logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Koleos 2.0 dCi 150 KM - Częste zapychanie DPF przy otwarciu EGR na 30%

MarcinK 03 Sie 2024 12:36 1302 0
REKLAMA
  • #1 21178286
    MarcinK
    Poziom 12  
    Ocena: 28
    Renault Koleos 2.0 dCi 150 KM MR 866. Sterownik to EDC16CP33, Euro V

Temat w zasadzie powiązany z tym postem:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4063806.html#21146162

Poszedłem o krok dalej w diagnozie i szukaniu problemu - jeśli w ogóle jakiś jest, bo sam już nie wiem...
    W skrócie trapi mnie w tym aucie problem z często zapychającym się DPFem przy większym otwarciu EGR tak na około 30% (Renault podaje w %).
    Co ciekawe EGR w okolicach 30% otwiera się tylko przy temperaturze powietrza zasynanego większej od 20 stopni, co utrudnia diagnozowanie ;)
    Zakupiłem zmodyfikowaną mapę z wyciętym EGR i zrobiłem testy. Około 500 km po autostradzie i DPF nazbierał raptem kilka gramów. Mega poprawa.
    Następny krok to oryginalna mapa i inne podejście. Namierzyłem mapę z maksymalnym otwarciem EGRa, zmodyfikowałem aby nie otwierał więcej niż 18%.
    Pomogło, w trasie ledwo co DPF zbiera, po mieście zbiera więcej - w sumie spodziewany efekt.
    Następny planowany krok to EGR 24% i testy, pewnie koło 24% lub mniej jest ta granica. Wolałbym jeździć jednak nie "ztunowanym" autem.

Moje pytanie jest czy takie zachowanie silnika jest normalne, czy może coś jest nie tak?
    Wtryski były regenerowane, czasem korekty są jednak w trasie koło 0.7 mg/strk na pierwszym lub czwartym wtrysku - co mnie jednak niepokoi.
    Być może w którymś punkcie pracy te wtryski się poddają?
    EGR, chłodnica spalin, rurki i uszczelki wymienione. Jest na pewno szczelnie. Chłodnica spalin była uszkodzona - miała urwaną kierowniczkę spalin, która cofnęła się do turbo. Wymieniłem też sondę lambda.
    Zastanawia mnie, czy co można jeszcze raz sprawdzić mechanicznie? Czy łańcuch rozrządu może wpływać na takie zachowania? Wygląda, jakby auto nie do końca radziło sobie z "brudym" powietrzem.
  • REKLAMA
REKLAMA