logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung NV75N7626RB - Piekarnik nie wyświetla nic na panelu, przekaźnik RY200 załączony

zonkil 07 Sie 2024 09:15 558 2
  • #1 21182823
    zonkil
    Poziom 31  
    Ocena: 346
    Witam Panowie
    Otrzymałem do naprawy piekarnik Samsung NV75N7626RB. Piekarnik nic nie nic nie wyświetla na przednim panelu.
    Po podłączeniu do zasilania słychać na głównej płycie załączenie przekaźnika RY200.
    Zasilacz działa, na przetwornicy poprawne napięcia.
    Na płytce przy wyświetlaczu zmierzyłem napięcie 5V na kondensatorze.
    Dalsza diagnoza bez schematu to szukanie igły w stogu siana.
    Termowizja nie wykryła przegrzewających się elementów.
    Raz wyświetlacze się załączyły, można było wybrać program, lecz nie załączało grzałek ani wentylatorów.

Zastanawiam się na, której płycie leży problem. Czy przekaźnik na głównej płycie powinien być cały czas załączony? Nawet zasilenie płyty na stole powoduje załączenie tego przekaźnika.

Z góry dziękuje za pomoc.
  • #2 21265763
    exor
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Czołem, poradziłeś sobie z tym?
    Mam podobny temat , ale piekarnik ma inny symbol - NV75N5641RS .
    Zaczął wyświetlać C-F0, więc wyłączyłem z prądu na chwilę i załączyłem ponownie. Wówczas już nic nie wyświetlało się. Nie żyje.
    Przekaźnik jakiś cyka po podłączeniu zasilania.
    Założyłem nowy moduł sterujący (symbol KL69132A48) - ale to nic nie dało. Bez zmian totalnie.

Chyba zamówię ten drugi moduł - zasilający. A może tylko jakiś kondensator tam padł? Sprzęt ma 5 lat.
  • #3 21269713
    zonkil
    Poziom 31  
    Ocena: 346
    Okazało się, że uszkodzony jest moduł mocy. Kupiłem najtańszy po numerach jaki znalazłem i przerzuciłem procesor z starego modułu. Okazało się, że piekarnik ruszył bez problemu. Nie doszedłem do tego, który element spowodował usterkę. Na początku obstawiałem procesor. Jak widać procesor sprawny.
REKLAMA