Dzien dobry. Potrzebuję pomocy w namierzeniu potencjometru. Oznaczenie 50kb 30°. Założyłem inny, gabarytowo taki sam, ale łapie w innym miejscu i nie idzie go ustawic.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tammaly878 napisał:Oznaczenie 50kb 30°.
maly878 napisał:Założyłem inny, gabarytowo taki sam,
Cytat:LinkOznaczenia literowe nie mają ścisłego związku z charakterystyką potencjometru. Litery te są stosowane zamienne, oraz wielu producentów oznacza nimi również inne parametry
maly878 napisał:Więc te 30°, to jakaś zmyłka. Skoro stary PR ma standardowy obrót, to kup zwykły 50k o charakterystyce B.On ma jeden niepełny obrót. Porównałem z tym co kupiłem tylko o innej wartości i obrót jest taki sam. Jeden. Tamten jest b100k a ten co mam b50k
spinacz napisał:Eee, no chyba istnieje taki, w którym przy 30° będzie 50k. Ale to już chyba nieistotne, jak się okazuje.Przy charakterystyczne logarytmicznej nie ma szansy dobrać wartości jeśli zakres ruchu miał by 30 stopni.
maly878 napisał:Mususz szukać po wymiarach, żeby dało się zamontować. Parametry elektryczne, to tylko 50k i charakterystyka B.>>21155744
Czyli kupić k50b o jednym obrocie? Zaproponujesz coś? Bo w internecie trochę tego jest, tylko maja zawsze podany szereg innych parametrów na których się nie znam.
spinacz napisał:Owszem, charakterystyka będzie bardziej płaska, ale zakres 0 - 50k będzie.Kolego nie istnieje w takiej charakterystyce logarytmicznej ponieważ będzie już inaczej się zmieniała wartosc, w liniowej napewno byś coś dobrał ale nie w logarytmie.