logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Linux Mint 19.2 - karta sieciowa, klatkowanie wideo, touchpad nie działa po instalacji.

koksbudowlaniec 11 Lip 2024 09:49 351 9
REKLAMA
  • #1 21150610
    koksbudowlaniec
    Poziom 3  
    Mam problem z laptopem który posiada linuxa mint 19.2. Problem jest takiego kalibru że nie po instalacji nie działa: karta sieciowa (w Windowsie działała), ekran przy odtwarzaniu jakiego kolwiek video "klatkuje" czyli normalnie można dany film obejrzeć ale no przejścia w filmie itp wyglądają jakby ktoś zabierał fps tak klatkuje oraz touchpad nie działa a po ogólnej zawigacji służy mi myszka komputerowa.
  • REKLAMA
  • #2 21150776
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15542
    Nie uważasz że wypadałoby podać markę i model laptopa?
    Sterowniki zainstalowane?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21150844
    koksbudowlaniec
    Poziom 3  
    Laptop to Lenovo Ideapad 3 i tak wszystkie aktualizacje systemowe itp. są zainstalowane.
  • #4 21155074
    koksbudowlaniec
    Poziom 3  
    Jaki program do szukania sterowników pod linuxa mint 19.2 polecacie? Bo jak patrzyłem w przypisanej do linuxa funkcji drive manager wcale system nie wyszukuje sterowników z sieci tylko mówi mi że nie ma dla tego laptopa sterowników. Laptop to Lenovo ideapad gaming 3.

Moderowany przez dt1:

Scalono.

• REKLAMA
  • #5 21155127
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2053
    Witam,
    nie wiem czy zauważyłeś, że Mint 19 nie ma już wsparcia.
    A jakich sterowników ci brakuje? Nie pamiętam, aby Linux nie znalazł sterowników, a jeśli masz już coś super egzotycznego, to po prostu szukasz po tym urządzeniu, bo chyba nie chodzi o kartę grafiki? Driver ze strony producenta.
    Pozdrawiam
  • #6 21155153
    koksbudowlaniec
    Poziom 3  
    Brakuje mi sterowników karty sieciowej i touch pada. I tak zauważyłem ale kiedyś nagrałem sobie płytę instalacyjną z tą wersją linuxa i nie chciało mi się dalej bawić w pliki iso i też w inne bootowalne pendrive.

Dziękuję za odpowiedź
  • #7 21155193
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2053
    Witam,
    1. być może nowsze wersje mają już te sterowniki wbudowane domyślnie
    2. sprawdzasz jaki to chipset i szukasz po nim sterownika
    3. wpisujesz do wyszukiwarki nazwę komputera i problem i szukasz np. "Lenovo Ideapad Gaming 3 linux network card driver"
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 21156383
    koksbudowlaniec
    Poziom 3  
    Witam mam problem z Linux Manjaro, mianowicie mam w laptopie zainstalowaną kartę sieciową o oznaczeniu "RTL8111/8168/8411". Zainstalowałem wszystkie sterowniki jakie mogą być do tej karty i przysłowiowo nie rusza, nie ma w ogóle odzewu systemu na ten fakt.

Zrzut ekranu z Menedżera ustawień Manjaro, pokazujący konfigurację sterowników karty sieciowej i graficznej.

Moderowany przez dt1:

Scalono.

• #9 21156505
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10460
    Widzac ile watkow zakladasz dotyczacych praktycznie tego samego moze lepiej bedzie jak zainstalujesz jakiegos Windowsa?

Sama instalacja sterownikow to za malo, trzeba to wszystko jeszcze skonfigurowac. https://wiki.manjaro.org/index.php/Networking
  • #10 21180146
    beo
    Poziom 37  
    Ocena: 238
    >>21156383 Wybierz opcję "auto install proprietary driver" i zobacz, bo coś mi świta, że otwarty sterownik może nie działać jednak, a że to Manjaro, więc wszystko jest możliwe.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problemy z laptopem Lenovo Ideapad 3 po instalacji Linux Mint 19.2, w tym brak działającej karty sieciowej, klatkowanie wideo oraz niedziałający touchpad. Pomimo zainstalowania wszystkich aktualizacji, system nie wykrywa sterowników dla karty sieciowej i touchpada. Użytkownicy sugerują sprawdzenie chipsetu, poszukiwanie sterowników na stronie producenta oraz rozważenie aktualizacji do nowszej wersji systemu, która może zawierać potrzebne sterowniki. Wskazówki obejmują również użycie opcji automatycznej instalacji sterowników oraz konfigurację po instalacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA