logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Falownik Solis 3P6k-4G - Spalone tranzystory IGBT po wymianie bezpiecznika

redes 13 Lip 2024 21:28 834 15
REKLAMA
  • #1 21153373
    redes
    Poziom 13  
    Ocena: 24
    Witam, mam problem z falownikiem Solis 3P6k-4g. Działał sprawnie rok. Około miesiąc temu zauważyłem, że nie działa. Bezpiecznik 10A okazał się spalony. Po wymianie bezpiecznika falownik nie wystartował. Pomyślałem, że przepnę na drugie wejście (2 string), tak zrobiłem, falownik wystartował. Działał tak 2 tygodnie, a ostatnio znowu padł. Bezpiecznik znowu spalony. Rozebrałem falownik i namierzyłem 2 spalone tranzystory IGBT. Po podmianie na takie same zamontowałem z powrotem, podłączyłem panele (bez podłączania do sieci) falownik wrócił do życia. Zadowolony podpiąłem do sieci, wyskoczyło kilka komunikatów standardowych i po chwili usłyszeć można było załączające się przekaźniki. 3 razy pykło i wszystko zgasło. Falownika nie rozbierałem, ale mam pytanie, czy ktoś spotkał się z taką sytuacją? Bezpieczniki na fotowoltaice sprawdziłem są ok. Te tranzystory co sie spalily to od czego moglyby byc bo to na pewno nie od kluczy. To sa oddzielne tranzystory. Wnętrze falownika Solis z widocznymi komponentami elektronicznymi, z przewodami i zdalnym pilotem LG na płytce.
  • REKLAMA
  • #2 21154335
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1705
    Hym..., tak na szybko:
    - brak informacji o ilości i typie paneli (jak spięte)
    - brak informacji które tranzystory
    - jakie tranzystory ?
    - jakie były błędy jak się "uruchomił" na chwilę
    - i co ma wspólnego ten pilot LG z tym ?
    Słabo na tym zdjęciu to wszystko widać, ale z opisu + foto wnioskuję, że najpierw MPPT 1 a później 2 zostało uszkodzone być może przez panele przewymiarowane
  • #3 21154622
    redes
    Poziom 13  
    Jest tylko jeden string podpięty o mocy 3 kW spięte szeregowo. Tranzystory, które były spalone, to IGBT (Infineon K40H1203), które znajdują się obok siebie w lewym dolnym rogu płyty vis a vis znajdują się 2 podwójne diody Schottky.
    Pilot LG położyłem, żeby brat miał punkt odniesienia. Takie miałem zdjęcie środka, innym nie dysponowałem.
    Panele 8 sztuk o specyfikacji jak wyżej. Karta produktu panelu fotowoltaicznego JA Solar JAM60S20-385/MR_BF
    Nie było żadnych błędów. Był komunikat "oczekuje na sieć" i kilka razy było słychać przełączający się przekaźnik, a nagle wszystko zgasło. Wczoraj sprawdziłem bezpieczniki, nie spaliły się.
    Mam jeszcze jedno info. Pierwszy raz był założony bezpiecznik 12A. Później 10A. Teraz jest założony 10A. Maksymalny prąd paneli 11A +-5%.
  • #4 21154646
    madamsz1
    Poziom 42  
    Trzeba sprawdzić tranzystory w przemienniku czy któryś nie jest uszkodzony i nie zwiera szyny DC albo puszcza w AC

Dodano po 1 [minuty]:

redes napisał:
    Pierwszy raz był założony bezpiecznik 12A. Później 10A. Teraz jest założony 10A.

Przy "uderzeniu" słońca po zacienieniu może być skok ponad i duży prąd.
  • REKLAMA
  • #5 21154742
    redes
    Poziom 13  
    Ok, sprawdzę. Gdy szukalem awarii przejrzalem tranzystory z przemiennika i byly ok. Za co sa odpowiedzialne te 2 ktory wymienilem? Jeszcze jedna rzecz moze byc istotna. Ten falownik kupilem po naprawie, w sieci bylo przepiecie i spalily sie wszystkie tranzystory przemiennika, diody shotky i chyba kondensatory 470uf te duze na wysokie napiecie. To moje spostrzezenia po rozbiorce falownika. Czy jest mozliwe zeby falownik nie mial zabezpieczenia przeciazeniowego na mpp ktore zadzialaloby po rzekroczeniu tych 11A?
  • REKLAMA
  • #6 21155036
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ten ma do 11A i nie powinno nic się wydarzyć powyżej, ale różnie z tym bywa jeżeli sprzęt jest już po naprawie i być może coś jeszcze zostało uszkodzone.
    Może któreś z zabezpieczeń nie zostało naprawione ?. Jakie były w oryginale te tranzystory ? Tam obok są ich drivery które trzeba dokładnie sprawdzić i elementy koło nich.
  • REKLAMA
  • #7 21155118
    redes
    Poziom 13  
    madamsz1 napisał:
    Może któreś z zabezpieczeń nie zostało naprawione ?

Tego nie jestem w stanie zweryfikować.
    Ja wymieniłem dokładnie na takie same. W przemienniku nie wiem jakie oryginalnie siedziały ale po rozebraniu sprawdzę jakie są zamontowane.
  • #8 21155183
    madamsz1
    Poziom 42  
    A jakie są na wejściu ? Te dwie sztuki co są uszkodzone.
  • #9 21155190
    redes
    Poziom 13  
    redes napisał:
    Infineon K40H1203
  • #10 21155231
    madamsz1
    Poziom 42  
    Tranzystory dość często podrabiane i masę na rynku malowanek. Oryginały drogie. Stosowane w spawarkach dość często ulegają uszkodzeniu tak sobie przy przepięciach (skokach napięcia). Trzeba wszystko w koło sprawdzić dość dokładnie. Może sprzęt ma wadę konstrukcyjną i być może dlatego był już naprawiany.
  • #11 21155353
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6412
    Nie żeby reklamować ale poza tme i z odzyskupłyt nie ma co kupować bo to strata czasu.
  • #12 21155444
    redes
    Poziom 13  
    madamsz1 napisał:
    Może sprzęt ma wadę konstrukcyjną i być może dlatego był już naprawiany

Wiem, że przepięcie było po stronie AC na sieci.
    Strumien swiadomosc... napisał:
    tme

Jak są, to właśnie tam kupuję.
    madamsz1 napisał:
    Może sprzęt ma wadę konstrukcyjną i być może dlatego był już naprawiany

Może i tak jest, tego nie wiemy, nie ma dostępnych schematów.
  • #13 21155455
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6412
    A ja mam pytanie po co na zdjęciu kłądłeś pilota na płycie??
  • #14 21155462
    redes
    Poziom 13  
    redes napisał:
    Pilot LG położyłem, żeby brat miał punkt odniesienia. Takie miałem zdjęcie środka, innym nie dysponowałem

;)
  • #15 21158577
    redes
    Poziom 13  
    Mam trop. Na podmianę kupiłem niby oryginalne na allegro. Były potrzebne 2 kupiłem 3. Dwa siedzą w falowniku 3 na biurku. Dzisiaj stwierdziłem że sprawdzę ten jeden w testerze i też tak zrobiłem.
    na testerze wyszło że jestem posiadaczem kondensatora a nie tranzystora IGBT.
    Tester LCR-TC2 pokazujący kondensator 4976pF.
    No nic co by nie było zamówiłem oryginały bo podejrzewam że ten w falowniku wyzionął ducha. W TME oczekują na dostawę ale mają w ASWO i cena podobna. Szkoda było na tamte kasę wydawać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z falownikiem Solis 3P6k-4G, który przestał działać po wymianie bezpiecznika 10A. Po wymianie falownik uruchomił się na chwilę, ale ponownie uległ awarii, a bezpiecznik znów się spalił. Po rozebraniu urządzenia zidentyfikowano dwa uszkodzone tranzystory IGBT (Infineon K40H1203). Użytkownik wymienił je na nowe, co przywróciło działanie falownika, jednak po podłączeniu do sieci wystąpiły problemy. Dyskusja dotyczy również potencjalnych przyczyn uszkodzeń, takich jak przepięcia, oraz konieczności sprawdzenia zabezpieczeń i elementów towarzyszących. Użytkownik zauważył, że zakupione tranzystory mogą być podróbkami, co może wpływać na ich działanie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA