań... Dodam, że te 10 wat ciągnięte prostu z akumulatora 12 V bez żadnej przetwornicy 12-230 V. W te gorsze deszczowe dni będę ładował tyko smartfon, więc dam jakoś rade. Drobna elektronika - smartfon, laptop z niskonapięciówką Celeron N4000, który ciągnie max te 10 Wat (odłączona bateria wewnętrzna do testu poboru watomierzem - sprawdzony 7-10 wat max) z zasilaczem laptopowym samochodowym oraz lampa 6 W LED, to wszystko na parę godzin wieczorem na odludziu bez sieci elektrycznej... Chyba da się coś wykombinować, bo to taki survival elektryczny i nie liczę na poważny zestaw solarny za kilka tysięcy...
  • Pomocny post
    #10 21354561
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 704
    st128 napisał:
    OK, nie dajmy się zwariować...

Nie da się "nie zwariować" by mieć z instalacji PV prąd w listopadzie/grudniu/styczniu.

Ale moim zdaniem nie ma co celować z wydajnością w te miesiące - to się ekonomicznie nie zepnie i tyle.

Można szacować produkcję w te miesiące, ale to będą marginalne wartości, np. ja mam w tej chwili (godz 9:50) pochmurny, ale w miarę jasny dzień (w porównaniu do większości grudnia, gdzie było pochmurno, ale i ciemno) i produkcję mam na poziomie 7% mocy zainstalowanej (na panelach wschód-zachód pod kątem 35 stopni). Na poziomie 6% mocy zainstalowanej na drugich panelach, ale południowych pod kątem 30 stopni.

Moim zdaniem panel 100 W i regulator MPPT 10 A do tego i będzie GIT, pod warunkiem dodania do tego LiFePo4 o poj. min. 50 Ah (wiadomo, im pojemniejszy tym lepiej) - pod warunkiem o jakim wspomniano wyżej: dodatnia temperatura gdzie aku będzie.

Takie zestawy są o tyle fajne, że jak się zobaczy jak to działa zawsze można dołożyć, zmodernizować, np. drugi panel, wymiana regulatora, dołożenie akumulatora, etc.
  • Pomocny post
    #11 21354574
    Mobali
    Poziom 43  
    st128 napisał:
    OK, nie dajmy się zwariować... Więc tak, powiedzmy, że nie musi być tyle i tyle godzin każdego dnia, wystarczy zestaw, który w przeciętny dzień, jak dzisiaj, zimowy, doładowuje mi te 10-15 W do akumulatora. Najwyżej w dzień deszczowy i pochmurny nie będę miał prądu, albo będę go miał dużo mniej.
    Skoro godzisz się z tym, że czasem energii zabraknie, wystarczy akumulator 36 Ah i używany panel o mocy 250-330 W z odpowiednim kontrolerem. U mnie od lat działa taki zestaw off-grid. Na wyjściu mam DC 12 V i DC 5 V (USB), a także przejściówki na większość typowych gniazd DC. Zestaw służy mi do ładowania wszelkich akumulatorków, telefonów, tabletów, itp. Przez około 90 procent roku energii mam dosyć, latem jest jej zdecydowanie zbyt dużo, ale nadmiar wykorzystuję do zasilania lamp ogrodowych i przeciwkomarowych. Jak prądu nie ma, albo jest go za mało, to po prostu przekładam ładowanie niektórych sprzętów na kolejne dni. A jak słońca mnóstwo, to ładuję na zapas. To działa, świetnie sprawdza się i bardzo się opłaca. Bez tego wynalazku, pewnie kilka ładowarek nigdy nie byłoby wyjmowanych z gniazdka. ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 21355288
    st128
    Poziom 11  
    Czy przy dużej dysproporcji mocy paneli w stosunku do zbyt małego akumulatora to regulator PWM jest bezpieczniejszy od MPPT gdyż odcina całkowicie ładowanie akumulatora?
  • Pomocny post
    #13 21355424
    Mobali
    Poziom 43  
    U mnie, na opisanym wyżej zestawie, jest właśnie chiński kontroler PWM 30A. Jest tańszy i prostszy, kupiony od kolegów Wujka Wonga za kilkanaście złotych. Panel PV mam używany, a akumulatory pochodzą ze złomowanych w firmie UPS-ów (dwa AGM po 18 Ah połączone równolegle). Cały zestaw kosztował mnie grosze, a przez lata "zarobił" już naprawdę sporo. O niezależności, wygodzie i innych zaletach nie wspomnę.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #14 21355635
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 559
    st128 napisał:
    Czy przy dużej dysproporcji mocy paneli w stosunku do zbyt małego akumulatora to regulator PWM jest bezpieczniejszy od MPPT gdyż odcina całkowicie ładowanie akumulatora?

Każdy regulator poprawnie skonstruowany powinien posiadać takie same funkcje ładowania etapowego aku, niezależnie czy jest to PWM, MPPT czy jakaś pośrednia wydumka.
    • PWM - prąd ładowania aku będzie zawsze mniejszy od prądu generowanego w danym momencie przez panel.
      MPPT - dla typowych regulatorów tego typu prąd ładowania będzie większy od prądu generowanego w danym momencie przez panel. Ile razy większy, to zależy od stosunków napięć Vmp panelu i napięcia roboczego regulatora.
    Z powyższego wynika, że zawsze należy dobrać Imp panelu, tak aby nie przekroczyć maksymalnego dopuszczalnego napięcia ładowania aku, zwłaszcza kwasowego.

Przy PWM wystarczy dobrać po prostu panel pod kątem Imp, zaś przy MPPT wypada zrobić wyliczankę jakie max prądy ładowania można uzyskać na wyjściu regulatora, albo zastosować regulator z ustawianiem na nim maksymalnego prądu ładowania.
  • #15 21356417
    st128
    Poziom 11  
    Czy ten zestaw będzie działał poprawnie?
    https://www.hermesplus.pl/pl/p/Zestaw-panel-f...2%2C5mm2-dzialka%2C-kamper%2C-balkon/23124555 z https://www.hermesplus.pl/pl/p/Akumulator-Vol...O4-12%2C8V-33Ah-30A-bezobslugowy-BMS/23122907
    Wiadomo, priorytet niska cena zestawu, ewentualnie jakaś rada co można poprawić. Tutaj jeszcze podobna cena - panel 220 W, ale z regulatorem PWM.
    https://www.hermesplus.pl/pl/p/Zestaw-panel-f...-5m-6mm2-dzialka%2C-kamper%2C-balkon/23126704
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #16 21356770
    Mobali
    Poziom 43  
    Przynajmniej u mnie, linki nie otwierają się. Zresztą na Forum unikamy wklejania linków, które się dezaktualizują.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 21356776
    st128
    Poziom 11  
    Otwierają się, jak zaznaczysz myszką cały link, skopiujesz w kolejną zakładkę, nie wiem czemu nie otwiera samym kliknięciem.

Zestaw 1: panel fotowoltaiczny Volt Polska MONO 220 W 19,5 V (1480x670x35x30 mm) regulator solarny SOL PWM 20 A 2 x USB 2 x kabel 5 m-6 mm2 540 zł.

Zestaw 2: panel fotowoltaiczny Volt Polska POLI 110 W 18 V (1016x670x30x25 mm) regulator solarny SOL MPPT 10 A (50 V) 12 V BT 2 x kabel 2 x 4 m 2,5 mm2 430 zł.

Akumulator Volt LiFePO4 12,8 V, 33 Ah (30 A) bezobsługowy BMS 500 zł.
    Alternatywne akumulatory, jakie mi polecano, to Gel oraz deep cycle. Tutaj też poradźcie, jaki będzie najlepiej pasować do tych zestawów. Ekonomicznie wydają mi się atrakcyjne te zestawy i dużo konkretniejsze niż to, co jest na Allegro, gdzie dają akumulatory AGM oraz najtańsze przetwornice, które ponoć ulegają uszkodzeniu.
  • Pomocny post
    #18 21357012
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7733
    Żaden z tych zestawów się nie nadaje. Pierwszy jest za drogi jak na taką moc, drugi to PWM.
    Panel: https://www.speckable.pl/pl/product/96715,pan...2LbP6QdlYlxOnjXUjFYy6sbLSnaX2zhxoCFbkQAvD_BwE
    Regulator: https://voltpolska.pl/fotowoltaika/sol-mppt-30a-regulator-solarny.html

Mam taki regulator i od trzech lat pracuje idealnie. Większy panel daje lepsze uzyski przy słabej pogodzie. Akumulator trzeba policzyć, jaka pojemność jest potrzebna. Panele mocno staniały, jednak ze względu na wielkość, koszt przesyłki bywa spory.
  • #19 21357046
    st128
    Poziom 11  
    Ten sprzedawca spec kable posiada panel mono 400 W, jak i ten regulator oraz przewody przyłączeniowe w ofercie. Ma też akumulatory. Jaki aku dodać do zestawu, bym miał wszystko w jednej przesyłce?
  • Pomocny post
    #20 21357059
    ArturAVS
    Moderator
    Potrzebujesz 10 W przez 12 godzin, czyli 120 Wh dziennie. Akumulator 100 Ah ma pojemność energii 100 Ah x 12 V = 1200 Wh. Daje to teoretycznie dziesięć dni "zapasu" zasilania przy słabej pogodzie.
    Rozważyłbym AGM 100 Ah lub LiFePO4 60 Ah. Litowy ma dłuższą żywotność, więc lepiej trochę dopłacić. Te 5 lat powinien spokojnie wytrzymać. Regulator po podłączeniu trzeba skonfigurować do użytego akumulatora, jeśli te wymagane 12 godzin pracy to praca ciągła, to można w regulatorze ustawić. Do regulatora jest odpowiednia aplikacja poprzez BT, dzięki niej można szybko i wygodnie wszystko poustawiać. Jednak zima to trudny okres, u mnie z 0,8 kW paneli to ledwo kilkadziesiąt Wh dziennie. Dzień krótki, duże zachmurzenie oraz mnóstwo drzew. Przed zakupem upewnij się czy wszystko mają w magazynie. Nie zapomnij o bezpiecznikach.
  • Pomocny post
    #21 21361740
    ArturAVS
    Moderator
    Możesz. Wtedy nie będziesz mógł maksymalnie wykorzystać nadwyżek. Tanie PWM sobie odpuść, duże straty mocy z panela i nie ma kontroli prądu. Działa to głównie tak, że impulsowo jest dołączany bezpośrednio do wyjścia panel. A jedynym ograniczeniem prądu jest prąd zwarciowy panela. W MPPT jest przetwornica, która z np. z 30 V, 10 A panela, robi dla akumulatora (bądź innego odbiornika) te 13,8-14,4 V, ale o blisko dwukrotnie większym prądzie (dla przykładu ~20 A). Osobiście, wolałbym jednak mieć zapas...
  • #22 21366265
    st128
    Poziom 11  
    Panowie... czy panel 220W z MPPT 20A wyprodukuje mi przynajmniej 40Wh w grudniu-styczniu-lutym dziennie? Przetestowałem, jaki pobór minimum mi realnie starczy i 40Wh będzie ok, byle nie mniej... a są takie fajne elastyczne, lekkie panele 220W. Jakbym miał do tego lekki LiFePO4, to fajny, leciutki do transportu zestawik... tylko nie wiem, czy te elastyczne paneliki są trwałe na zewnątrz. Trochę mi się koncepcja zmienia, ale taki lekki zestaw jest bardzo pociągający.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #23 21366325
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 483
    Czasem to i 6.5kW na dachu nie robi przez cały dzień 40Wh a ty chcesz z jednego panela ;)
  • Pomocny post
    #25 21366358
    k_pec
    Poziom 34  
    st128 napisał:
    czy panel 220W z MPPT 20A wyprodukuje mi przynajmniej 40Wh w grudniu-styczniu-lutym dziennie?

Statystycznie, uwzględniając dane pogodowe, panel 220Wp mógłby dać szacunkowo uzyski w okolicach:
    • grudzień: 4kWh / mies. --> ~130Wh / 24h
      styczeń: 6kWh / mies. --> ~190Wh / 24h
      luty: 10kWh / mies. --> ~350Wh / 24h
    To jak napisałem - szacunki - ale dają jakieś odniesienie.

Jesteś pewny, że chodzi o 40Wh / 24h? Bo to strasznie mały pobór ciągły, rzędu 1.6W.
  • #26 21366360
    st128
    Poziom 11  
    lopr_pol napisał:
    Czasem to i 6.5kW na dachu nie robi przez cały dzień 40Wh a ty chcesz z jednego panela

Stram sie zbalansowac koszt takiego off-gridu z moimi mizernymi wymaganiami(40Wh) ale to chyba się nie da...to się nigdy nie zwróci.Panele 400w tanie ale regulator 40A juz pare zł kosztuje ehh...nie wspominajac o akumulatorze.

Dodano po 3 [minuty]:

k_pec napisał:
    Jesteś pewny, że chodzi o 40Wh / 24h? Bo to strasznie mały pobór ciągły, rzędu 1.6W.

dokładniej to zmienne 4-8w w 6 godzin 17-23. i 40Wh starcza w realnym tescie w tych godzinach..
  • #27 21366395
    k_pec
    Poziom 34  
    st128 napisał:
    Stram sie zbalansowac koszt takiego off-gridu z moimi mizernymi wymaganiami(40Wh) ale to chyba się nie da...to się nigdy nie zwróci.Panele 400w tanie ale regulator 40A juz pare zł kosztuje ehh...nie wspominajac o akumulatorze.

Do niskonapięciowego panelu PV regulator MPPT to zbędny wydatek, regulator PWM jest wystarczający.

40W to około 4Ah dla aku 12V. Więc aku może mieć małą pojemność, zależy jak długą autonomię chciałbyś przyjąć.

Oczywiście, że przy takich poborach zbilansowanie takiego systemu jest wieloletnie, o ile w ogóle taka instalacja ma sens ekonomiczny, poza hobbystyką.

Poza tym, licz się z tym, że przy fatalnej pogodzie przez kilka, kilkanaście dni system mógłby się wyłączyć z powodu wyczerpania aku. Powód jest taki, że średnie szacunkowe dzienne produkcje z panelu mogą się zmieniać w dużych granicach dzień do dnia, i może być tak, po kilku ciemnych dniach nie doładujesz aku, nawet przy takich znikomych poborach.

st128 napisał:
    dokładniej to zmienne 5-8w w 6 godzin 17-23.

To ułatwia, bo zasilanie w zimie tylko z Aku, więc cały prąd z panelu tylko na doładowywanie aku.
  • #28 21366402
    st128
    Poziom 11  
    >>21366395
    Czy tryb B3 w tanich niebieskich PWM ogarnia LIFePO4 ?

Dodano po 7 [minuty]:

k_pec napisał:
    Do niskonapięciowego panelu PV regulator MPPT to zbędny wydatek, regulator PWM jest wystarczający.

k_pec napisał:
    Poza tym, licz się z tym, że przy fatalnej pogodzie przez kilka, kilkanaście dni system mógłby się wyłączyć z powodu wyczerpania aku.

dlatego chce akumulator LIFePO4 zeby bez szkody mozna bylo go rozładować.
  • Pomocny post
    #29 21366430
    k_pec
    Poziom 34  
    st128 napisał:
    Czy tryb B3 w tanich niebieskich PWM ogarnia LIFePO4 ?

A, LIFePO4 - to trzeba odnosić się do konkretnego modelu regulatora.

W takim zastosowaniu można by dać jakiś standardowy kwasowy. Zapas pojemności, jeśli dba się o kondycję aku nie jest znowu aż tak różny - w LIFePO4 powiedzmy 50...70% pojemności, w kwasowych bezpieczne 50%. Tyle, że litowe mają znacznie większą ilość cykli.

Podstawowa wada kwasowych, że powinny być doładowywane po każdej nocy do pełna - co przy tak niskich poborach powinno się w większości czasu uzyskiwać. Jak nie, to mógłby się skrócić się jego czas życia, która i tak nie jest rewelacyjna. Ale za to są znacznie tańsze od litowych, i można je w wielu przypadkach prosto regenerować.
  • #30 21367054
    st128
    Poziom 11  
    Ten tani chinski PWM ma takie ustawienia akumulatora- B1-lead-acid battery 12/24V automatic , B2-Lithium-ion battery 3 strings 3.7V=11.1V,
    B3-Lithium iron phosphate battery 4 strings 3.2V=12.8V
    Więc do LIFePO4 powinien sie nadawać (B3)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru budżetowego zestawu off-grid do zasilania o mocy około 10 W przez 12 godzin dziennie, z uwzględnieniem warunków zimowych w regionie mazowieckim i budżetu około 1500 zł. Zalecane jest zwiększenie mocy paneli do minimum 100 W, a najlepiej 0,5-1 kW, aby zapewnić odpowiednią produkcję energii w pochmurne dni i zimę. Akumulator powinien mieć pojemność co najmniej 30-50 Ah, z preferencją dla LiFePO4 (60-80 Ah) ze względu na dłuższą żywotność i możliwość głębokiego rozładowania, pod warunkiem utrzymania dodatniej temperatury. Regulator MPPT jest rekomendowany ze względu na wyższą efektywność ładowania, szczególnie przy panelach o wyższym napięciu i mocy, choć w prostych, niskonapięciowych systemach PWM może być wystarczający. Dyskutowano o kompatybilności tanich chińskich regulatorów PWM z trybem B3 dla akumulatorów LiFePO4. Wskazano, że panele o mocy 220-410 W są dostępne w atrakcyjnych cenach, a regulator MPPT 10-30 A zapewnia lepsze wykorzystanie energii. Zwrócono uwagę na konieczność odpowiedniego doboru pojemności akumulatora do zapotrzebowania i warunków pracy oraz na możliwość rozbudowy systemu. Ostatecznie autor zakupił panel 410 W, regulator Victron SmartSolar 100/30A oraz akumulator LiFePO4 100 Ah od Volta. Podkreślono, że zimą produkcja energii jest znacznie ograniczona, a system off-grid o tak niskim poborze energii ma charakter hobbystyczny i wymaga kompromisów w zakresie dostępności energii w gorsze dni.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA