Witam. Posiadam niewielka hodowlę kur niosek i zastanawiam się nad zbudowaniem granulatora do paszy ze zbóż i kukurydzy. Widziałem na YT filmik w którym hodowca wytwarza pasze granulowana przy pomocy ręcznej maszynki do mięsa. Czyli teoretycznie sie da.
Chciałabym takie cudo zrobić ze ślimaka fi 85mm grubość zwoju 10mm, ślimak włożony w dopasowaną rurę grubościenną zakończoną matrycą (grubym sitkiem z otworami). Wszystko napędzane powiedzmy dwoma paskami klinowymi na przekładni pasowej.
Większość materiałów mam, posiadam kilka silników elektrycznych od 1 kW do 11 kW, do tego mam rozdrabniacz do ziarna 11kW który wstępnie rozdrobniłby ziarno.
Wyjdzie coś z tego czy szkoda czasu i kupić chińską peleciarke za 4 tys.
Robił ktoś coś podobnego?
Ewentualnie napęd na WOM do ciągnika.
Jak to widzicie?
Pozdrawiam
Chciałabym takie cudo zrobić ze ślimaka fi 85mm grubość zwoju 10mm, ślimak włożony w dopasowaną rurę grubościenną zakończoną matrycą (grubym sitkiem z otworami). Wszystko napędzane powiedzmy dwoma paskami klinowymi na przekładni pasowej.
Większość materiałów mam, posiadam kilka silników elektrycznych od 1 kW do 11 kW, do tego mam rozdrabniacz do ziarna 11kW który wstępnie rozdrobniłby ziarno.
Wyjdzie coś z tego czy szkoda czasu i kupić chińską peleciarke za 4 tys.
Robił ktoś coś podobnego?
Ewentualnie napęd na WOM do ciągnika.
Jak to widzicie?
Pozdrawiam