logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magnum Profi Inverter MIG 315 MMA – przebicie na obudowie i uchwycie, gdzie szukać?

jwwp16 20 Maj 2025 20:49 327 4
REKLAMA
  • #1 21555234
    jwwp16
    Poziom 4  
    Witam, jeśli wybrałem złą kategorię, to z góry przepraszam i proszę o przeniesienie.
    Panowie, mam problem ze spawarką Magnum Profi Inverter MIG 315 MMA. Dostałem ją jako używkę – ale niestety jest problem ze spawaniem i tak się składa, że jest przebicie na budowie, na uchwycie spawalniczym, kółkach itp. Gdzie szukać problemu? Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi i sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 21555258
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1717
    jwwp16 napisał:
    ale niestety jest problem ze spawaniem i tak się składa że jest przebicie na budowie, na uchwycie spawalniczym, kółkach itp gdzie szukać problemu

Chyba na obudowie ?
    Jakich kółkach ?

O ile mi się dobrze wydaje to sprzęt jest 3F więc zacząłbym od sprawdzenia połączenia na przewodzie i wtyku zasilającym a później przyłączu w spawarce. Bo jeżeli jest zamieniony ochronny z fazą to BARDZO ŹLE I NIEBEZPIECZNIE.
  • REKLAMA
  • #3 21555280
    jwwp16
    Poziom 4  
    Przewód sprawdzony i wszystko jest dobrze – a wcześniej tak, jak najbardziej, chodziło o obudowę.
  • REKLAMA
  • #4 21555464
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 537
    A sprawdzona ciągłość przewodu ochronnego (uziemienie) od wtyczki poprzez wszystkie połączenia w obudowie? A może w gnieździe lub gdzieś w instalacji elektrycznej nie ma ciągłości przewodu ochronnego albo zamiast przewodu ochronnego na obudowę podłączony jest neutralny, a ochronny w ogóle nie istnieje.

Na obrazku fragment z instrukcji tej spawarki dotyczący podłączenia zasilania.
    Schematy podłączenia wtyczek cztero- i pięciobolcowych 16 lub 32 A do zasilania urządzeń 3 x 400 V, z oznaczeniem przewodu ochronnego oraz przewodów fazowych.
  • #5 21555943
    jwwp16
    Poziom 4  
    Wyszło, że w mufie był problem, tam gdzie podłączyliśmy. Teraz pytanie z innej beczki – nie mogę ustawić parametrów. Albo strzela drutem, albo upala i zaspawuje końcówkę prądową. O co może chodzić?
REKLAMA