logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak prądu w gniazdkach w salonie, inne pomieszczenia OK

lukalech9 10 Sie 2024 17:02 279 2
REKLAMA
  • #1 21186583
    lukalech9
    Poziom 1  
    Witam,
    Prześledziłem forum i nie mogę znaleźć odpowiedzi na mój problem. Mieszkam w bloku. Żona podłączyła odkurzacz w salonie i znikł prąd w każdym gniazdku w salonie. W innych pomieszczeniach jest. Nie wyłączyło zabezpieczenia nadprądowego. Jest tylko jedno od gniazdek. Od lewej strony gniazdka, środek nie wiem od czego (prąd przechodzi przez niego i wychodzi, po wyłączeniu nic się nie dzieje w mieszkaniu), prawa strona oświetlenie rozkręciłem każde gniazdko w salonie, w jednym tylko łączą się dwa kable fazowe i neutralne, wszędzie po jednym w puszcze. W innych pomieszczeniach jest napięcie. Co prawda nie rozkręciłem wszystkich, ale z gniazdka nad pralką instalacja idzie do kuchni, nie przychodzi z salonu. Właściciel twierdzi, że nie ma puszek łączeniowych nad gniazdkami. Prosiłem o jakieś zdjęcia sprzed remontu, ale raczej nie ma. Probówka nie świeci, a multimetr na ciągłości nie wydaje sygnału, ani nie pokazuje napięcia na 230V.

Widok tablicy elektrycznej z trzema wyłącznikami nadprądowymi w ścianie. Zdjęcie panelu z trzema wyłącznikami nadprądowymi Kanlux w otwartej wnęce ściennej, otoczone kablami. Tablica elektryczna z trzema bezpiecznikami Kanlux KS61 Widok na rozdzielnicę z kablami elektrycznymi i złączką elektryczną. Zbliżenie na ścianę z wyprowadzonymi przewodami elektrycznymi i sondami multimetru trzymanymi przez rękę. Widok wnętrza puszki elektrycznej z trzema przewodami: brązowym, niebieskim i żółto-zielonym. Obok śrubokręt z probówką.
  • REKLAMA
  • #2 21186593
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2881
    lukalech9 napisał:
    Właściciel twierdzi, że nie ma puszek łączeniowych nad gniazdkami.

Robisz to ma polecenie właściciela? Chyba mało prawdopodobne. Ale jeśli tak to chyba powinieneś się znać i nie pytać się przypadkowych ludzi z internetu.
    A może robisz to jako wynajmujący to mieszkanie? Jeśli tak to czemu grzebiesz w cudzej instalacji i to jeszcze nie mając odpowiedniej wiedzy. Piszesz co o żonie co odkurzacz włączyła, więc raczej wynajmujesz. To właściciel odpowiada za stan instalacji w tym instalacji elektrycznej. Twoim obowiązkiem w tej sytuacji jest tylko zgłoszenie mu usterki. Tyle i tylko tyle co możesz sam zrobić.
    Niech właściciel wzywa tego racjonalizatora co to robił. Elektryk tego na 200% nie robił, i pewnie też z tego powodu jest opór przed wzywaniem elektryka przez właściciela. Na moje to tę instalację robił ktoś z podobną wiedzą do twojej. Kto wie może poprzedni wynajmujący.
  • #3 21186632
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1609
    lukalech9 napisał:
    Właściciel twierdzi, że nie ma puszek łączeniowych nad gniazdkami.

Prawdopodobnie łączenie na osprzęcie i tu jest przyczyna.
    lukalech9 napisał:
    Prosiłem o jakieś zdj sprzed remontu, ale raczej nie ma.

Dla elektryka , który powinien rozwiązać problem, zdjęcia nie są potrzebne a inni nie powinni usuwać awarii przy braku podstawowej wiedzy.
    lukalech9 napisał:
    Probówka nie świeci, a multimetr na ciągłości nie wydaje sygnału, ani nie pokazuje napięcia na 230V.

Dla elektryka te narzędzia są pomocne a dla laika stwarzają zagrożenie.
    lukalech9 napisał:
    Prześledziłem forum i nie mogę znaleźć odpowiedzi na mój problem. Mieszkam w bloku.

Przy braku podstawowej wiedzy śledzenie forum nie jest dobrym pomysłem w przypadku opisanym przez kol. elektryk wskazany na miejscu bo jest to dość często spotykana usterka.
    Zasada jest taka że robię to na czym się znam, po to, bym w takich przypadkach zlecał pracę osobom, które na tym się znają.
    Nie piszę tego by kol. obrażać ( lub coś w tym stylu ) ale z racji doświadczenia w trosce o bezpieczeństwo kol.
    Proszę też wziąć pod uwagę post#2 oraz zasady działu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3663880.html
    Temat zamykam.
REKLAMA