logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio Diora Trubadur - gramofon gra cicho, radio gra normalnie

marcinpawelwinnicki 14 Lip 2024 11:22 483 5
REKLAMA
  • #1 21153727
    marcinpawelwinnicki
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Dzień dobry,
    Posiadam Radio Diora Trubadur.
    Próbuję przywrócić je do życia.
    Wymieniłem wkładkę, ponieważ stara była uszkodzona.
    Następnie miałem problem z obrotami, dźwięk szedł na głośnik, ale płyta kręciła się bardzo nierówno. Rozkręciłem wszystko, wyczyściłem i teraz super wszystko kręci, równo bez spadków prędkości.
    Niestety coś się wydarzyło, że nagle po włączeniu gramofonu dźwięk w głośnikach jest znacznie słabszy niż jak włączę radio.
    Przy włączeniu radia gra normalnie głośno, a po włączeniu gramofonu dźwięk wydobywa się z głośników ale znacznie ciszej.
    Czy podczas rozkręcania sprzętu mogłem coś uszkodzić czy może po prostu coś nie styka?
    Bardzo proszę o pomoc, mam z takim sprzętem styczność pierwszy raz w życiu, a nigdzie nie potrafię znaleźć takiego tematu.
    Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi!
  • REKLAMA
  • #2 21153768
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 938
    marcinpawelwinnicki napisał:
    Wymieniłem wkładkę

Nic Pan nie piszesz, na jaką wkładkę wymieniłeś.
    Bo tutaj właśnie prosiłeś o pomoc w tej sprawie.
  • REKLAMA
  • #3 21153777
    marcinpawelwinnicki
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    >>21153768
    A tak rzeczywiście, zapomniałem 😊
    Wymieniłem na wkładkę UK8 z Bambino.
    Wszystko działało tylko że płyta bardzo nierówno się kręciła, ale dźwięk jeśli chodzi o poziom głośności był bardzo dobry.
    Teraz jak wyczyściłem wszystko w środku, wszystko kręci się dobrze i równo, dzięki w głośniku zrobił się słaby.
  • REKLAMA
  • #4 21153781
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2560
    Mogłeś uszkodzić i teraz coś nie styka. Może nie stykać samo z siebie i ze starości, i z błędów fabrycznych, i wielu innych powodów.
    Podstawowa - wiedzieć co się naprawia i jak to działa. Zaopatrzyć się w narzędzia lub w ich namiastki.
    Gramofon ma wkładkę jako źródło sygnału i wzmacniacz z odpowiednią charakterystyką. Twoja hybryda ma w sobie przełącznik źródeł sygnału. Zacznij sprawdzanie od niego. Następnie ze schematem posprawdzaj napięcia zasilające wzmacniacz gramofonu. Wszelkie styki i połączenia kabli sygnałowych też trzeba sprawdzać. Wkładkę wkładamy taką w 100% sprawną (najlepiej przetestowaną w drugim gramofonie). Można ją zastąpić eneratorem sygnałowym. Oscyloskop nie jest konieczny, ale przydatny. Można go zastąpić szukaczem sygnału, czyli wzmacniaczem m.cz. z dołączonym głośnikiem. Szukaczem szukasz miejsca, w którym sygnał użyteczny się urywa lub jest cichy, lub jest zniekształcony. Można to ogarnąć oscyloskopem. Miernik napięcia przemiennego w połączeniu z generatorem też się nada. Generator od biedy można zastąpić innym źródłem dźwięku lub napięciem z transformatora podzielonym dzielnikiem oporowym. Będzie okrutnie buczało, więc inne źródło mile widziane.
    Zacznij od schematu i sprawdzenia napięć i przełączników. To się najczęściej psuje.
  • REKLAMA
  • #5 21153973
    jozgo
    Poziom 42  
    Ocena: 1329
    Radio Trubadur nie ma wzmacniacza gramofonowego, tylko wzmacniacz wspólny dla radia i gramofonu piezo.
    Problem może być tylko w stykach, wkładki, przełącznika zakresów, itp.
  • #6 21304412
    DIORADIO
    Poziom 32  
    Ocena: 314
    Nim włożysz wkładkę gramofonową , potencjometr siły głosu na max, przeł.na gramofon i dotknij palcem do blaszek w które wkładasz wkładkę. Powinieneś usłyszeć brum, jak nie to masz przerwę w cienkim przewodzie w ramieniu lub sprawdż dokąd leci ten przewód ( powinien być ekranowany). A o wkładce gramofonowej zapomnij.
REKLAMA