logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wkrętarka Graphite - jak odkręcić zablokowany bit i naprawić uchwyt?

adrianoz 25 Lip 2024 11:07 4953 11
REKLAMA
  • #1 21167172
    adrianoz
    Poziom 21  
    Ocena: 32
    Dzień dobry

Posiadam wkrętarkę Graphite 58g214 . Nie jestem w stanie odkręcić bitu zamoconowanego w uchwycie. Podczas odkręcania żeby poluzować mocowanie odkręca mi się ta cała część przednia, która się obraca podczas normalnej pracy. Czy da się to naprawić lub po prostu jakąś część wymienić żeby to działało?
    Załączniki:
    • Wkrętarka Graphite - jak odkręcić zablokowany bit i naprawić uchwyt? 17218978090133150588542899228433.jpg (2.07 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21167219
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 741
    Zdarzało mi się to samo i wtedy łapałem przez pasek gumy dętkowej jedną część w imadło nie za mocno, żeby nie zniszczyć, a drugą część wtedy ręką lub jeżeli nie szło - kluczem samozaciskowym do rur.
    Zamiast gumy czasem pomagał pasek płótna ściernego. Potem odkurzyć kompresorem i kilkakrotnie "twarzą w dół" odkręcić i dokręcić, ale tylko prawie do końca. Gdyby była okazja kupiłbym taki uchwyt ale całkowicie metalowy.
    Czasem dwa odcinki dętki już wystarczyły do odkręcenia.
  • #3 21167234
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3674
    gklub napisał:
    łapałem przez pasek gumy dętkowej jedną część w imadło nie za mocno, żeby nie zniszczyć, a drugą część wtedy ręką lub jeżeli nie szło - kluczem samozaciskowym do rur.

To jest uchwyt jednoczęściowy, nie ma dwóch połówek.
    @adrianoz Wkręć wystającą część bita w imadło i odkręcaj, byle w dobrą stronę.
  • REKLAMA
  • #4 21167307
    adrianoz
    Poziom 21  
    No dobrze. Wyciągam bit i powiedzmy że się uda, a potem wykręcanie i skręcanie będzie działać? Czy ja coś urwałem próbując odkręcić mocno zakręconą śrubę?
  • Pomocny post
    #5 21167327
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1053
    Nic nie urwałeś, tam normalnie jest gwint, czasem też w środku jest śruba z lewym gwintem jako dodatkowe zabezpieczenie.

W najgorszym wypadku można zastosować cały uchwyt nowy.
  • #6 21167329
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3674
    adrianoz napisał:
    No dobrze. Wyciągam bit i powiedzmy że się uda, a potem wykręcanie i skręcanie będzie działać?

No jasne.
  • REKLAMA
  • #7 21167342
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6578
    adrianoz napisał:
    wykręcanie i skręcanie będzie działać?

Jeżeli przesmarujesz to powinno być jak nówka. Jeżeli nie to następne zaklinowanie możliwe.
  • #8 21167865
    adrianoz
    Poziom 21  
    Za nic nie dam rady tego usunąć. Przy okazji dowiedziałem się że źle używałem wkrętarki....
    Dawałem od razu krótki bit na te "łapacze" zamiast stosować najpierw końcówkę w którą się wkłada bity :)
    Chyba będzie trzeba kupić jakiś nowy chwyt. Polecicie coś?
  • Pomocny post
    #9 21168046
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 21168137
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1053
    adrianoz napisał:
    Chyba będzie trzeba kupić jakiś nowy chwyt. Polecicie coś?

Wszystkie te tańsze uchwyty (jak w tej wkrętarce) reprezentują podobną jakość, ori do Graphite powinno około 30zł kosztować, upewnij się tylko co do zastosowanego gwintu.

emarcus napisał:
    Ta śruba w środku z lewym gwintem winna być zawsze zainstalowana a nie czasem i nie stanowi ona dodatkowego zabezpieczenia, a jest jedynym zabezpieczeniem przed odkręceniem się uchwytu z wrzeciona wkrętarki, na wypadek przełączenia na lewy kierunek obrotów.

Ta śruba nie zawsze występuje, np. w takim Metabo się jej nie doszukasz:
    https://www.czesci.narzedziabaxo.pl/czesci/00079000/metabo

emarcus napisał:
    Druga rzecz (czego nie widać na załączonym foto): powinna być płaska podkładka dystansowa instalowana pomiędzy uchwytem a ‘siedzeniem’ wrzeciona, przez co gwint wewnętrzny uchwytu nie zakleszcza się na końcu/początku gwintu wrzeciona.

Fabryka (w tym przypadku Graphite) nie daje żadnej podkładki:
    https://www.mikron.com.pl/maszyny/wkretarki-z...raphite-58g210-wiertarko-wkretarka-10-8v.html
    Sama przekładnia:
    https://www.mikron.com.pl/produkt/przekladnia-planetarna-kpl-k00257.html?machine_id=288

(Nie daję głowy że to ten sam model co na zdjęciu, ale zasada jest ta sama.)
  • REKLAMA
  • #11 21168155
    adrianoz
    Poziom 21  
    58g214 uzupełniłem w temacie.
  • #12 21169086
    adrianoz
    Poziom 21  
    Bit pracuje dobrze. Wybiłem długim gwoździem. Teraz tylko dokupię odpowiednią końcówkę żeby nie wkładać bitów bezpośrednio tylko przez nią.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada wkrętarkę Graphite 58g214 i ma problem z odkręceniem zablokowanego bitu w uchwycie. W odpowiedziach zasugerowano kilka metod, takich jak użycie gumowego paska lub klucza samozaciskowego do odkręcenia bitu. Wskazano, że uchwyt jest jednoczęściowy, a w przypadku dalszych problemów można wymienić uchwyt na nowy. Użytkownik dowiedział się, że nie uszkodził gwintu, a problem może wynikać z niewłaściwego użycia wkrętarki. Po uwolnieniu bitu, użytkownik planuje zakupić odpowiednią końcówkę, aby uniknąć dalszych problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA