logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pomiar oświetlenia awaryjnego w korytarzu 2x10m - normy i praktyka, protokoły

krzsz01 01 Sie 2024 22:35 384 2
  • #1 21176776
    krzsz01
    Poziom 4  
    Ocena: 3
    Witam, mam pytanko dotyczące pomiarów oświetlenia awaryjnego.

Chodzi mi o kwestie związane z tym, co mówią normy, a jak to wygląda w praktyce.

Przyjmijmy, że jest korytarz o szerokości równej 2 metry i długości 10 metrów.

Przyjmując założenia norm, do wykonania jest 30 pomiarów? Zgadza się, czy się mylę?

Z tego, co widziałem, to kwadraty pomiarowe można podzielić co metr do 2, więc ewentualnie mogłaby być połowa tych punktów pomiarowych.

10 na lewym boku. >0.5 lx
    10 na prawym boku >0.5 lx
    10 na środku linii drogi > 1lx

Kolejne pytanie to kwestia protokołów z pomiarów oświetlenia awaryjnego, bo spotkałem się z naprawdę różnymi protokołami.

Niektóre mają tylko zapis w postaci
    - czas świecenia >1h
    - średnie natężenie > 1lx
    Czy takie protokoły to w ogóle powinny mieć prawo bytu, czy faktycznie co rok nie trzeba mierzyć całości, jak należy?
  • #2 21177426
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3510
    Myślę, że najlepszym protokołem w tym względzie może być program "Foton 12464" lub "Foton 3" SONEL-a
  • #3 21177504
    Daro1003
    Poziom 34  
    Ocena: 603
    krzsz01 napisał:
    Czy takie protokoły to w ogóle powinny mieć prawo bytu, czy faktycznie co rok nie trzeba mierzyć całości, jak należy?

Trzeba mierzyć i sprawdzać aby było bezpiecznie oświetlenie powyżej 1lux-a i oprawy oświetlenia awaryjnego świeciły powyżej godziny. Sprawdzenie oczywiście stanu faktycznego z projektem oświetlenia awaryjnego i ewakuacyjnego czy wszystkie lampy są na miejscu np czy ktoś nie zdemontował podczas remontu malowania itp.

Co do protokołów to możesz kupić program Foton ale również możesz protokoły stworzyć sam. Osobiście wykonałem protokoły samodzielnie i od wielu lat poświadczam nimi wykonanie pomiarów na stacjach paliw, przedszkolach, żłobkach, szkołach oraz innych budynkach użyteczności publicznej i jeszcze nigdy kontrolujący zazwyczaj inspektor straży pożarnej nie miał zastrzeżeń czy to w nowym budynku do odbioru czy w użytkowanym.

W protokole powinno być zawarte dane zleceniodawcy pomiarów, miejsce instalacji, dane firmy wykonującej oraz pomiarowca, uprawnienia pomiarowca, jakie zostały użyte urządzenia do pomiarów oraz świadectwo ich wzorcowania, no i co najważniejsze wyniki pomiarowe oraz orzeczenie i uwagi jeśli jest coś nie tak wpisujesz w uwagi.
    Na końcu obowiązujące normy według których dokonałeś sprawdzenia i pomiarów. Ważne nie tylko są pomiary natężenia ale sprawdzenie czasu świecenia, jakości oprawy czy nie rozbita uszkodzona czy nie odpada ze ściany, czy odpowiedni znaczek odnośnie kierunku ewakuacji zawsze mógł ktoś obrócić - zerwać itp.
REKLAMA