logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć matrycę LED 32x16 do ESP32? Matryca nie świeci, pomimo próby z dwoma mikrokontrolerami

miloszbialek 14 Lip 2024 16:59 1011 3
REKLAMA
  • #1 21154209
    miloszbialek
    Poziom 2  
    Witam, jako student informatyki złapałem zajawkę na mikrokontrolery. Aktualnie próbuję wykonać projekt dzięki któremu za pomocą Wi-Fi można sterować matrycą LED 32 x 16 używając ESP32. Problem polega na tym, że nie ważne na ile sposobów podłączę, nie ważne jakie programy tam wgram matryca się nie zapali. Myślę że problem zdecydowanie leży po stronie podpięcia tego, ponieważ jest to chiński sprzęt instrukcje są dość nie jasne oraz wydaje mi się że na stronie producenta jest błąd z numeracją odpowiednich pinów.
    Matryca: https://wiki.dfrobot.com/32x16_RGB_LED_Matrix_-_6mm_pitch_SKU_DFR0471
    Mikrokontroler: https://botland.com.pl/moduly-wifi-i-bt-esp32...m-32-zgodny-z-esp32-devkit-5904422337438.html
    zasilacz do matrycy: https://botland.com.pl/zasilacze-montazowe/58...-mean-well-rs-25-5-5v5a25w-5904422309510.html

Po kilku godzinach porażek postanowiłem spróbować podpiąć to do Arduino Uno R4, drugiego mikrokontrolera, którego posiadam.
    Co ciekawe, po podłączeniu diody się zaświeciły same z siebie, tak jak na zdjęciach (przesyłam też schemat połączeń):
    Tabela połączeń pinów matrycy LED z Arduino Uno R4 WiFi.
    Zdjęcie przedstawia podłączoną do mikrokontrolera płytkę Arduino matrycę LED 32x16.
    Matryca LED podłączona do Arduino Uno R4 i innych komponentów elektronicznych na stole.
    Co najlepsze jak Arduino nie ma zasilania to świecą, jak tylko Arduino ma zasilanie to gasną. Na Arduino nie ma żadnego programu. Specjalnie je wyczyściłem przed podłączeniem. Bardzo proszę o jakąkolwiek pomoc, męczę się z tym już 4 dzień.
  • REKLAMA
  • #2 21154242
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1832
    Zdajesz sobie sprawę że zwykłe arduino (oparte na atmegach) ma logikę 5V a wszelkie esp 3,3V - czy twoja matryca pracuje poprawnie z logiką 3,3V ?
  • REKLAMA
  • #3 21154268
    miloszbialek
    Poziom 2  
    >>21154242 Właśnie rzecz w tym, że korzystam z zewnętrznego zasilacza, który ma 5V i 5A. Również dlatego próbowałem użyć 2 różnych płytek o różnym napięciu wyjściowym. Problem polega na tym, że dla obu nie działa. Jak pokazałem na zdjęciu, przy niepodłączonym Arduino (do zasilania za pomocą USB z laptopa) zapala się jakaś losowa konfiguracja.
  • #4 21155298
    gps79
    Poziom 37  
    Ocena: 793
    Logika 3.3V, to nie jest napięcie zasilacza.
    Nie jestem pewien, czy biblioteka RGBmatrixPanel wspiera platformę ARM. Nie jest to jasno opisane. Albo to sam zweryfikujesz, albo uruchom swój projekt najpierw na zwykłym Arduino Uno. Jak tu będzie działać (a powinno), to możesz przejść do platformy w wersji WiFi. Niewykluczone, że będziesz musiał zmienić bibliotekę na inną lub samodzielnie ją zmodyfikować. Dla studenta informatyki może to być fajne ćwiczenie.
REKLAMA