logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samtron 76E - Drganie obrazu i brak co drugiej linii, jak ustawić odświeżanie?

rafallogi 07 Gru 2005 12:54 2239 3
REKLAMA
  • #1 2061890
    rafallogi
    Poziom 17  
    Ocena: 59
    Witam,
    Najpierw wymagał rozmagnesowania a później wszystko niby działało, aż do chwili, kiedy to obraz zaczął drgać, by po chwili wszystkie literki stały się nieczytelne- istne robaczki, duże napisy też jakieś rozmazane.
    Piszę "wszystko niby działało", bo na obrazie widoczne były (jakby co druga) poziome linie. Z płytą jeszcze nic nie działałem. Proszę o jakieś wskazówki.

Dodano po 2 [godziny] 58 [minuty]:

Przeciągnąłem wszystkie kiepsko wyglądające luty no i chodzi narazie bez wykrzaczania liter, ale nadal nie wyświetla co drugiej linii i nie można zbyt długo przed nim wysiedzieć, bo oczy bolą- jaka częstotliwość odświeżania i rozdzielczość powinna być ustawiona, i jak bo nic z listy nie mogę wybrać (może jakaś kombinacja 2-ch przycisków?)?
    A swoją drogą kiepsko się rozkręca ten sprzęt- zapancerzony jak Rudy 102:|
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2062461
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Ocena: 22
    Nie jesteś zbyt dokładny, w tym temacie opisałeś to inaczej:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic185014.html
    Sprawdź kartę grafiki, albo podłącz monitor do innego kompa.
    Wrażenie "wyswietlania co drugiej linii" może powodować uszkodzony elektrolit /400V w przetwornicy, lub brak impulsów zwrotnych z trafopowielacza do przetwornicy.
    Te usterki jednak nie blokują karty graficznej.

Ale zaraz...... Chcesz zmienić rozdzielczość przy pomocy przycisków w monitorze? Dobrze zrozumiałem?
  • REKLAMA
  • #3 2067292
    rafallogi
    Poziom 17  
    Tak, wtamtym temacie też się wtrąciłem :oops:
    Monitor stoi już na innym komputerze i jest to samo, początkowo obraz jakby płynął/drgał z dołu do góry, po chwili uspokaja się, ale literki nie są zbyt wyraziste, szczególnie na białym tle- tak jakby nie było pełnego wyświetlania (widoczne ciemniejsze linie na obrazie), no i ekran strasznie daje po oczach, stąd moje pytanie o odpowiednie ustawienie rozdzielczości i odświeżanie.
  • #4 2096947
    rafallogi
    Poziom 17  
    Rozdzielczość ustawiona 800x600 - tu jest najlepszy obraz, linie nadal płyną.
    :?:
REKLAMA