logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pomoc w odczytaniu tablicy rejestracyjnej. TIR uszkodził Peugeota 206 na rondzie

chybil 02 Sie 2024 11:12 267 2
REKLAMA
  • #1 21177124
    chybil
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Potrzebuję pomocy w odczytaniu tablicy rejestracyjnej. Ciężarówka zachaczyła przyczepą auto żony i odjechała z miejsca zdarzenia. Jedyny sposób na uniknięcie kosztów i złapanie sprawcy to rozpoznanie tablic przyczepy. Podejrzewam, że policja nie ustali sprawcy.

TIR wjeżdżający na rondo ściął zakręt i zachaczył o róg Peugeota 206. Kierowca, który jechał z tyłu, udostępnił nagranie, jednak jest ono niewyraźne w rejonie tablicy. Rozdzielczość nagrania jest wysoka, jednak niewiele to pomaga. Bawiąc się różnymi programami (VLC), zmieniałem ostrość, nasycenie, kontrast itp. rzeczy, ale bez efektu. Przypuszczam jedynie, że rejestracja to może być: RZE 178xxx (gdzie R tak naprawdę nie widzę, ale pasuje mi do xZE, a 8 to może być również 9.

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi. Łukasz
    Załączniki:
    • krótka wersja.mp4 (15.06 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21177142
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1225
    (SZE) 1783 (P)

W znaku zapytania to, czego nie mam pewności.
  • Pomocny post
    #3 21177201
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3788
    Skoro znany jest czas i miejsce, to Policja może uzyskać brakujące dane z innych systemów monitoringu. Na trasie do ronda (gdzie doszło do zdarzenia) oraz dalej jest na pewno mnóstwo kamer, które mogły zarejestrować oddalającą się ciężarówkę. Trzeba więc zgłosić i domagać się wyjaśnienia. Po drugie, nawet jeśli sprawca zdarzenia oddalił się i nie uda się Policji ustalić danych, to stosowne odszkodowanie z tytułu OC wypłacane jest z Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego. Ta instytucja zajmuje się między innymi właśnie poszkodowanymi przez nieustalonych sprawców. Zamiast więc wyręczać służby, należy po prostu zgłosić sprawę na Policją a także wystąpić do swojego ubezpieczyciela z normalnym wnioskiem o likwidację szkody. W razie nieustalenia sprawcy to UFG zlikwiduje szkodę, a w interesie ubezpieczyciela będzie domaganie się ustalenia sprawcy przez odpowiednie organy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA