logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Exogen - błąd karty pamięci, mimo że licznik pokazuje 91 zabiegów. Co robić?

musculus 20 Lip 2024 05:51 1035 5
REKLAMA
  • #1 21161115
    musculus
    Poziom 17  
    Ocena: 161
    Mam kilkuletnie urządzenie Exogen (ultradźwiękowy aparat do wspomagania zrostu kości). Urządzenie kilka lat było nieużywane i padł akumulator. Akumulator wymieniłem (pisałem o tym w tym wątku: Link). Urządzenie się uruchomiło, ale zgłasza dziwny błąd - jakby na karcie pamięci nie było już wolnych zabiegów, chociaż według licznika powinno zostać jeszcze 91 zabiegów. Zamieszczam filmik pokazujący, jak wygląda ten błąd:

Zastanawiam się, czy może urządzenie nie jest za stare (producent ma taką strategię, że po określonej ilości zabiegów blokuje urządzenie i chyba robi to również w sytuacji, gdy minie ileś czasu od daty produkcji). Kod LOT Batch code na urządzeniu to 15BM03519 - nie wiem, jak go rozkodować, ale ostatnie dwie cyfry mogą wskazywać na 2019 rok - nie wiem, czy to data produkcji, czy ważności.

Jednak ekran błędu sugeruje, że problem jest z kartą pamięci, a nie z urządzeniem. Taki ekran według instrukcji wskazuje na wykorzystany pełen limit zabiegów na karcie (aby kontynuować, należy dokupić nową kartę pamięci z nową subskrypcją na zabiegi - o ile się orientuję, karta na 90 zabiegów kosztuje ponad 2000zł). Jednak według wyświetlanego licznika na mojej karcie jest jeszcze 91 zabiegów i nie wiem, dlaczego urządzenie zgłasza taki ekran, jak przy wyczerpaniu ilości zabiegów na karcie do zera. Obawiam się, że problem może leżeć w urządzeniu i nawet, jakbym dokupił nowa kartę to i tak urządzenie tego nie obsłuży.

Czy ktoś z Was zna takie urządzenie i mógłby mi poradzić, co można w tej sytuacji jeszcze zrobić?

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Znalazłem w Internecie opis resetu Exogena. Według niego wystarczy odpiąć baterię podtrzymującą pamięć i przypiąć ją z powrotem. Z drugiej strony w tym wątku autor pisze, że po odpięciu i przypięciu baterii urządzenie całkowicie się zablokowało. Stwierdziłem, że skoro i tak urządzenie jest w tej chwili bezużyteczne to spróbuję zaryzykować. Zaryzykowałem i rzeczywiście się całkowicie zablokowało. Dopiero później doczytałem, że sposób z odpięciem baterii działa tylko na najstarszych wersjach hardware (działa to chyba na wersji z 2011 roku, na tych z 2013 roku już chyba nie). Na nowszych urządzenie się blokuje i nadaje się do wyrzucenia. Tak że nie próbujcie odpinać baterii podtrzymującej pamięć na nowszych urządzeniach - to nic nie da.

Zamieszczam kilka zdjęć z wnętrza mojego urządzenia - pamiętajcie, w tej wersji hardware odpięcie baterii powoduje blokadę!

Bateria w tej wersji jest wlutowana, ale można ją odpiąć zdejmując zworkę J7 - powtarzam: NIE RÓBCIE TEGO!

Płytka drukowana wewnątrz urządzenia Exogen z widocznymi komponentami. Widok wnętrza urządzenia Exogen z widocznymi elementami elektronicznymi na płytce PCB. Płytka drukowana z ekranem urządzenia medycznego Exogen Wnętrze ultradźwiękowego urządzenia do wspomagania zrostu kości Exogen z widoczną płytą główną. Wnętrze urządzenia z wyświetlaczem TFT-G240320LTSW-118W-E i widocznym kablem.
  • REKLAMA
  • #2 21166693
    kojotus22
    Poziom 10  
    Niestety jeśli pojawił się błąd karty trzeba spróbować ją naładować. Ewentualnie odpiąć główne zasilanie. Urządzenie jest moim zdaniem bardzo dobrze zabezpieczone przed próbami ingerencji. Nie to co poprzednia wersja na jednorazowe baterie.
  • REKLAMA
  • #3 21168140
    musculus
    Poziom 17  
    kojotus22 napisał:
    Niestety jeśli pojawił się błąd karty trzeba spróbować ją naładować.
    Możesz rozwinąć temat? Jak można naładować kartę? Na karcie jest jeszcze 91 zabiegów i może dałoby się je jeszcze jakoś odzyskać.
    kojotus22 napisał:
    Ewentualnie odpiąć główne zasilanie.
    Główne zasilanie było odpięte przez bardzo długi czas (akumulator padł i jego napięcie było około 0V). Po wymianie akumulatora urządzenia już nie dało używać, chociaż jak widać na załączonym przeze mnie filmiku, na karcie pozostało jeszcze 91 zabiegów.
  • REKLAMA
  • #4 21168344
    kojotus22
    Poziom 10  
    Urządzenia do 2018 roku miały blokadę. Jeśli nie były używane przez 30 dni, to się blokowały. Niestety nie wiem, jak ją ściągnąć. Pewnie trzeba by pisać do producenta.
  • REKLAMA
  • #5 21168386
    musculus
    Poziom 17  
    kojotus22 napisał:
    Urządzenia do 2018 roku miały blokadę. Jeśli nie były używane przez 30 dni, to się blokowały. Niestety nie wiem, jak ją ściągnąć.
    Dzięki za odpowiedź. A nie wiesz może, czy blokowane było tylko urządzenie, tylko karta, czy jedno i drugie?
  • #6 21168505
    kojotus22
    Poziom 10  
    Niestety nie. Natomiast znając producenta i to że ma patent na urządzenie jest to tak zrobione aby nie było łatwo tego obejść. Tak myślę. Niestety pieniądz się liczy nic więcej.
REKLAMA