logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie czujek Satel SLIM DUAL PET do Smart Home Grenton bez centrali alarmowej

pldriversltd 06 Lip 2024 17:04 1212 9
  • #1 21145180
    pldriversltd
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Jak podłączyć czujki Dualny Satel SLIM DUAL PET do Systemu Smart Home Grenton, czujki mają uruchomić światło w korytarzu po wykryciu ruchu. Chodzi mi o podłączenie bez centrali alarmowej, która nie jest mi do niczego potrzebna.

Proszę o schemat podłączenia w samej czujce oraz gdzie wpiąć kabelki w modułach Grenton.

Jakie moduły będą potrzebne czy

GRENTON - I/O MODULE??
    GRENTON - ANALOG IN/OUT?

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #2 21228198
    pytonow
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    >>21145180 >>21145180
    Hej,
    potrzebujesz modułu, który ma wejścia stykowe cyfrowe, czyli jak napisałeś I/O module albo Digital IN module, w zależności jak tam reszta potrzeb wygląda.

Dla mnie większą rozkminią jest, jak rozszyć przewód wieloparowy, który jest użyty do połączenia rozdzielni z taką czujką jak np. UTP. Jak go rozszyć w rozdzielnicy, by jedną parę podpiąć do zasilania 12V, a drugą sygnałową na styk IO czy Digital IN? Ppo stronie czujki styki NC, NC i zworki na NC nie EOL - bo tak to trzeba podpiąć, odpowiadając na Twoje pytanie.
    Co do sterowania światłem, nie wiem czy potrzebujesz czujki dualnej. Myślę, że tutaj jak najzwyklejsza wystarczy. Ryzyko jest takie, że może włączyć się światło, jak przebiegnie kot czy pies, ale to co innego niż wyzwolenie alarmu. Natomiast dualna czujka może wprowadzać niepotrzebną zwłokę, która nie jest pożądana przy sterowaniu oświetleniem.

Pozdrawiam
  • #3 21396368
    pldriversltd
    Poziom 9  
    Dzięki za odpowiedź, dawno mnie nie było. Jeśli chodzi o przewód, to nie będzie problemu, bo mam dociągnięty przewód kabel alarmowy YTDY 6x0,5 Bitner. Jednak jak mam wpiąć tę czujkę?

Wnętrze urządzenia alarmowego z widocznymi złączami i płytką drukowaną.

Możesz mi to pokazać na tym foto?
    I jeszcze jedno pytanko, jakiego zasilacza użyć? Czy może to być dowolny 12 V?

Dzięki i pozdrawiam
  • Pomocny post
    #4 21396393
    pytonow
    Poziom 11  
    Jedna para na NC NC i to do wejścia cyfrowego Grenton. A na styki 12 V i Com zasilanie 12 V i masa.
    Zworki zmień na NC, bo chyba masz na EOL.
  • #5 21396415
    pldriversltd
    Poziom 9  
    Czyli jeden kabelek do NC, 2 kabelki do NC, potem te dwa kable do jednego wejścia cyfrowego Grenton, dodatkowo jeden kabelek do 12 V do zasilacza i jeden do - czy zasilacz dowolny 12 V, czy jakieś szczególne parametry?
  • #6 21396523
    pytonow
    Poziom 11  
    Zasilacz dowolny 12 V, tam jest pobór w miliamperach. W Grenton I/O masz tak, że jest wspólna masa - G dla 4 wejść cyfrowych. Czyli jeden z NC na G w Grenton I/O, a drugi np. na wejście cyfrowe nr 1, czy pierwsze wolne z 8-miu.
  • #7 21396685
    pldriversltd
    Poziom 9  
    Ok dzięki to już rozumiem jeszcze tylolko ten zasilacz czyli zasilacz wpinamy w złącze 12+ a co wpinamy w COM ? Czy plus z zasilacza wpinamy w 12+ a - w COM sorki że o takie błahostki pytam ale wolę zapytać niż uszkodzić :)
  • #8 21402173
    pytonow
    Poziom 11  
    Tak COM to masa z zasilacza 12V.
  • #9 21624411
    Mazurrrr
    Poziom 2  
    Witam, czy pod jeden zasilacz 12 V można podłączyć pięć czujek ruchu? Podciągnąć pięć skrętek pod zaciski plusa i minusa, podłączyć po pięć pod jeden zacisk?
  • #10 21633209
    pytonow
    Poziom 11  
    >>21624411 Oczywiście można równolegle pod zaciski + i - jednego zasilacza 12 V wpiąć kilka czujek bezpośrednio do zasilacza, jeżeli konstrukcja tego styku na to pozwala. Choć lepszym i bardziej fachowym rozwiązaniem byłoby rozgałęzienie tego na jakichś złączkach ;)

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy podłączenia czujek ruchu Satel SLIM DUAL PET do systemu Smart Home Grenton bez użycia centrali alarmowej, w celu automatycznego włączania światła w korytarzu. Zalecane jest wykorzystanie modułu Grenton z wejściami cyfrowymi, takiego jak I/O Module lub Digital IN Module, do odbioru sygnału z czujki. Czujka powinna być podłączona poprzez styki NC (normalnie zamknięte), z odpowiednio ustawionymi zworkami na NC zamiast EOL. Zasilanie czujki realizuje się z dowolnego zasilacza 12 V, podłączając plus do zacisku 12+ i minus do COM (masa). Sygnał z czujki podłącza się do wejścia cyfrowego modułu Grenton, przy czym masa jest wspólna dla kilku wejść. Możliwe jest zasilanie kilku czujek jednym zasilaczem 12 V, podłączając je równolegle do zacisków plus i minus, choć zaleca się stosowanie rozgałęźników. Wskazano, że czujka dualna może wprowadzać opóźnienia niepożądane przy sterowaniu oświetleniem, dlatego rozważenie prostszej czujki ruchu jest zasadne. Przewód alarmowy YTDY 6x0,5 może być użyty do podłączenia sygnału i zasilania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA