Witam. Jak mam podłączyć zasilacz z czterema wyjściami 12 V=, aby uzyskać jak największą moc zasilacza? Na obrazku widać typ zasilacza i jaki schemat chcę podłączyć do tego zasilacza. Moc LED schodów gdzieś około 80 W i LED-y naścienne 20 W. Oczywiście wszystko 12 V. @ElektrodaBot
Rozumiem, że Twoje pytanie dotyczy napięcia 12 V, ale niestety jest ono bardzo skrótowe i brakuje w nim kontekstu. Aby móc udzielić precyzyjnej odpowiedzi, potrzebuję więcej informacji na temat Twojego problemu lub projektu. Oto kilka pytań, które mogą pomóc w doprecyzowaniu Twojego zapytania:
1. Co dokładnie chcesz zasilać napięciem 12 V? - Czy chodzi o konkretne urządzenie, system, czy może projekt elektroniczny?
2. Jakie masz źródło zasilania? - Czy używasz akumulatora, zasilacza sieciowego, czy może innego źródła napięcia?
3. Czy napięcie 12 V jest stabilne? - Czy masz problemy z niestabilnym napięciem, spadkami napięcia, czy może z jego nadmiernym wzrostem?
4. Czy mierzysz napięcie miernikiem? - Jakie są odczyty napięcia? Czy są one zgodne z oczekiwaniami?
5. Czy problem pojawił się nagle, czy stopniowo? - Czy coś było ostatnio modyfikowane lub naprawiane w układzie?
6. Czy masz jakieś specyficzne wymagania dotyczące prądu? - Jakie są wymagania prądowe Twojego układu? Czy zasilacz jest w stanie dostarczyć odpowiednią ilość prądu?
Napięcie 12V jest powszechnie stosowane w wielu dziedzinach, m.in.: - Instalacje samochodowe: Standardowe napięcie akumulatora wynosi 12 V, co sprawia, że wiele akcesoriów samochodowych jest zaprojektowanych do pracy na tym napięciu. - Systemy alarmowe: Wiele systemów alarmowych i monitoringu korzysta z napięcia 12 V. - Urządzenia przenośne: Niektóre urządzenia przenośne, jak np. niektóre modele laptopów, mogą być zasilane napięciem 12 V. - Układy sterowania: Wiele układów sterowania i automatyki przemysłowej korzysta z napięcia 12 V.
Jeśli masz źródło napięcia wyższego niż 12 V, możesz użyć stabilizatora napięcia (np. układ LM7812) do uzyskania stabilnego 12 V. Stabilizatory występują w różnych formach: liniowe oraz impulsowe (switching regulators), które są bardziej efektywne przy większych prądach.
Proszę o rozwinięcie pytania, abyśmy mogli wspólnie znaleźć najlepsze rozwiązanie dla Twojego problemu lub odpowiedzieć na Twoje wątpliwości. Im więcej szczegółów podasz, tym bardziej precyzyjna i pomocna będzie moja odpowiedź.
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
>>21185317 Na ukazanym obrazku pokazałem, jaki jest zasilacz i na dole schemat, jak chcę podłączyć.
Dodano po 47 [minuty]:
Montuję instalację oświetlenia schodowego z regulatorem schodowym na 13 schodów i do tego mam podłączyć cztery dodatkowo poza regulatorem kinkiety ścienne LED po 5 W każdy z czujnikiem ruchu. Rodzaj zasilacza to 12 V/120 W (jak na dołączonym obrazku). Schemat, co chcę zrobić, jest poniżej na obrazku.
Załączniki:
Zasilacz 12V_edytowano.jpg(81.71 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
W tym zasilaczu są wyprowadzone dwa "+" i dwa "-". Odbiornik 12 V/10 A można podłączyć do któregokolwiek "+" i "-", a zasilacz będzie pracował poprawnie.
>>21185570 Czyli są dwa wyprowadzenia 12 V z tego zasilacza, coś w rodzaju rozgałęźnika, jak to zrozumiałem.
Dodano po 9 [minuty]:
>>21185579 Jeżeli podłączę do jednego wyjścia 12 V obciążenie 20 W i do drugiego 12 V obciążenie jakieś 80-90 W, to uzyskam jakieś 110 W wspólnego obciążenia. To jest ważne, aby nie przeciążyć zasilacza, bo nie spotkałem się z takim zasilaczem.
>>21185594 Tak właśnie, a tu są dwa wyjścia i nic na ten temat nie było zapisane. Zazwyczaj spotykałem się z dwoma wyjściami, gdzie dwa były o połowę niższe, a 12 V było na skrajnych, ale się liczy, jak się rozkładają obciążenia zasilacza, czy też po połowie na jedno odgałęzienie, czy nie ma różnicy, z którego ja podepnę odbiorniki. Dziękuję za podpowiedź.
Na zdjęciu zasilacza jest informacja że jest on wykonany w I kl ochronności, natomiast na schemacie narysowanym przez ciebie nie widzę prawidłowego podłączenia tego zasilacza do sieci.
>>21186513 Nie pisałem o podłączeniu pierwotnym, bo znam, jak to jest. Jedynie mnie interesowało podłączenie 12 V wtórnego uzwojenia. Cztery wyprowadzenia i żadnej informacji. Kierując się wyżej wymienionymi uwagami, wychodzi, że są to te same 12 V wyprowadzenia, tylko rozgałęzione i jedynie moc jest wspólna.
✨ Dyskusja dotyczy podłączenia zasilacza 12 V o mocy 120 W z czterema wyjściami do instalacji oświetlenia LED o łącznej mocy około 100 W (80 W oświetlenie schodowe z regulatorem oraz 20 W kinkiety ścienne z czujnikiem ruchu). Zasilacz posiada dwa wyprowadzenia "+" i dwa "-", które są wewnętrznie połączone, co oznacza, że wszystkie wyjścia 12 V są równoległe i mają wspólną moc znamionową. Obciążenia można podłączać do dowolnych wyjść, a suma mocy nie powinna przekraczać mocy zasilacza. Brak jest osobnych, niezależnych wyjść, co potwierdza brak takiego opisu na etykiecie zasilacza. Wskazano również, że schemat podłączenia zasilacza do sieci (strona pierwotna) nie był przedmiotem pytania, a interesowało tylko podłączenie wyjść 12 V. Zalecane jest rozłożenie obciążenia równomiernie, ale nie jest to konieczne, gdyż wyjścia są połączone wewnętrznie. Wygenerowane przez model językowy.