Szukam rekomendacji i komponentów do stworzenia małej i budżetowej instalacji off-grid na domku narzędziowym. Na działce nie ma jeszcze prądu, a docelowo chcę z tej instalacji zasilać oświetlenie działki na 12V LED, monitoring, router WiFi oraz pompę oczyszczalni i pompę głębinową 800W do podlewania ogrodu.
Energii ma wystarczyć na:
- podtrzymanie pompki oczyszczalni (70W)
- Oświetlenie LED budynku i lampy zewnętrznej LED na 12V (15W)
- Router Wifi + Kamera monitoringu (<40W)
- okazjonalnego włączenia pomy głębinowej 800W 30-60min w weekend.
- okazjonalnego użycia elektronarzędzi do 1800W przez kilkanaście minut w weekend.
Powierzchnia dachu: 4,4x2m, wystawiona na południe, kąt 20 stopni.
Myślę o 2-4 panelach ok 400W (połączonych równolegle), 2 akumulatorach 12v AGM 100Ah, kontrolerze o mocy do 1.8-2kW i oczywiście skrzynce rozdzielczej.
Proszę ekspertów w tej grupie o porady, linki do sprawdzonych materiałów, które mgółbym wykorzystać przy projekcie i sugerowanie komponentów, które możnaby było użyć.
Z góry bardzo dziękuję.
Energii ma wystarczyć na:
- Oświetlenie LED budynku i lampy zewnętrznej LED na 12V (15W)
- Router Wifi + Kamera monitoringu (<40W)
- okazjonalnego włączenia pomy głębinowej 800W 30-60min w weekend.
- okazjonalnego użycia elektronarzędzi do 1800W przez kilkanaście minut w weekend.
Powierzchnia dachu: 4,4x2m, wystawiona na południe, kąt 20 stopni.
Myślę o 2-4 panelach ok 400W (połączonych równolegle), 2 akumulatorach 12v AGM 100Ah, kontrolerze o mocy do 1.8-2kW i oczywiście skrzynce rozdzielczej.
Proszę ekspertów w tej grupie o porady, linki do sprawdzonych materiałów, które mgółbym wykorzystać przy projekcie i sugerowanie komponentów, które możnaby było użyć.
Z góry bardzo dziękuję.