Mając zainstalowany pełny sterownik możesz puścić wydruk testowy dysz oraz puścić mocne czyszczenie.
Po tym mocnym czyszczeniu wrzuć zdjęcie testu głowicy.
Kolory są przytkane, jednak kompletnie brak czarnego, za to czarne paski na wydruku testowym ..?? dodam, że w środku siedzi już trzecia płyta główna, poprzednia miała ten sam problem, a pierwszą zepsuł właściciel próbując naprawić nieruchomą karetkę (typowy problem z fuzerem)
W tym urządzeniu nie ma grzałki Odkręcasz dwie śrubki i otwierasz klape.
Odklikujesz pojemniki na glowicy jak wyzej na zdjęciu i delikatnie przepychaj strzykawką z płynem do udrażniania głowic.
Ps. Dziś taką naprawiłem.
20min roboty
>>21171382 Wiem jak to się robi, ale to nie jest wina zatkanej głowicy, chodzi o czarne paski zamiast tekstu czy grafiki, zamiast tekstu i grafiki drukuje czarne pasy, ale grafika jest widoczna w kolorze, natomiast na czarno drukuje tylko paski
Może pompka nie daje rady. Spróbuj tak : zdejmij zężyk dopowadzający tusz do pojemnika przy samej głowicy i pociągnij strzykawką tusz od pojemników do dolewania tuszy.
Zobaczysz w ten sposób czy to zapowietrzenie czy pompka.
Spróbuje, ale i tak zapchanie nie tłumaczy tego że jednak czarne pasy drukują się na papierze, czyli tusz leci, i dlaczego pasy a nie tekst albo grafika, mi to wygląda na uszkodzoną głowice ??
Dumper czyli ten pojemnik który wkładasz do głowicy puszcza niekontrolowane ilości tuszu. Są dostępne do wymiany a sama wymiana banalnie prosta.
Naciskasz u góry i tym samym wyskakuje z głowicy, zdejmujesz wężyk i w odwrotnej kolejności montujesz nowy.
✨ Użytkownik zgłasza problem z drukarką Epson L3250, która drukuje czarne paski zamiast tekstu lub grafiki. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak zapchana głowica, problemy z pompką tuszu, a także uszkodzenie dumpera, który może powodować niekontrolowane wydobywanie tuszu. Użytkownik próbował czyszczenia głowicy, ale to nie przyniosło efektów. Wskazówki obejmują wykonanie testu dysz, mocne czyszczenie oraz sprawdzenie układu doprowadzającego tusz. Użytkownik zauważa, że mimo braku czarnego tuszu, kolorowe elementy są widoczne, co sugeruje, że problem może leżeć w uszkodzonej głowicy. Wygenerowane przez model językowy.