Witam, kupiłem Mercedes-Benz R klasy W251 są dwa halogeny - jedne świecą, drugie nie, do czego one służą?? Jaka jest obsługa, i wiele innych pytań. Z góry dziękuję
Właśnie tego nie rozumiem, włącznik ustawiony na światła świecą Górne lampy, dolne nie, halogeny przeciwmgielne działają normalnie po przełączeniu, gdy w nocy przyjadę i zamykam samochód zapalają się halogeny które świecą przez ok. pół minuty, potem gasną. Wydaje mi się, że w dzień powinny świecić lampy dolne zewnętrzne obok halogenów, ale nie wiem jakie włączyć.
Załączniki:
IMG_20240706_134051787.jpg(1.67 MB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Właśnie tego nie rozumiem, włącznik ustawiony na światła świecą górne lampy, dolne nie, halogeny przeciwmgielne działają normalnie po przełączeniu, gdy w nocy przyjadę i zamykam samochód zapalają się halogeny, które świecą przez około pół minuty, potem gasną. Wydaje mi się, że w dzień powinny świecić lampy dolne zewnętrzne obok halogenów, ale nie wiem, jakie włączyć.
Załączniki:
IMG_20240706_134051787.jpg(1.67 MB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Dzienne włączają się same. Przecież pisałem to już. Włączają się same wtedy gdy wszystkie inne są wyłączone. Nie będą działały wszystkie razem, bo nie mogą wg. przepisów.
Żeby światła dzienne działały, kiedy jest widno, musisz mieć przełącznik świateł na auto. Jak będziesz miał na ostatniej pozycji - świateł mijania, to dzienne nie powinny się zapalać. Niektórzy tak jeżdżą zawsze, żeby być lepiej widocznym, np. jesienią. Jeśli mimo to nie działają ci dzienne, to możliwe, że walnięty jest czujnik zmierzchu na szybie czołowej.
✨ W Mercedes-Benz R klasa W251 występują dwa rodzaje halogenów: przeciwmgłowe oraz światła dzienne. Halogeny przeciwmgłowe włączane są ręcznie przez wyciągnięcie przełącznika – raz dla przednich, dwa razy dla tylnych. Światła dzienne powinny włączać się automatycznie, gdy przełącznik świateł jest ustawiony na pozycję "auto" i gdy inne światła są wyłączone, zgodnie z przepisami. Jeśli światła dzienne nie działają, możliwą przyczyną jest uszkodzony czujnik zmierzchu na szybie czołowej. Ustawienie przełącznika na światła mijania powoduje wyłączenie świateł dziennych. Po zamknięciu samochodu halogeny zapalają się na około pół minuty, co jest normalnym zachowaniem. Problem z nieświecącymi światłami dziennymi najczęściej wynika z nieprawidłowego ustawienia przełącznika lub awarii czujnika zmierzchu. Wygenerowane przez model językowy.