logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czujnik ruchu z wyjściem OC pod wejścia cyfrowe Grenton?

lukaszinsky 28 Sty 2024 20:45 1296 7
  • #1 20933839
    lukaszinsky
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam,

Planuje sterowanie oświetlenia na klatce schodowej. Sterowanie ma być automatyczne po wykryciu ruchu na pierwszym lub ostatnim stopniu.
    Automatyka w domu będzie stała na grentonie.
    Poszukuję jakiegoś czujnika ruchu/odległości na obszarze do 1m. Czujniki odbiciowe odpadają.
    Znalazłem taki czujnik https://www.firmaled.pl/czujka-optyczna-sharp#
    Pierwszy pomysł to podpięcie tego pod moduł wejść cyfrowych ale widzę że tutaj jest wyjście typu OC - open collector więc stan lini będzie nieokreślony bądź masa.
    Czy można OC podpinać pod wejścia cyfrowe? Może znacie lepsze rozwiązania jeśli chodzi o takiego rodzaju czujniki?

Pozdrawiam
  • #2 20933868
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2991
    Ja to mam w domu podpięte pod Arduino pod wejście analogowe. Generalnie czym bliżej czujki jest przeszkoda, tym napięcie/odczyty na porcie wyższe.
    Trzeba ustawiać próg działania poprzez testy.
    Jedna czujka zaczęła mi wariować, podając fałszywe odczyty, próbowałem to maskować oprogramowaniem ale w końcu wymieniłem na PIRa. Druga cały czas to SHARP.
    Jesteś zainteresowany, to podeślę szkic. Działa, ale nie jest to pięknie napisane.
    Czujnik zamocowany na drewnianej powierzchni.

Generalnie, bardziej polecam PIR, są takie o średnicy ok 10mm, można je osłonić rurką, aby łapały ruch z małego obszaru. No i są cyfrowe.
  • #3 20933880
    lukaszinsky
    Poziom 10  
    Cytat:
    Jedna czujka zaczęła mi wariować, podając fałszywe odczyty, próbowałem to maskować oprogramowaniem ale w końcu wymieniłem na PIRa

Może to wynik braku adaptera o którym pisze producent? No chyba że go masz tam gdzieś.

Sęk w tym że nie chce pisać za bardzo żadnej logiki do obsługi urządzenia a już na pewno obsługiwać tego przez Arduino. Mówiąc że napięcie rośnie im obiekt jest bliżej czujnika wydaje się być dosyć dziwne bo skoro to ma wyjście OC to jest to sygnał binarny jak mniemam czyli masa lub brak masy. Czujka pir odpada bo będzie miała za duży zasięg a na przeciwko czujnika za schodami - brak ściany - mam salon gdzie mógłbym dostawać mylne sygnały.

Rozważam jeszcze kurtynę pir na górze klatki schodowej ale ciężko będzie to ustawić żeby łapało pierwszy i ostatni stopie - schody w kształcie litery U
  • Pomocny post
    #5 20934060
    karwo
    Poziom 31  
    Ocena: 360
    lukaszinsky napisał:
    Czy można OC podpinać pod wejścia cyfrowe?

Oczywiście że można - między wyjście OC a +zasilania logiki dajesz rezystor 1-2kohm (lub mniej zależy od napięcia zasilania i możliwości zbierania zakłóceń - taki pull-up), w tedy stan aktywny to masa.
  • #6 20934083
    lukaszinsky
    Poziom 10  
    karwo napisał:
    lukaszinsky napisał:
    Czy można OC podpinać pod wejścia cyfrowe?

Oczywiście że można - między wyjście OC a +zasilania logiki dajesz rezystor 1-2kohm (lub mniej zależy od napięcia zasilania i możliwości zbierania zakłóceń - taki pull-up), wtedy stan aktywny to masa.

Dzięki, poczytałem sobie o tym rozwiązaniu tutaj https://forbot.pl/blog/leksykon/rezystor-podciagajacy-rezystor-pull-up i wydaje się to być jasne, ale nurtuje mnie jeszcze jedna rzecz.
    Czy czujka oraz moduł wejść cyfrowych muszą być zasilone z tego samego zasilacza? Zastanawiam się czy zasilenie ich z różnych źródeł nie spowoduje problemu, że nie ma wspólnej masy? Np. czujka zasilana 12V, a moduł 24V z 2 zasilaczy. Czy wówczas mogę napotkać jakieś problemy? Z drugiej strony chyba właśnie o to chodzi w OC, żeby urządzenia pracujące na różnych napięciach mogły być łatwo integrowane przez wspólną masę, no ale jak to się ma do 2 różnych zasilaczy?
  • Pomocny post
    #7 20934091
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #8 20934340
    karwo
    Poziom 31  
    Ocena: 360
    lukaszinsky napisał:
    Czy czujka oraz moduł wejść cyfrowych muszą być zasilone z tego samego zasilacza? Zastanawiam się czy zasilenie ich z różnych źródeł nie spowoduje problemu, że nie ma wspólnej masy? Np. czujka zasilana 12V, a moduł 24V z 2 zasilaczy.

Pull-up ma być z napięcia zasilania obwodów wejściowych, masy wspólne. Sprawdź czy czujnik na wyjściu OC akceptuje napięcia 24V. Jeśli nie jest jeszcze inna opcja - pomiędzy zasilanie czujnika a wyjście dajesz cewkę przekaźnika (z diodą zabezpieczającą) a ze styków tego przekaźnika sterujesz wejściem innego modułu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje automatyczne sterowanie oświetleniem na klatce schodowej z wykorzystaniem czujnika ruchu, preferując czujnik z wyjściem OC (open collector). W dyskusji poruszono kwestie podłączenia czujnika do modułu wejść cyfrowych Grenton oraz zastosowania rezystora pull-up, aby umożliwić prawidłowe działanie. Zasugerowano również, że czujnik i moduł muszą mieć wspólną masę, co może być problematyczne przy różnych napięciach zasilania. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami z czujnikami Sharp oraz PIR, wskazując na ich zalety i wady w kontekście detekcji ruchu w małych obszarach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA