logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto instalować ogrzewanie podłogowe elektryczne w starym domu bez izolacji?

error105 11 Lip 2024 13:00 1980 15
REKLAMA
  • #1 21150838
    error105
    Poziom 14  
    Ocena: 146
    Mam stary dom, z fundamentem z betonu. Nie mam pojęcia czy pod podłogą jest jakakolwiek izolacja, więc zakładam że nie bo podłoga jest chłodna w zimie. Pytanie czy w takim wypadku warto iść w ogrzewanie podłogowe elektryczne dając pod matę grzejną 6mm płytę izolacyjną (0,17 m2 K/W) i na to płytki ceramiczne? Czy będą gigantyczne straty ciepła i lepiej odpuścić póki mam czas na zwrot? Jest to korytarz, z każdej strony otoczony pokojami z kaloryferami. Mam fotowoltaikę na starych zasadach i nadmiary pradu - stad ten pomysł.
  • REKLAMA
  • #2 21150847
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4311
    jeżeli masz nadmiar prądu to warto, pytanie czy izolacja będzie wystarczająca. Jaką temperaturę (zimą) masz w korytarzu teraz a jakiej oczekujesz po założeniu ogrzewania podłogowego?
  • #3 21150852
    error105
    Poziom 14  
    W zeszłym roku był tam kaloryfer i trzymało mi te 20* w ciągu dnia (przy podlodze zimniej, ale w kapciach dło się chodzić, boso też tak na prawdę, była zimna ale bez tragedii), w nocy podobnie bo żadnych "zaawansowanych" sterowników nie było. Czego oczekuję? Że będzie lepiej i taniej, bo to zawsze trochę gazu odejdzie.
    Nie wiem tylko czy nie będę emitował bardzo dużo ciepła w fundament, ale więcej miejsca niż na płytę 6mm z opisu nie wydziergam :(
  • #4 21150868
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3361
    Warto iść jak masz fotowoltaikę w systemie net metering o mocy tak z 12 kWp i masz duże nadwyżki do zagospodarowania. Maty grzewcze też sprawdzają się w miejscach gdzie trzeba dogrzać w zimie a za bardzo nie ma jak np półpiętra czy małe pomieszczenia w celu ochrony przez ujemną temperaturą. Wszędzie indziej na razie gaz wygrywa bo za kWh masz 0,246 zł a prąd 0,62 zł. Nawet pompy ciepła musiałby mieć średnie cp wyższe niź 2,5 by wygrać z gazem (co jest nawet realne) ale za koszty montażu pieca gazowego a pompy ciepła są znacznie niższe co daje zapas opłacenie rachunków na kilka lat do przodu.
  • REKLAMA
  • #6 21150928
    vodiczka
    Poziom 43  
    error105 napisał:
    Nie wiem tylko czy nie będę emitował bardzo dużo ciepła w fundament,
    Temperatura maty nie przekracza 50°C. Płyta izolacyjna nie nagrzeje się na tyle by znaczny procent ciepła uciekał w fundamenty poprzez przewodzenie i promieniowanie.
  • REKLAMA
  • #8 21150954
    vodiczka
    Poziom 43  
    Nie podpowiem bo nie wiem jak długo będzie "darmowy prąd"
    Gdybym miał darmowy przynajmniej przez 10 najbliższych lat to położyłbym ogrzewanie podłogowe.
  • REKLAMA
  • #9 21150962
    error105
    Poziom 14  
    >>21150954
    Nie mówimy o przewidywaniu tylko o najbliższym czasie. Gdybym chciał od ciebie gwarancję co to będzie za 10lat to prędzej bym zainwestował gotówke czy coś innego i był bogaty :)
  • #10 21150999
    vodiczka
    Poziom 43  
    Kolego, aby inwestować, nawet w skromną podłogówkę, należy oszacować opłacalność inwestycji. Cena prądu ma tu decydującą rolę a potem koszty wykonania - jeżeli położysz sam i nie policzysz swoich roboczogodzin to poza darmowym prądem masz darmowego wykonawcę.
    To Ty masz zdecydować w oparciu o dane jakie posiadasz a nie ja za ciebie.
    Przy darmowym prądzie, którego nie chcesz lub nie potrafisz wykorzystać w inny sposób, nie ma znaczenia czy w fundamenty ucieknie 10% wytworzonego ciepła czy 30%. Szacuje się, że nieogrzewana podłoga na gruncie, powoduje do 10% strat ciepła.
  • #11 21151428
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2122
    Zamiast tego przyklej styropian od spodu w piwnicy, to przyniesie większe oszczędności niż wydawanie pieniędzy na mini remont.
  • #12 21151429
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 21151638
    error105
    Poziom 14  
    andrzej lukaszewicz napisał:
    mini remont.

Ja wiem że pewnie wdg Ciebie najlepiej wyburzyć cały dom bo po co w ogóle remontować cokolwiek jak można zbudować nowy :)
  • #14 21151741
    vodiczka
    Poziom 43  
    ledo99 napisał:
    chyba że traktować podłogę jako bufor ciepła i nagrzewać tak bardzo się jak da i niech potem stygnie...

Kolego, gdzie Ty nauki pobierałeś? Nagrzewa się tylko tyle by zapewnić wymaganą temperaturę w korytarzu. Optymalne zużycie prądu jest wtedy gdy ogrzewanie podłogowe pracuje z niewielką mocą przez całą dobę.
    andrzej lukaszewicz napisał:
    Zamiast tego przyklej styropian od spodu w piwnicy,
    Autor nie pisał, że ma piwnicę pod korytarzem ale może ma. ;)
  • #15 21152108
    error105
    Poziom 14  
    vodiczka napisał:
    Autor nie pisał, że ma piwnicę pod korytarzem ale może ma.

Niestety, takowej nie znalazłem stąd nie pisałem :(
  • #16 21152492
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy instalacji elektrycznego ogrzewania podłogowego w starym domu bez izolacji. Użytkownik zastanawia się, czy warto zainwestować w maty grzewcze, biorąc pod uwagę, że ma nadmiar energii z fotowoltaiki. Uczestnicy rozmowy wskazują na znaczenie izolacji, sugerując zastosowanie płyty izolacyjnej 6mm, oraz omawiają potencjalne straty ciepła w fundamentach. Wskazują również na różnice w kosztach energii elektrycznej i gazu, a także na konieczność oszacowania opłacalności inwestycji. Niektórzy sugerują alternatywne rozwiązania, takie jak ocieplenie od spodu w piwnicy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA