logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Poprawki do układu z 2 LED-ami na fotorezystor i kondensatorem

Hayabusa9mm 26 Cze 2024 20:36 402 19
  • #1 21133469
    Hayabusa9mm
    Poziom 2  
    Witam wszystkich! :)

Potrzebuję pomocy z pozornie prostym układem. Mianowicie chcę aby 2 LED-y zapalały się, gdy czujnik wykryje, że jest ciemno, i gdy znów jest jasno, łagodnie gasły. Dla kontekstu mają to być oczy w masce, dlatego też musi to być jak najmniejsze. Już i tak tam ciężko wsadzić łeb...

Grzebałem na necie, znalazłem jakiś podobny schemat (http://www.circuitdiagram.org/dark-detector-led-ldr.html), no ale jest na jednego LED-a. Plus muszę dodać kondensator, żeby te LED-y nie gasły od razu, tylko tak "łagodnie". Udało mi się skontaktować z jakimś znajomym znajomego, który interesował się trochę takimi układami i rozrysował mi taki układ (z uprzedzeniem, że dawno tego nie robił i może nie zadziałać od razu). No i nie zadziałało. Więc szukam pomocy tutaj.

Schemat prostego układu z dwoma diodami LED kontrolowanymi przez fotorezystor, z wykorzystaniem tranzystora 2N2222.

(Dostałem rysunek ręcznie, więc przerysowałem, jak najwierniej się dało.)

Polutowałem tak jak na rysunku (jedynie nie dawałem pstryczka on/off na razie) i po podłączeniu do 9 V nic się nawet nie świeci. Uprzedzam, że mam prawie 0 doświadczenia i wiedzy. Jakiś czas temu zlutowałem prosty LED na dźwięk i parę gotowych układów do samodzielnego montażu i tyle mam w tym doświadczenia.

Doceniłbym, jakby ktoś rzucił okiem na ten schemat i wprowadził ewentualne poprawki. No chyba że to ja się gdzieś walnąłem przy lutowaniu.
  • Pomocny post
    #2 21133490
    wzagra
    Poziom 33  
    Ocena: 278
    Poprawki do układu z 2 LED-ami na fotorezystor i kondensatorem
  • #3 21133533
    Hayabusa9mm
    Poziom 2  
    >>21133490
    Czy pod te kilkadziesiąt omów mogę podłączyć kolejną 330? Czy muszę kupić coś mniejszego?
  • #5 21133578
    Hayabusa9mm
    Poziom 2  
    >>21133562
    Co mam zrobić, żeby tak nie było. To po pierwsze.
    A po drugie, UDAŁO SIĘ :D Świeci i reaguje, ale są 2 problemy.

1. Działa na odwrót, czyli świeci mocniej jak jest jaśniej.
    2. Nawet jak zakryje palcem czujnik to dalej lekko się świecą. Myślałem, że to wina kondensatora, ale jak odłączam baterie to gasną całkowicie ale łagodnie. (czyli tak jak powinny)
  • #6 21133594
    yego666
    Poziom 33  
    Ocena: 564
    Hayabusa9mm napisał:
    >>21133562
    Co mam zrobić, żeby tak nie było. To po pierwsze.
    A po drugie, UDAŁO SIĘ :D Świeci i reaguje, ale są 2 problemy.

1. Działa na odwrót, czyli świeci mocniej jak jest jaśniej.
    2. Nawet jak zakryje palcem czujnik to dalej lekko się świecą. Myślałem, że to wina kondensatora, ale jak odłączam baterie to gasną całkowicie ale łagodnie. (czyli tak jak powinny)

Jak na moje oko, zamieniłeś kolektor z emiterem, stąd taki "odwrotny" efekt.
    Zamień miejscami kolektor i emiter, to powinno dobrze działać.
  • #7 21133619
    Hayabusa9mm
    Poziom 2  
    >>21133594
    Podłączyłem tranzystor na odwrót i teraz po prostu się świeci bez przerwy :/
  • #8 21133630
    yego666
    Poziom 33  
    Ocena: 564
    Tranzystor 2N2222 ma dwa porządki wyprowadzeń, raczej niekompatybilne, zależne od wersji.
    Zidentyfikuj sobie dokładnie gdzie masz którą końcówkę i wtedy podłącz zgodnie ze schematem.
    Wyprowadzenia są podane w danych katalogowych producenta tranzystora.
  • #9 21133814
    wzagra
    Poziom 33  
    Ocena: 278
    Cytat:
    Działa na odwrót, czyli świeci mocniej jak jest jaśniej.

Zamień potencjometr z fotorezystorem.
  • #10 21133821
    Hayabusa9mm
    Poziom 2  
    >>21133814
    Tak właśnie czytałem na tej stronie z pierwszego posta, że wystarczy coś zamienić żeby działało na odwrót, ale nie wiedziałem co dokładnie.
    Wrócę z roboty to od razu to zamienię i zobaczę.

Dla klarfikacji, dosłownie zamieniam te 2 elementy miejscami i to wszystko? Nie muszę przepinać żadnych rezystorów?

I tym razem podłączę pod dobrą baterię, bo zamiast 6V dałem 9V... To jest pewnie przyczyna tego, że te LEDy dalej lekko się świeciły bez przerwy.
  • Pomocny post
    #11 21133862
    TvWidget
    Poziom 38  
    Ocena: 691
    Kondensator podłącz równolegle z fotorezystorem. Tak jak jest podłączony teraz jego wpływ na czas gaśnięcia/zapalania diod będzie znikomy.

Jeśli zamienisz emiter z kolektorem to granica przełączania będzie bardziej wyraźna. Jeśli emiter jest podłączony do diod to układ będzie pracował bardziej liniowo. Zamiana E - C podobnie jak zamiana potencjometru z fotorezystorem odwróci sposób działania układu.

Układ jest dość prosty więc wpływ napięcia zasilania na jego działanie będzie znaczący. Nie wiem jakie diody LED zastosowałeś. Dla baterii 9V wartość rezystorów 330 ohm wydaje się dość mała.
    Lepszym pomysłem jest zastosowanie baterii o niższym napiciu. Dla czerwonych diod LED nawet dla 3V całość powinna działać.
  • #12 21133993
    Hayabusa9mm
    Poziom 2  
    >>21133862

Czy jest szansa na rysunek? Bo w połowie się zgubiłem. Jak już mówiłem, nie mam pojęcia co robię :|

Jeśli mam podłączyć kondensator równolegle to wpierw muszę zamienić potencjometr z fotorezystorem A POTEM mam przenieść kondensator ( na lewo od LEDów, że tak to ujmę) obok fotorezystora i lutować w te same miejsca?

A co do emitera/kolektora, no to tak jak poradził u/yego666 zamieniłem je miejscami i teraz świeci bez przerwy. Czyli rozumiem wcześniej miałem dobrze?

A co do zasilania to kupiłem 6 baterii 1,5V więc mogę po prostu je pododawać aż osiągnę zamierzony cel, prawda?
  • #14 21134174
    TvWidget
    Poziom 38  
    Hayabusa9mm napisał:
    A co do emitera/kolektora, no to tak jak poradził u/yego666 zamieniłem je miejscami i teraz świeci bez przerwy. Czyli rozumiem wcześniej miałem dobrze?

Oba rozwiązania potencjalnie mogą być dobre.
    Czy dysponujesz woltomierzem ?
    Jakiego koloru są diody LED ?
  • #15 21134603
    Hayabusa9mm
    Poziom 2  
    >>21134174
    Świeci na czerwono, ale jest bezbarwna. I mam multimetr.

Swoją drogą to się udało. Zamieniłem miejscami fotorezystor i potencjometr i zaczęła działać, tak jak powinna. Nawet nie ruszałem tranzystora.
    Po testach z bateriami 4-5szt. 1,5V wygląda na optymalną ilość.

Ale jeśli mogę jakoś ulepszyć ten schemat to z chęcią spróbuję :)

EDIT: W sumie, to czy jak będę to zasilał V9 to coś się stanie? Przepalą się LEDy albo coś?
    I zaraz wrzucę obecny schemat, żeby można sobie było zobaczyć.

Schemat układu elektronicznego z tranzystorem, fotorezystorem, potencjometrem i diodami LED
  • #16 21134666
    TvWidget
    Poziom 38  
    W przypadku czerwonej diody LED do zasilania całego układu wystarczy 3V. Dla 9V ponad 70% energii pobieranej z baterii jest tracona. Ty decydujesz czy ma to jakieś znaczenie.

Rezystory podłączone do diod LED ograniczają prąd. 9V/330 ohm = 27mA. To dość duży prąd dla małych diod LED. Powinny to jednak wytrzymać.

W obecnej wersji układu rezystor 330 ohm w kolektorze jest w zasadzie zbędny. Jeśli zwiększysz rezystory przy diodach z 330 ohm do 470 ohm to usunięcie rezystora kolektorze nic nie zmieni.

Kondensator lepiej podłączyć równolegle z potencjometrem. Będzie mógł mieć mniejszą pojemność i wymiary.
  • #17 21134693
    Hayabusa9mm
    Poziom 2  
    >>21134666
    Takie coś?
    Schemat prostego układu elektronicznego z użyciem tranzystora 2N2222 i fotorezystora.
    Edit: Tylko te 330 na 470
  • Pomocny post
    #18 21134774
    TvWidget
    Poziom 38  
    Diody LED są różne od bardzo małych do dużych służących do oświetlania. Dla jednych prąd rzędu 1mA jest wystarczający dla innych musi być on kilkaset razy większy. Bez znajomości tego co zastosowałeś trudno określić jaka wartość rezystorów będzie optymalna.

Układ wg. podanego schematu będzie działał liniowo. Tzn. jasność świecenia diod będzie w szerokim zakresie zależała od oświetlenia. Jeśli wymagane jest progowe włączanie to diody przenieś do kolektora.
    Zamienienie miejscami E - C też jest możliwe ale wymaga to innego typu tranzystora.
  • #19 21134792
    Hayabusa9mm
    Poziom 2  
    >>21134774
    Chcę powiedzieć, że 1mA bo coś tak kojarzę jak kupowałem. Ale to są dosłownie malutkie ledy 5mm za 2zł. Jasność świecenia zależnie od światła to właśnie efekt który chciałem uzyskać.

Spróbuję jeszcze przepiąć na ten liniowy schemat na tych rezystorach. Nawet jak coś się przepali, to mam zapasowe części na właśnie taki wypadek.
  • #20 21136637
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2545
    LED 5mm ma dopuszczalny maksymalny prąd 20 mA. Ma działać 20 lat, to go zmniejsz do 10 mA lub nawet 8 mA.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał pomocy w stworzeniu układu z dwoma diodami LED, które miały się zapalać w ciemności i łagodnie gasnąć w świetle, z zastosowaniem fotorezystora i kondensatora. Po kilku próbach i błędach, w tym zamianie kolektora z emiterem w tranzystorze, udało się osiągnąć zamierzony efekt. Użytkownik dowiedział się, że kluczowe jest odpowiednie podłączenie kondensatora oraz rezystorów, a także dostosowanie napięcia zasilania. Wskazówki dotyczące wartości rezystorów i kondensatorów oraz ich wpływu na działanie układu były istotne dla poprawy funkcjonalności projektu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA