logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować granulator do paszy z silnikiem elektrycznym i ślimakiem fi 85mm?

petro86 23 Lip 2024 13:46 768 13
REKLAMA
  • #1 21164821
    petro86
    Poziom 9  
    Witam. Posiadam niewielka hodowlę kur niosek i zastanawiam się nad zbudowaniem granulatora do paszy ze zbóż i kukurydzy. Widziałem na YT filmik w którym hodowca wytwarza pasze granulowana przy pomocy ręcznej maszynki do mięsa. Czyli teoretycznie sie da.
    Chciałabym takie cudo zrobić ze ślimaka fi 85mm grubość zwoju 10mm, ślimak włożony w dopasowaną rurę grubościenną zakończoną matrycą (grubym sitkiem z otworami). Wszystko napędzane powiedzmy dwoma paskami klinowymi na przekładni pasowej.
    Większość materiałów mam, posiadam kilka silników elektrycznych od 1 kW do 11 kW, do tego mam rozdrabniacz do ziarna 11kW który wstępnie rozdrobniłby ziarno.
    Wyjdzie coś z tego czy szkoda czasu i kupić chińską peleciarke za 4 tys.
    Robił ktoś coś podobnego?
    Ewentualnie napęd na WOM do ciągnika.
    Jak to widzicie?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 21164958
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1109
    Ręczna maszynka do mięsa- śpiewać każdy może trochę lepiej lub trochę gorzej (tak jak na YT).
    Można rozwiązać na 2 sposoby- gniotownik,
    peleciarka 7,5 kW z sitem 4 mm.

Dodano po 54 [minuty]:

Są powody dla których kurom nie wolno dawać śruty. Jak kury zaczną padać to będzie wiadomo.
  • REKLAMA
  • #4 21165226
    petro86
    Poziom 9  
    >>21164956
    Kur około 300 niosek na wolnym wybiegu
  • #6 21165385
    petro86
    Poziom 9  
    To że najłatwiejszym a zarazem najdroższym rozwiązaniem jest zakup peleciarki chińskiej ,, nie wiadomo co" lub polskiej za 30 tyś zł to ja wiem. Pytam czy ktoś sprawdzał takie rozwiązanie jakie mam na myśli,czyli rura, ślimak, lekka zwężka i sitko z otworami. Lub czy ktoś peletowal zboże i może się wypowiedzieć na ten temat.
  • #7 21165464
    trojan 12
    Poziom 40  
    Z peletowaniem zboża z trawą nie ma problemów- u mnie dla królików.
    Ślimakiem dobrze się robi ale brykiet do palenia w kominku.
    Niech kolega nie myśli że weźmie starą maszynkę do mięsa i zrobi paszę dla kur podawaną automatycznie bo oto w tym chodzi?
  • REKLAMA
  • #8 21165476
    petro86
    Poziom 9  
    >>21165464
    Przecież podałem mniej więcej wymiary ślimaka i rury, do tego podane jest, że dysponuję silnikami różnej mocy lub nawet rozważyłbym napęd z ciągnika nawet o mocy 120 KM, tylko po co. Gdzie ekonomia. O żadnej maszynce do mięsa nie ma mowy, jedynie jako przedstawienie sposobu działania. Maszynka do mięsa waży 2 kg, moja maszynka do mięsa, jak to kolego nazywasz, ważyłaby z silnikiem 5 kW około 300 kg, jak nie więcej...
    Pytanie, czy takie coś dałoby radę zgranulować zboże.
  • REKLAMA
  • #9 21165507
    mychaj
    Poziom 35  
    Ocena: 939
    Ja bym się nie zastanawiał tylko robił.
    Część mechaniczną + przekładnię pasową i tak by dało się np. zabudować 3 silniki różnej mocy.
    Jedno co bym zrobił to wybrał bym silniki o takich samych obrotach - wtedy przekładnia będzie taka sama a tylko będziesz zwiększał moc gdyby nie dawała rady.
    I ewentualnie dopracowywał mechanikę.
  • #10 21165510
    trojan 12
    Poziom 40  
    Kolega dostał odpowiedź ale nie pasuje do teorii.
    Kura nioska 300 szt x 90-160g dziennie?
    Średnio 2 worki peletu dziennie?
    Na wolnym wybiegu mniej, chyba że kolega ma wybetonowany wybieg jak kojec dla psa 2x2 m?
    Inna sprawa że 1 psa nie mam zamkniętego na takiej powierzchni (czasowo)
  • #11 21165709
    petro86
    Poziom 9  
    A kolega Trojan nie pomyślał, że mógłbym nadwyżkę po prostu sprzedać? Albo nawet powiększyć hodowlę?
  • #12 21166907
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    Jak się da maszynką do mięsa to może od alfy 32 zacząć takiej już z kołem na pas. Inna sprawa to pytanie czy tam czegoś zamiast noża nie trzeba by innego.
    Choć pamiętam że na drobnym sitku kiedyś z masy makowo orzechowej normalną maszynka elektryczną pelet zrobiłem i akurat zadowolony nie byłem.
  • #13 21167281
    trojan 12
    Poziom 40  
    Kolega chce zastosować przekładnię WD 500 ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zbudować granulator do paszy dla kur niosek, wykorzystując ślimak o średnicy 85 mm i silniki elektryczne o mocy od 1 kW do 11 kW. W dyskusji poruszono różne metody produkcji paszy, w tym użycie ręcznej maszynki do mięsa oraz peleciarki. Uczestnicy podkreślają, że granulator może być zbudowany z dostępnych materiałów, ale zwracają uwagę na konieczność odpowiedniego zaprojektowania mechaniki i przekładni pasowej. Pojawiły się również wątpliwości co do efektywności takiego rozwiązania w porównaniu do zakupu gotowej peleciarki. Użytkownik posiada 300 kur i rozważa możliwość sprzedaży nadwyżek paszy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA