logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Spawarka Magnum MMA 315 MIG Synergia - lekkie kopnięcia prądem przy rozpoczęciu spawania

lukpio3 08 Lip 2024 20:58 486 7
REKLAMA
  • #1 21147734
    lukpio3
    Poziom 21  
    Ocena: 168
    Witam. Mam mały problem. Moja spawarka Magnum MMA 315 MIG Synergia, czasem, podczas rozpoczynania spawania, potrafi lekko kopnąć prądem. Pierwszy raz coś takiego poczułem jak spawałem w sobotę. Dziś pojawiło się to drugi raz. Przez rękawiczkę wydaje mi się że tego nie czuć bo poczułem to gdy dotknąłem do spawanego elementu gołym ciałem. Spawarka jest regularnie otwierana i przedmuchiwana w środku więc jest czyściutko. Nigdy niczego wewnątrz nie dotknąłem. Nawet teraz ją sobie otworzyłem aby sprawdzić jak to tam wygląda i nic nigdzie się nie styka, przewody wyglądają ok, nic nigdzie nie jest okopcone czy izolacja nie jest w żadnym miejscu przetarta. Zauważyłem jeszcze, że w momencie gdy występuje to kopanie ona tak jakby strzeliła, kopnęła i później już dalej spawała ok. Możliwe że jest coś nie tak z masą? Pierwszy raz przyznam szczerze tak mam. Aczkolwiek przyznam, że teraz pierwszy raz zdażyło mi się teraz spawać w takich cienkich rękawiczkach. Zarówno w sobotę jak i dziś. Bo robiłem coś na szybko. I były one lekko wilgotne od potu. Wcześniej zawsze zakładałem długie rękawice spawalnicze.

---EDIT---
    Jeszcze dodam że miałem już trochę uwaloną końcówkę prądową więc to teraz wszystko rozebrałem i poczyściłem porządnie i dałem wszystko nowe tzn nową dyszę do gazu, nową końcówką prądową i nowy izolator bo też już go nie wymieniałem ponad rok i był cały zawalony. I jeszcze jedna rzecz. W uchwycie spawalniczym w tym miejscu gdzie się przykręca go do spawarki, w tej nakrętce jest taka dziurka (zaznaczyłem ją na zdjęciu) i przez tą dziurkę jak się odpowiednio ustawi, widać jakąś śrubkę. U mnie ona była dość mocno poluzowana. Nie wiem czy ona przypadkiem nie jest od jakiegoś uziemienia uchwytu. Dokręciłem ją mocno. Teraz chwilę pospawałem z tym że w rękawicach spawalniczych to mnie nie kopało. Natomiast samo kopnięcie nie powstało w wyniku dotknięcie spawanego elementu ale w momencie gdy na palcu w takiej dość cienkiej i lekko spoconej rękawiczce (nie spawalniczej, takiej zwykłej nylonowej) miałem podpartą łuskę natomiast gołym ciałem, okolicą łokcia, dotknąłem spawanego elementu. Wtedy poczułem takie lekkie kopnięcie.
    Przewód spawalniczy z zaznaczoną nakrętką.
  • REKLAMA
  • #2 21157267
    sebek3
    Poziom 30  
    Ocena: 343
    Czy spawarka jest podłączona do gniazda z bolcem? (Oczywiście podłączonym prawidłowo)?
  • REKLAMA
  • #3 21166588
    lukpio3
    Poziom 21  
    >>21157267

Oczywiście, spawarka podłączona do gniazda z bolcem PE. Kabel PE idzie do rozdzielnicy zresztą jak pozostałe a gdzie one dalej idą to trudno powiedzieć.
  • #4 21166730
    sebek3
    Poziom 30  
    Ocena: 343
    No i trzeba sprawdzić, bo sam fakt, że gniazdo ma bolec jeszcze o niczym nie świadczy.
  • #5 21166736
    lukpio3
    Poziom 21  
    Rozumiem że jak się okaże że jest po prostu listwa zbiorcza PE, która nie jest nigdzie podpięta (a podejrzewam że tak jest) to trzeba zrobić uziom i listwę zbiorczą PE, podpiąć do niego?
  • REKLAMA
  • #6 21166878
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6598
    lukpio3 napisał:
    jak się okaże że jest po prostu listwa zbiorcza PE, która nie jest nigdzie podpięta (a podejrzewam że tak jest)
    Żyła PE nie może być nigdzie nie podpięta, to jest skrajna fuszerka i ekstremalne dziadostwo.
    Żyła PE powinna być połączona z lokalnym uziomem, w każdym układzie sieciowym.
    Jeżeli układ sieciowy to TN, to również z żyłą PEN sieci dystrybucyjnej.
  • REKLAMA
  • #7 21166975
    lukpio3
    Poziom 21  
    >>21166878
    zbich70 napisał:
    Żyła PE nie może być nigdzie nie podpięta, to jest skrajna fuszerka i ekstremalne dziadostwo.

Ajj tam fuszerka :). Ta instalacja jest w garażu, robiona była dobre 30 - 40 lat temu. Myślę że wtedy nikt się takimi rzeczami nie przejmował. Jedyne co to rozdzielnica była wymieniana na taką nowego typu bo jeszcze kilka lat temu to miałem tam takie korki porcelanowe, wkręcane. Oczywiście zobaczę to dokładnie ale przyznam szczerze, że kompletnie nie kojarzę aby przy garażu był gdzieś zrobiony jakiś uziom.
  • #8 21361152
    lukpio3
    Poziom 21  
    Temat zamykam. Problem przestał występować jak pracuję w odzieży ochronnej. Po prostu nie można dotykać gołym ciałem do spawanego elementu.

Podsumowanie tematu

✨ Spawarka Magnum MMA 315 MIG Synergia powodowała lekkie kopnięcia prądem przy rozpoczęciu spawania, odczuwalne przy dotknięciu spawanego elementu gołą skórą. Spawarka była regularnie czyszczona i sprawdzona pod kątem uszkodzeń izolacji oraz przewodów, które nie wykazywały żadnych defektów. Podejrzewano problem z uziemieniem (masą) urządzenia. Sprawdzono, czy spawarka jest podłączona do gniazda z bolcem PE, co potwierdzono, jednak zwrócono uwagę, że sam bolec nie gwarantuje prawidłowego uziemienia. Zalecano sprawdzenie, czy żyła PE jest poprawnie podłączona do lokalnego uziomu, co jest niezbędne dla bezpieczeństwa i prawidłowego działania urządzenia. Instalacja elektryczna w garażu była stara (30-40 lat) i mogła nie posiadać właściwego uziomu. Ostatecznie problem ustąpił po zastosowaniu odzieży ochronnej, co wskazuje na konieczność unikania kontaktu gołą skórą ze spawanym elementem podczas pracy spawarką bez odpowiedniego uziemienia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA