logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sonda lambda - czy może się uszkodzić w drugą stronę -> zawyża napięcie?

pawlik118 29 Lip 2024 20:07 558 10
REKLAMA
  • #1 21173071
    pawlik118
    Poziom 34  
    Ocena: 599
    Cześć,
    Mam problem z autem micra K11 1.3 , brak mocy w zakresie 2/3 wciśnięcia gazu w zakresie 2500-3500 obrotów.
    Występuje dławienie, lekkie szarpanie. Wtedy napięcie z sondy lambda jest "wysokie", co świadczyłoby o bogatej mieszance. Podejrzewam, że wtedy ECU zmniejsza ilość paliwa i jest ona uboga co powoduje szarpanie (pomimo, że sonda daje sygnał że jest bogata).
    Poza tym zakresem regulacja z lambdą działa poprawnie.

Czy jest możliwe takie uszkodzenie sondy, że daje fałszywie duże napięcie ?
    Co jeszcze może być powodem takiego efektu - lejący wtrysk benzynowy?
  • REKLAMA
  • #2 21173083
    MikeC
    Poziom 32  
    Ocena: 969
    pawlik118 napisał:
    Czy jest możliwe takie uszkodzenie sondy, że daje fałszywie duże napięcie ?

Jest możliwe ....
  • #3 21173206
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 21173304
    pawlik118
    Poziom 34  
    Auto nie ma OBD (1998r). Włączam tryb testowy zworką w złączu diagnostycznym który sprawia że check silnika miga zgodnie z napięciem sondy lambda.
    Więc jadąc powyżej 3000-3500 obrotów albo na gazie do połowy lampka ładnie miga, co oznacza, że regulacja działa. Nagłe dodanie gazu przeważnie od razu powoduje zapalenie lampki (idzie na bogato na stałej mapie) . W tym zakresie jest moc, silnik ładnie pracuje, nic go nie dławi nawet do 5-6tyś obrotów.

Jednakże, przy obrotach 2000-3500 (mniej więcej), przy ponad połowie gazu auto szarpie, dławi się i check świeci ciąłym światłem. Gdy obroty wzrosną, i kontrolka zaczyna znów migać, auto dostaje mocy i idzie normalnie. Najbardziej efekt występuje na dwójce i trójce.

Moja dedukcja jest taka, że z jakiegoś powodu sonda informuje, że mieszanka jest bogata i ECU zmniejsza ilość paliwa. W rzeczywistości jest uboga i auto szarpie.

To co sprawdziłem:
    - wykręciłem wtryski - nie leją
    - dopływ paliwa do listwy - leje się z filtra powietrza jak z kranu, filtr paliwa czyszty
    - świece - przerwa ustawiona 1mm, ładne brązowe
    - wywalony filtr powietrza (minimalnie pomaga)
    - regulator ciśnienia paliwa - membranka nie przepuszcza do dolotu
    - prostym programem diagnostycznym Nissan Consult sprawdziłem przepływomierz (napięcie 0-4V, wydaje się ok), potencjometr przepustnicy- też działa poprawnie. Błędów brak.

na wolnych obrotach lampka też miga, więc regulacja działa, wolne obroty są ok.
  • #5 21173680
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2566
    Jeżeli wyjęcie filtra powietrza daje poprawę, to jednak rzeczywiście silnik dostaje bogatą mieszankę, a sonda lambda pracuje poprawnie.
    Świece powinny mieć izolator w kolorze od białego do różowego, z nagarem popiołowym. Brązowy izolator oznacza pracę na nieco wzbogaconej mieszance i ew. spalaniem oleju silnikowego.
    Ciężko powiedzieć co może być przyczyną takiej pracy w wybranym zakresie obrotów i obciążeń. Mogą to być przyczyny związane z układem wtryskowym (rozkalibrowanie czujników lub wtryskiwaczy/ciśnienia paliwa) lub mogą to być przyczyny związane z mechaniką (przestawienie rozrządu, luzu zaworów, nieoryginalny lub uszkodzony/zapchany układ wydechowy).
  • #6 21173725
    pawlik118
    Poziom 34  
    Dziękuję za odpowiedź. Ciekawe jest to, że jak już obroty wzrosną powyżej tych 3000-3500tyś to auto dostaje kopa i idzie normalnie. To chyba wyklucza zapchany wydech i rozrząd? Silnik nie ma zmiennych faz.

Jeszcze jedno - gdy silnik się dławi, to czasem się zdarza, że kontrolka od "lambdy" szybko zamiga. Może rzeczywiście jeden wtrysk bardziej leje od innych? Ale tego nie mam jak sprawdzić niestety.
  • REKLAMA
  • #7 21180776
    pawlik118
    Poziom 34  
    Naprawione ! :)
    Finalnie w samochodzie uszkodzone były wtryskiwacze, podejrzewam, że miały różne przepływy. W rezultacie ECU regulując do "lambdy" zubażało mieszankę na kilku cylindach.
    Po wymianie wtryskiwaczy auto chodzi normalnie, nie szarpie, nie dławi się, sonda lambda działa także ok.
  • #8 21181355
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    To ciekawe w jaki sposób są uszkodzone wtryskiwacze.
    Zwiększył się wydatek dysz (powiększyły się w trakcie eksploatacji?), czy może wtryskiwacze pochodziły od innego samochodu?
    Uszkodzenie wtryskiwaczy ale przy pracy dynamicznej, zawieszanie się iglicy? To by na biegu jałowym miał problemy.
  • REKLAMA
  • #9 21181376
    pawlik118
    Poziom 34  
    Wtryski były oryginalne, z 1998r :) przebieg ok 200 tyś.
    Patrząc od tyłu, wtryskiwacz ma 4 małe otworki którymi wylatuje paliwo. W trzech wtryskiwaczach przy tych otworkach jest szaro-brązowy nalot. Być może jakieś grzyby albo osady z benzyny. Podejrzewam, że te otworki były nim przytkane, stąd różny wydatek dysz. Podejrzewam, że ten jeden 4-ty wtrysk miał normalny wydatek a pozostałe trzy wtryski miały mniejszy wydatek.

Wtryski które kupiłem nie miały tego nalotu. Na wolnych teraz pracuje bardzo równo. Na starych wtryskach czasem coś go przydławiło, ale nie uznałem tego za nieprawidłowe.
  • #10 21182987
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Widocznie wtryskiwacze są jeszcze sterowane grupowo, a ECU jeszcze nie miał programu umożliwiającego wykrycie innego składu mieszanki/korekcji na poszczególnych cylindrach.
    Obejrzyj sobie po jakimś czasie kolor izolatorów świec zapłonowych. Jak wcześniej wspomniałem powinny być bardziej białe. Wcześniej pisałeś że były brązowe, nie były na którymś cylindrze bardziej ciemne lub bardziej białe?
  • #11 21183084
    pawlik118
    Poziom 34  
    Micra k11 wyszła w 1991r, więc pewnie ECU były wtedy mało zaawansowane i pewnie nie ma korekt dla pojedynczego wtrysku.
    Świeca z cylindra 3 była ciemniejsza, ale nieznacznie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z autem Micra K11 1.3, polegający na braku mocy w zakresie 2500-3500 obrotów, co objawiało się dławieniem i szarpaniem. Wskazania sondy lambda sugerowały bogatą mieszankę, co prowadziło do ubogacenia mieszanki przez ECU. Po przeprowadzeniu diagnostyki, w tym testów wtryskiwaczy, okazało się, że problemem były uszkodzone wtryskiwacze, które miały różne przepływy. Po ich wymianie, auto zaczęło działać prawidłowo, a sonda lambda funkcjonowała poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA