logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Golf II 1991 1.6 PN - Wysokie obroty i spadek mocy po wymianie sondy lambda

halv 08 Gru 2005 00:36 5908 9
REKLAMA
  • #1 2064194
    halv
    Poziom 11  
    Z moim golfem II CL (poj. 1595 cc, rocznik 1991, silnik PN, 51 KW) mam od pewnego nastepujący problem: po krótkiej jeździe (kilka, kilkanaście km) samoczynne ustawiają się wyższe obroty silnika, jakby ktoś naciskał lekko pedał gazu – usterka ta ustępuje po wyłączeniu silnika albo i nie; natomiast kontynuując dalej jazdę po przejechaniu kilkudziesięciu km wystepuje spadek mocy, poprzedzony niemiarową, jakby przerywaną pracą silnika, „poszarpywaniem”, co zmusza do redukowania biegów, a w sytuacji skrajnej następuje przerwanie pracy silnika i problem z jego ponownym uruchomieniem. Dodam, że identyczne objawy były przed wymianą starej sondy lambdy na nową BOSCHA (czerwiec 2005) - żadna uniwersalna tylko 0258001051 i po wymianie aż do teraz ustąpiły. Są nowe świece NGK, mechanicy sprawdzali kable. I nic, a problem dalej jest. Czy ktoś ma pomysł? Cz znowu wymienić po 3000 km sondę?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2064527
    autosuper
    Poziom 24  
    Ocena: 104
    Sproboj przeczyscic przepustnice , pzoniej pazsowaloby po tej czynnosci zrobic adaptacje przepustnicy , sparwdz tez potencjometr od polozenia przepustnicy jezeli wogole u Ciebie tak on wystepuje bo tego akurat dokladnie nie pamietam .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2064877
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Sprawdziles wezyki od podcisnienia a potem nalezaloby sprawdzic gaznik. Tylko ze niestety ale jest to gaznik pierburg 2ee i niekazdy ma o nim pojecie. Czy w tym aucie jest instalacja gazowa a jak tak to objawy sa zarowno na benzynie i gazie?
    Pozdrawiam
  • #4 2067005
    halv
    Poziom 11  
    Serdeczne dzięki za powyższe wskazówki. Przystapie teraz do znalezienia odpowiedniego fachowca i już się obawiam, że łatwe to nie będzie. Dla wyjaśnienia jeżdżę tylko na benzynie, nie ma instalacji gazowej. Jeśli miałby ktoś jeszcze jakieś dodatkowe sugestie, będę bardzo wdzięczny.
    POZDRAWIAM.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2068163
    bury1
    Poziom 11  
    warto pamietać o filtrze powietrz zeby był czysty ,ale mysle ,że to będzie kwestia regulacji
  • Pomocny post
    #7 2068606
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #8 2069531
    kamil100_2005
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Sprawdż regulator ustawienia przepustnicy, potencjometr przepustnicy,zawór iglicowy w komorze pływakowej ,siłownik przepustnicy drugiego przelotu , czujnik temp płynu , szczelność zworu recylklacji spalin- stawiam na to ostatnie .Powodzenia
  • #9 2169552
    Adam Gąsiorek
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Jeżeli chodzi o obroty to miałem identyczną sytuację, wymieniłem podstawę gaźnika i wszystkie przewody podciśnienia i usterka ustąpiła, a jeżeli chodzi o drugi problem to próbowałem wszystkiego wymiany sondy, kabli kopułki zabezpieczyłem całą elektrykę przed wilgocią i nic nie pomaga, zauważyłem że problemy zaczynają się pojawiać podczas gdy w powietrzu jest duża wilgoć. Jestem w trakcie wymiany na inny gaźnik.
  • #10 6006834
    kamil12l
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    mam problem przy niskiej temperaturze z obrotami silnika przy niskiej temperaturze faluje silnik czasami nawet gasnie. Sytuacja zmienia sie gdy silnik ma wlasciowa temp. Od razu dodam ze gaznik jest w pelni sprawny ( po wymianie mambran i regulacji u specjalisty) prosze o jakas rade...

Dodano po 2 [minuty]:

dodatkowo uklad zaplonowy rowniez jest ok

Podsumowanie tematu

✨ W Volkswagenie Golf II z 1991 roku, silnik 1.6 PN (51 kW), po wymianie sondy lambda BOSCH (model 0258001051) pojawiły się problemy z samoczynnym wzrostem obrotów po krótkiej jeździe oraz spadkiem mocy i przerywaną pracą silnika podczas dalszej jazdy, co prowadzi do konieczności redukcji biegów i czasowego zatrzymania silnika. Objawy występują zarówno przed, jak i po wymianie sondy. Wymieniono świece zapłonowe NGK, sprawdzono kable, bez efektu. Wskazano na konieczność czyszczenia i adaptacji przepustnicy, sprawdzenia potencjometru położenia przepustnicy, regulatora ustawienia przepustnicy, zaworu iglicowego w komorze pływakowej, siłownika przepustnicy drugiego przelotu, czujnika temperatury płynu chłodzącego oraz szczelności zaworu recyrkulacji spalin. Zwrócono uwagę na specyfikę gaźnika Pierburg 2EE, który może być trudny w diagnostyce. Zalecane jest także sprawdzenie przewodów podciśnienia oraz czystości filtra powietrza. Jeden z użytkowników rozwiązał problem wymieniając podstawę gaźnika i przewody podciśnienia, zauważając, że usterka nasila się przy dużej wilgotności powietrza. Inny zgłaszał falowanie obrotów i gaśnięcie silnika przy niskiej temperaturze, mimo sprawnego gaźnika i układu zapłonowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA