logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elektryczne ogrzewanie podłogowe A.D. 2017. Jak nie dać się zrujnować :D

zwrotnica 25 Sie 2017 16:15 2007 29
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak zaplanować elektryczne ogrzewanie podłogowe dla nieocieplonego pomieszczenia o powierzchni 40 m², aby zapewnić komfort i ograniczyć koszty energii?

Przed montażem ogrzewania należy przede wszystkim ocieplić pomieszczenie od zewnątrz lub od wewnątrz, ponieważ bez tego straty ciepła i rachunki będą bardzo wysokie, niezależnie od rodzaju ogrzewania [#16662905] [#16662912] Elektryczne ogrzewanie powinno mieć termostaty i sterowanie zależne od temperatury, a pracę w tańszej taryfie można rozważyć, choć zwykła posadzka ma ograniczoną zdolność akumulacji [#16662905] [#16662951] Podłogówka oddaje ograniczoną moc — typowo przyjmuje się maksymalnie około 80 W/m², podczas gdy zapotrzebowanie nieocieplonego pomieszczenia może przekroczyć 150 W/m², przez co podczas mrozów może nie zapewnić wymaganej temperatury [#16671425] W takich warunkach rozsądniejszym rozwiązaniem po ociepleniu jest układ mieszany: podłogówka do codziennego ogrzewania oraz grzejniki jako dodatkowe źródło mocy na duże mrozy [#16671755] Przy prawidłowo zaprojektowanej instalacji trzeba też pilnować temperatury powierzchni podłogi — norma PN-EN 1264 podaje 29°C w strefie stałego pobytu, 33°C w kuchniach i łazienkach oraz 35°C w strefie brzegowej [#16669385]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 16662821
    zwrotnica
    Poziom 16  
    Ocena: 51
    Witam. Interesują mnie sprawdzone, aktualne rozwiązania ogrzewania podłogowego w pomieszczeniu o powierzchni 40 m^2 i kubaturze rzędu 120 m^3. Pomieszczenie będzie praktycznie pozbawione mebli i nie jest ocieplane z zewnątrz.

Przewidziany jest remont kapitalny. Prawdopodobnie będzie też instalowany nowy licznik prądu (jaka taryfa?) oraz panele podłogowe.

Zupełnie nie wiem jak się poruszać w tej materii, na co zwracać największą uwagę i jakie są możliwości zaoszczędzenia dzięki pracy własnej?
  • #2 16662905
    JohnySpZOO
    Specjalista - Instalacje Elektryczne
    Ocena: 330
    Jeśli ma być ogrzewanie (elektryczne) to podstawą jest ocieplenie od zewnątrz lub wewnątrz by nie tracić tego ciepła. Jeśli ma być to ogrzewanie elektryczne (mniejsza z tym czy podłogowe/grzejnikowe/promiennikowe) to należy zastosować termostaty i sterownik - regulacja grzania zależnie od nastawionej temperatury.
    Inna sprawa to ogrzewanie (powiedzmy na maxa) w tańszej taryfie.
  • #3 16662912
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6653
    JohnySpZOO napisał:
    Jeśli ma być ogrzewanie (elektryczne) to podstawą jest ocieplenie od zewnątrz lub wewnątrz by nie tracić tego ciepła...

Nie dotyczy to tylko ogrzewania elektrycznego. Przy każdym innym ogrzewaniu też najlepiej dobrze ocieplić.
  • #4 16662939
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4311
    DiZMar napisał:
    Przy każdym innym ogrzewaniu też najlepiej dobrze ocieplić.
    Oczywiście ale przy droższym ogrzewaniu traci się więcej złotówek :)
    Nie zastanawiałem się nad tym ale czy ogrzewanie podłogowe może pracować tak jak piec akumulacyjny? Czy ktoś z forumowiczów ma (lub zna kogoś kto ma) podłogówkę w systemie dwutaryfowym.?
  • #5 16662951
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6653
    vodiczka napisał:
    ...czy ogrzewanie podłogowe może pracować tak jak piec akumulacyjny? ...

A niby gdzie ta akumulacja ciepła miałaby być? Po wyłączeniu ogrzewania odczuwalne ciepło z posadzki jest przez ok 30 minut do 1h. To mniej więcej tyle czasu po jakim czuć ciepło posadzki po włączeniu ogrzewania. To żadna akumulacja. Mam ogrzewanie podłogowe w przedpokoju, łazienkach i kuchni ale z pieca gazowego jak cała reszta domu.
  • #6 16663018
    vodiczka
    Poziom 43  
    DiZMar napisał:
    vodiczka napisał:
    ...czy ogrzewanie podłogowe może pracować tak jak piec akumulacyjny? ...

A niby gdzie ta akumulacja ciepła miałaby być?
    Właśnie głośno myślę :) Przy odpowiednio grubej warstwie jastrychu i głęboko umieszczonych przewodach grzejnych, teoretycznie jest to możliwe. Ograniczenie stanowi dopuszczalna temperatura a co za tym idzie ilość zakumulowanego ciepła oraz koszty rozwiązania czyli po ilu latach zwróci się koszt grubego stropu.
    "Prototypem" akumulacyjnego ogrzewania podłogowego jest piec chlebowy na którym spały nasze prababcie.
  • #7 16663064
    JohnySpZOO
    Specjalista - Instalacje Elektryczne
    Ocena: 330
    Jeśli miałbym się zastanawiać nad ogrzewaniem elektrycznym z tego co wiem to najefektywniej wychodzi ogrzewanie promiennikowe. Warunek to zmniejszenie przenikalności cieplnej i pokrycie ścian jakimś specjalnym nazwijmy to 'gipsem'.
    Nie piszę tego w postaci jakiegoś akumulatora.
    Nie ukrywajmy, realny koszt ogrzewania owego pomieszczenia będzie oscylował w ciągu roku ok 8000pln.
  • #8 16663138
    vodiczka
    Poziom 43  
    JohnySpZOO napisał:
    z tego co wiem to najefektywniej wychodzi ogrzewanie promiennikowe.
    Niby dlaczego?
    Nieważne czym grzejesz, praktycznie 100% energii elektrycznej przetwarzasz w ciepło. Tradycyjna żarówka to też promiennik ciepła gdzie tylko ok. 4-5% energii elektrycznej zamienia się w energię światła widzialnego a reszta energii jest tracona w emisji ciepła.:)
    Ogrzewanie promiennikowe jest najbardziej efektywne w sytuacji gdy chcesz nagrzać pewne elementy a nie całe pomieszczenie > suszarki promiennikowe komorowe lub taśmowe.
  • #9 16667261
    zwrotnica
    Poziom 16  
    Ocena: 51
    Z dyskusji wynika, że ogrzewanie pomieszczenia, które nie jest ocieplone od zewnątrz nie ma sensu bądź koszty są wysokie.

W związku z tym proszę o rozwiązania alternatywne albowiem sprzeczki techniczne nic nie wnoszą w tym temacie, a ja i tak pozostaję w problemem.
  • #10 16667292
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3860
    Podaj więcej szczegółów. Jak ocieplona podłoga, jak gruba ściana. Czy to budynek wolnostojacy czy nie. Jakie przeznaczenie pomieszczenia?
  • #11 16667431
    Darom
    Specjalista elektryk
    Ocena: 588
    zwrotnica napisał:
    Z dyskusji wynika, że ogrzewanie pomieszczenia, które nie jest ocieplone od zewnątrz nie ma sensu bądź koszty są wysokie.

W związku z tym proszę o rozwiązania alternatywne albowiem sprzeczki techniczne nic nie wnoszą w tym temacie, a ja i tak pozostaję w problemem.

Ogrzewanie nieocieplonego pomieszczenia ma sens tylko krótkoterminowo. W dłuższym okresie wszelkie kalkulacje bez ocieplenia biorą w "łep". Alternatywnym rozwiązaniem może być chodzenie w kufajce. ;-)
  • #12 16667581
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2122
    W nieocieplonym pomieszczeniu nigdy nie osiągniesz komfortu cieplnego, gdyż pochodzi on z wygrzania ścian, podłóg, sufitu do oczekiwanej temperatury. Nie ważne czym będziesz grzał a i tak będziesz odczuwał zimno po odejściu od grzejnika, promiennika itd.
    Nie wiemy jakiego rodzaju pomieszczenie : mieszkalne, usługowe, itd. .
  • #13 16667611
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6430
    andrzej lukaszewicz napisał:
    W nieocieplonym pomieszczeniu nigdy nie osiągniesz komfortu cieplnego

Najlepiej wtedy mieć podłogówkę.
    DiZMar napisał:
    A niby gdzie ta akumulacja ciepła miałaby być? Po wyłączeniu ogrzewania odczuwalne ciepło z posadzki jest przez ok 30 minut do 1h.

To coś masz nie halo , tez mam podłogówkę i kończąc palić o godz 23 do rana mam ciepło w pomieszczeniach z podłogówką i w miarę ciepłą podłogę.
    Akumulacja jest w tych kilku m3 betonu.

Dodano po 1 [minuty]:

Poza tym ocieplenie kiosu 6x7 to tyle co nic.
  • #14 16668087
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Strumien swiadomosci swia napisał:

W nieocieplonym pomieszczeniu nigdy nie osiągniesz komfortu cieplnego

Najlepiej wtedy mieć podłogówkę.

I tak i nie. Raczej nie.
    Podłogówka by zapewnić jakiś komfort w tych warunkach wymagała by nagrzewania powierzchni podłogi do 30-35 st. C co jest bardzo nie korzystne dla zdrowia. Podłogowe nadaje sie do dobrze ocieplonych pomieszczeń mieszkalnych ze względu na ograniczona moc oddawania z 1m2 podłogi. Na grzejniku możesz podnieść z 50 na nawet 70 stopni i poza wysuszeniem powietrza i unoszenia kurzu nie będzie żadnych skutków ubocznych.

Dodano po 1 [godziny] 55 [minuty]:

Strumien swiadomosci swia napisał:
    Poza tym ocieplenie kiosu 6x7 to tyle co nic.

Zaraz zahaczy o 10 tys więc nie takie nic, ale w stosunku do kosztów ogrzewania to jedyna rozsądna droga.

Dodano po 2 [godziny] 47 [minuty]:

zwrotnica napisał:
    Przewidziany jest remont kapitalny.

I co on będzie warty , gdy przemarzną ściany i wejdzie grzyb???

Wypowiedź się wreszcie jakiego użytku ma być to pomieszczenie, czy jest Twoje, czy pod wynajem itd.
  • #15 16669168
    vodiczka
    Poziom 43  
    Podłogówka by zapewnić jakiś komfort w tych warunkach wymagała by nagrzewania powierzchni podłogi do 30-35 st. C co jest bardzo nie korzystne dla zdrowia
    35°C może i tak ale 30? To mniej niż temperatura ciepłego piasku na plaży i posłania na piecu > post#6.
  • #16 16669316
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Kolego jesteś w błędzie, sa normy temp. podłogi na stały pobyt ludzi i takie temp. są dopuszczalne tylko w łazienkach w których przebywamy przez kilkanaście minut. Poza tym stałe nagrzewanie dolnych cześci naszego ciala jest szkodliwe fizjologicznie- tak jesteśmy "zbudowani".
    http://www.kisan.pl/opis-2
    Ile czasy spędzasz na plaży stojąc w ciepłym w piasku? 2 % z 1-2 tygodni w roku, ( chyba, ze jesteś ratownikiem na plaży :D , ale oni wcale nie stoją w piachu)
    By nie być gołosłownym dodam, że w moim domu mam tylko ogrzewanie podłogowe i temp na pow. podłogi ma 22-23 st przy temp na regulatorze ok 22 st.
    Przy nieocieplonym pomieszczeniu zapotrzebowanie będzie większe niż dopuszczalne 80w/m2 ( co wg mnie jest wartością archaiczną) , bo realnie w przeciętnie ocieplonych budynkach wystarcza moc poniżej 50Wm2. W moim domu sprzed 15 lat wychodzi średnie zapotrzebowanie w granicach 35W/m2.
  • #17 16669326
    Poziom 43  
    Poza tym stałe nagrzewanie dolnych cześci naszego ciala jest szkodliwe fizjologicznie

Ale kto normalny chodzi w szopie bez butów a nagrzanie butów do 35'C to smród potu skarpet.
  • #18 16669385
    vodiczka
    Poziom 43  
    Kolego jesteś w błędzie, sa normy temp. podłogi na stały pobyt ludzi i takie temp. są dopuszczalne tylko w łazienkach w których przebywamy przez kilkanaście minut.
    Link, który kolega przytoczył, przeczy temu co kolega pisze.
    Norma dotycząca ogrzewań podłogowych PN-EN 1264 dokładnie określa maksymalne temperatury podłóg w zależności od typu pomieszczenia:
    – 29°C w strefie stałego pobytu ludzi (pomieszczenia mieszkalne i biurowe),
    – 35°C w strefie brzegowej,
    – 33°C w kuchniach i łazienkach,
    – 27°C w pomieszczeniach roboczych, gdzie pracuje się na stojąco.
    Wprawdzie "moje" 30 stopni to o jeden stopień wyżej niż dopuszcza norma ale czy jeden stopień więcej, spowoduje szkody na zdrowiu użytkowników pomieszczenia :?: Normy bezpieczeństwa tworzy się z odpowiednim zapasem.
  • #19 16671425
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Wiem co podałem i w niczym nie przeczy to , że wg norm przyjmuje się max. dop. moc z 1m2 do 80W. Za to zapotrzebowanie nieocieplonego pomieszczenia mieszkalnego może wynieść nawet ponad 150W/m2.
    https://www.technika-grzewcza-sklep.pl/blog/r...zapotrzebowanie-cieplne-mieszkania-domu-.html
    I co wtedy zrobisz , gdy przyjdzie mróz -15-20 stopni? Jak dla normalnych warunków średniorocznych będziesz musiał mieć te 29st ( a myśle , że to będzie za mało).
    Na grzejniku po prostu podniesie się temp. czynnika grzewczego by zwiększyć jego moc, z podłogówką to nie takie proste i ja nie poradziłby nikomu biorąc jakakolwiek odpowiedzialność by zrobić takie ogrzewanie w takich warunkach. Po ociepleniu jak najbardziej.
  • #20 16671465
    Poziom 43  
    I co wtedy zrobisz , gdy przyjdzie mróz -15-20 stopni?

Powiem ci że cieplej jest od podłogówki niż od kaloryfera. Już to przerabiałem. Ustawiona temp podłogi 30'C.

Mierzone pirometrem 24-28'C w zależności od przebiegu rurek.
  • #21 16671755
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    W tej sytuacji należy połączyć podłogowe i grzejnikowe i będzie na pewno dobrze nawet w duże mrozy, a w mniejsze używać tylko podłogówki.
    W sypialni tez masz 30 st. na podłodze? jeśli tak to współczuję. Ja mam 18-20 tez na podłogówce i tyle samo w pomieszczeniu. I to na panelach podłogowych gr. 10mm.
  • #22 16672933
    vodiczka
    Poziom 43  
    W sypialni tez masz 30 st. na podłodze?
    W czym to przeszkadza o ile nie śpisz bezpośrednio na podłodze :)
    Idąc w nocy lub rano do łazienki masz ciepło pod stopami.
    Patrząc szerzej: Już w czasach PRL przyjeżdżali do nas studenci z Afryki (w Łodzi było Studium Językowe dla obcokrajowców). Pierwszą zimę "przeżywali z trudem" ociepleni po czubek nosa. Po 2-3 latach ubierali się nie cieplej niż Polacy.
    W czym problem abyśmy przyzwyczaili się do temperatury podłogi ok. 30°C
    Komu to nie odpowiada może stosować mix kaloryferów i podłogówki.

Dodam problem ludzi, którzy przy okazji budowy dużych łódzkich osiedli ( Dąbrowa, Retkinia, Widzew) byli przeprowadzani z mieszkań ogrzewanych piecami do mieszkań ogrzewanych kaloryferami. Niektórzy potrzebowali kilku lat by się przyzwyczaić.
  • #23 16673589
    wnoto
    Poziom 34  
    Ocena: 744
    A czym wcześniej było grzane w tym pomieszczeniu ? jakie medium ? jakie rachunki ?
  • #24 16674956
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    vodiczka napisał:
    W sypialni tez masz 30 st. na podłodze?
    W czym to przeszkadza o ile nie śpisz bezpośrednio na podłodze :)

Chyba nie wiesz o czym piszesz. Spałeś w pomieszczeniu w którym jest 26-28 stopni. To jest udręka, a taka temperatura będzie na wysokości lóżka czyli 0,5 m nad podłogą.
    W upalne noce , gdy jest 23-24 w nocy śpi się fatalnie, a co mówić o 26. Optymalna temperatura do snu to 16-18 stopni .
    Odchodzimy od tematu, a autor jak na razie nie wspomniał o przeznaczeniu tego pomieszczenia.
    Ostatni raz piszę, że prawidłowo wykonana podłogówka powinna mieć max. 2-3 stopnie wyższą temp. powierzchni grzewczej od oczekiwanej w pomieszczeniu na wys. 1,5 m. U mnie ta wartość jeszt rzędu 1-2 stopni. podwyższanie temp do 26,27 jest niedzdrowe dla człowieka i nie ważne , czy jest to podłogowe, czy grzejnikowe. W podłogowym dochodzi problem zdrowotny ze stawami nóg po wielu latach przebywania w takich warunkach ze wzgledu na fizjologiczna budowę człowieka, która zawsze miał zimno u dołu, chodząc choćby boso od zawsze. W butach chodzimy zaledwie od 3-4 pokoleń .
    To, że Koledzy są ciepłolubni, nie oznacza, że to dobrze dla nich i dla autora tematu w dłuższej perspektywie. Ja tylko przedstawiem za i przeciw, a po wykonaniu takiej instalacji za wiele nie da się zmienić.
    Ja osobiście jestem zwolennikiem ogrzewania podłogowego i sam w swoim domu mam 100 % takiego ogrzewania , bez żadnego grzejnika. 15 lat temu znajomi pukali sie w głowę, że robię głupotę , dzisiaj większość z nich zmienił zdanie.
    Ale w tych warunkach nie zakładałbym samego podłogowego z powodów podanych wyżej.
  • #25 16675170
    vodiczka
    Poziom 43  
    Chyba nie wiesz o czym piszesz. Spałeś w pomieszczeniu w którym jest 26-28 stopni. To jest udręka, a taka temperatura będzie na wysokości lóżka czyli 0,5 m nad podłogą.
    Będzie w bardzo dobrze ocieplonym pomieszczeniu a wtedy niepotrzebne 30°C w podłodze. > patrz inne posty w tym temacie.
    W upalne noce , gdy jest 23-24 w nocy śpi się fatalnie, a co mówić o 26.
    Dla mnie 23° jest idealnie, powyżej i poniżej już mniej komfortowo, moja ciotka źle znosiła temperaturę sypialni powyżej 20° a ja wytrzymuję do 25°. Każdemu według potrzeb. :)
    Dodam, że jestem ciepłolubny od 67 lat i na stawy nie narzekam :)

Dodano po 2 [minuty]:

W butach chodzimy zaledwie od 3-4 pokoleń
    Chyba biedota. Reszta co najmniej od 25 pokoleń. :)
  • #26 16675189
    Poziom 43  
    Kiedyś miałem warsztat teraz mam nowy budynek i pierwsze co to podłogówka, bym nie musiał sobie gumy pod buty w zimie podkładać i by w zimie buty były ciepłe i by mycie podłogi szybko schneło.. Wszak tylko 4 miesiące są ciepłe.

Niebo a ziemia , w sypialni nie mam podłogówki niestety.A chciałbym mógłbym skręcić na 15'C ale by było ciepło od nóg.
  • #27 16675206
    vodiczka
    Poziom 43  
    Znalazłem link opisujący, że wbrew wątpliwościom kolegi DiZMar:
    DiZMar napisał:
    A niby gdzie ta akumulacja ciepła miałaby być? Po wyłączeniu ogrzewania odczuwalne ciepło z posadzki jest przez ok 30 minut do 1h
    Elektryczne akumulacyjne ogrzewania podłogowe jest jak najbardziej możliwe.
    http://www.budujemydom.pl/ogrzewanie-podlogow...akumulacyjne-elektryczne-ogrzewanie-podlogowe
  • #28 16675482
    Poziom 43  
    Beton ma ciepło właściwe 1,13 czyli mniejsze niż woda i magazynuje mniej energii cieplnej niż woda.
    Ale woda musi być w zbiorniku.
  • #29 16675609
    wnoto
    Poziom 34  
    Ocena: 744
    Ogrzewanie podłogowe wodne i elektryczne niewiele róźni. W jednym i drugim przypadku akumulatorem jest beton. Ilość wody w rurkach nie ma znaczenia (prawie).
  • #30 16676686
    vodiczka
    Poziom 43  
    wnoto napisał:
    Ilość wody w rurkach nie ma znaczenia (prawie).
    Przy wodnym podłogowym, można sobie wyobrazić (abstrahując od kosztów) cieńszą warstwę jastrychu i duży, dobrze izolowany zbiornik wody jako akumulator ciepła. Tylko jaki sens grzać wodę w nocnej taryfie, skoro można akumulować ciepło w betonie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy efektywności elektrycznego ogrzewania podłogowego w pomieszczeniu o powierzchni 40 m², które nie jest ocieplone. Uczestnicy podkreślają, że kluczowym elementem jest ocieplenie, aby zminimalizować straty ciepła. Wskazują na konieczność zastosowania termostatów i sterowników do regulacji temperatury. Ogrzewanie podłogowe może być mniej efektywne w nieocieplonych pomieszczeniach, a jego koszt roczny może wynosić około 8000 PLN. Wskazano również na możliwość zastosowania akumulacyjnego ogrzewania podłogowego, jednak wymaga to odpowiedniej konstrukcji i grubości jastrychu. Uczestnicy dyskusji sugerują, że połączenie ogrzewania podłogowego z grzejnikowym może zapewnić lepszy komfort cieplny, zwłaszcza w ekstremalnych warunkach pogodowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA