logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wzmacniacz z wejściem optycznym do kolumn Altus 200, budżet 800-1000 zł

przemassbdg 23 Lip 2024 17:29 297 7
REKLAMA
  • #1 21165078
    przemassbdg
    Poziom 10  
    Witam,

posiadam kolumny Altus 200 (nie kupiłem ich jako świadomy wybór - dostałem je za darmo, musiałem tylko je podreperować).
    Potrzebuję do nich wzmacniacza, ale koniecznie z wejściem optycznym, ponieważ mój TV tylko takie do audio posiada + HDMI i BT.
    Trochę się rozglądałem, głównie w marce YAMAHA i taki wzmacniacz z wejściem optycznym to A-S301. Jednak średnio uśmiecha mi się wydawać 1700 zł.
    Czy jest jakaś alternatywa, być może w starszych wzmacniaczach, gdzie dadzą radę z mocą i będą miały wejście optyczne nie za miliony monet?
    Załóżmy, że mam budżet 800-1000 zł, ale jeśli będzie coś tańszego, to wiadomo...

Wcześniej kolumny grały pod wzmacniaczem Sherwood RV6030R, głównie podłączonym do kompa i byłem mega zadowolony.

Po kupnie TV i przeprowadzce kolumny chcę dać do salonu i podłączyć pod TV, sporadycznie pod lapka...

Tematów ze wzmacniaczami do tych kolumn jest mnóstwo, ale nie wpadłem na taki, gdzie do głównych cech trzeba dodać wejście optyczne.

Z góry dziękuję za pomoc i podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21165081
    max-bit
    Poziom 34  
    Ocena: 837
    Zacznijmy od tego że jakość dźwięku i sama konstrukcja tych cudów PRL-owskiej myśli technicznej jest taka sobie.

No chyba że chcesz takie mieć i już - temat kolumn ucinamy.
    Wzmacniacz hmmm pytanie ile chcesz wydać i / lub co cie się podoba.
    Ogólnie z tymi głośnikami (z względu na jakość dzwięku z samych kolumn) zagra no prawie każdy wzmacniacz na elementach dyskretnych.
    Było troszkę starszych wzmacniaczy z wejściami optycznymi czasem na nich pisało digital (Sony, Akai, inne)
  • REKLAMA
  • #3 21165084
    przemassbdg
    Poziom 10  
    >>21165081>>21165081
    Kolumny na ten moment zostają bo są, a budżetu na inne nie mam, tylko coś je musi napędzić, a kompletnie się nie znam na tym, jaka marka, jaki wzmacniacz jest ok.
    Tak jak wspomniałem chciałbym się zamknąć do 1000 max.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21165169
    goraj krzysztof
    Poziom 31  
    Ocena: 131
    Możesz dokupić zewnętrzny konwerter i używać poprzedniego wzmacniacza lub dowolnego bez wejścia optycznego.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21167105
    goraj krzysztof
    Poziom 31  
    Ocena: 131
    Tak, miałem na myśli taki sprzęcik. Można się też zastanowić nad dobrym amplitunerem kina domowego z wejściem cyfrowym, ale taki który w stereo będzie ładnie grał nie jest znaleźć łatwo.
  • #7 21167126
    przemassbdg
    Poziom 10  
    Pomogłeś mi bardzo w kwestii konwertera, bo dzięki temu najprawdopodobniej zostanie sherwood, oddałem go do serwisu do sprawdzenia. Kupię konwerter i tym samym zaoszczędzę trochę grosza.
    Na ten moment temat myślę do zamknięcia.
  • #8 21167128
    przemassbdg
    Poziom 10  
    Stary wzmacniacz do serwisu i zakup konwertera.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje wzmacniacza do kolumn Altus 200, który musi mieć wejście optyczne, aby podłączyć go do telewizora. W budżecie 800-1000 zł rozważał model Yamaha A-S301, ale jest on zbyt drogi. Użytkownik otrzymał sugestie dotyczące starszych wzmacniaczy z wejściem optycznym, takich jak Sony i Akai, oraz możliwość zakupu zewnętrznego konwertera optycznego, co pozwoliłoby na użycie dotychczasowego wzmacniacza Sherwood RV6030R. Ostatecznie zdecydował się na zakup konwertera, co pozwoli mu zaoszczędzić pieniądze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA