logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes W211 - Klimatyzacja działa tylko po przegazówce, dziwne dźwięki spod maski

kubajawax 19 Lip 2024 19:14 555 2
REKLAMA
  • #1 21160797
    kubajawax
    Poziom 14  
    Ocena: 40
    Klima załącza się dopiero po przegazówce na 3 000 obrotów Ciśnienie podczas jazdy 10 12 bar
    na postoju około 15bar
    Przed załączeniem 7-8bar
    Po pewnym czasie spada i do 7 i się wyłącza.
    Podczas załączania spod maski słychać dziwne dźwięki coś jak z rozdzielacza hydraulicznego, słychać obciążenie że silnik dostaje.
    W211

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21160885
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3554
    HP rośnie do ok 15 bar i to jest jak najbardziej ok przy obecnych temperaturach (ok 30°C), natomiast temperatura parownika prawie nie spada. Sprawdzałeś ile czynnika jest w układzie ?
  • #3 21160989
    kubajawax
    Poziom 14  
    Ocena: 40
    Wyświetlacz z danymi dotyczącymi klimatyzacji samochodowej, zawierający informacje o temperaturze, ciśnieniu i poborze prądu. Szczerze to miałem wyciek , było tylko 300g czynnika, powinno być 900g. Uciekło tyle od listopada.
    Znajomy zrobił mi próżnie i żeby go zlokalizować i nie wywalać 4 stów nabiłem r290 z kontrastem..
    Ogólnie podczas próżni coś puknelo mocno pod maską. Wstępnie przy osuszaczu pokazało UV. Źle oringi
    W zimę była zakładana zregenerowana sprężarka nowy osuszacz i nie było za specjalnie jak sprawdzić klimy , choć wtedy żadnej nie szczelności nie pokazywało. Nabite 134a.

Być może problemy są przez r290
    Albo kompresor wcale nie jest zregenerowany.
    Niestety w okolicy ciężko kogoś kto ogarnia klimy znajomy tylko napełnia...

Temperatura na skraplaczu po kilku minutach 4,4°

Wyświetlacz z danymi dotyczącymi klimatyzacji samochodowej, zawierający informacje o temperaturze, ciśnieniu i poborze prądu.

Dziś próbowałem dobić LPG bo myślałem że za mało czynnika ale chyba przedobrzylem wgl nie startuje i nie wzrasta ciśnienie. Trochę tylko weszło gazu i stanęło nie zaciągało dalej.

Ogólnie przy nabijaniu r290 u kolegi pamiętam że zaciągnęło tylko trochę na lp i dalej widać w oczku że nie szło i znajomy podpowiedział żeby dać na HP i weszła reszta na HP. Jedna pucha 400 coś gram , ale klima wtedy tylko załączała się na chwilę przy 3k później trochę dopuszczałem upuszczalem i jakoś to chodziło ale się po czasie rozlaczalo.
REKLAMA