logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Schemat instalacji anteny Vayox 370 combo z rozgałęźnikiem Libox LB0047 - czy poprawny?

bulaboys22 11 Sie 2024 16:48 933 26
REKLAMA
  • #1 21187632
    bulaboys22
    Poziom 3  
    Ocena: 55
    Mam zamiar wykonać instalację anteny dvbt-2 którą kupiłem wraz z spliterem antenowym na 4 telewizory.
    Antena to Vayox 370 combo, która posiada w zestawie zasilacz z wbudowanym wzmacniaczem sygnału.
    Spliter to libox lb0047 który ma funkcję Power pass.
    Że strony producenta piszę:

Bardzo dobrej jakości rozgałęźnik firmy Libox, który umożliwia rozdzielenie sygnału z zakresu 5 do 2400MHz na cztery osobne sygnały. Ma on zastosowanie w telewizji naziemnej analogowej i cyfrowej DVB-T, kablowej. Rozgałęźnik przepuszcza napięcie w kierunku od wyjść do wejścia, zatem zasilanie anteny może być podłączone przy jednym z telewizorów.
    Posiada funkcję Power Pass - do zasilenia anteny wymagany jest jeden zasilacz w całej instalacji. Zasilacz antenowy można podłączyć przy dowolnym odbiorniku. Zasilanie niezależnie od miejsca podłączenia jest kierowane bezpośrednio do anteny.
    Czy zatem przedstawiony na zdjęciu poniżej schemat będzie prawidłowy dla mojej instalacji którą zaplanowałem.

Schemat instalacji anteny dvbt-2 z rozgałęźnikiem na cztery telewizory.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21187976
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 930
    Rozgałęźnik, jak rozgałęźnik.
    Wzmacniacz i zasilacz też.
    Same połączenia też pewnie ok.

Ale ta ta antena?
    Ta antena nie nadaje się praktycznie do niczego.
    No chyba, że mieszkasz obok (nie daleko nadajnika) nadajnika.

Ta twoja prezentowana przez Ciebie zapewne wygląda, pięknie, ładnie.
    Ale zapewniam Cię, że anteny do odbioru tv nie powinny tak wyglądać.
    Chyba, że faktycznie do tej pory odbierałeś programy tv na kawałku druta.
    Wtedy to taka niby antena może się sprawdzić.
  • #3 21187995
    bulaboys22
    Poziom 3  
    Z testów jakie pokazują na YouTube, to to jest najlepsza antena typu 360 której nie trzeba ustawiać.
    Ma polaryzację poziomą i pionową czyli mux8 na niej działa.
    Pozatym łapie sygnał nadajnika na odległość 150km czyli nie jest taka słaba.
    Czuję frustrację w wypowiedzi.
    Czyżby chodziło o odbieranie pracy instalatorom kupując takie anteny.
  • #4 21188014
    xmux
    Poziom 15  
    Ocena: 42
    Chodzi o to, że dzięki tym, którzy kupują takie bzdury, instalatorzy mają coraz więcej pracy :-) więc faktycznie są szczęśliwi :-) A youtuber, który promuje takie bzdury dostaje za to najwięcej kasy :-)
  • #5 21188016
    bulaboys22
    Poziom 3  
    Jakiej pracy mają więcej.
    Instaluje i działa.
    Bzdury pan wypisujesz i tyle.
  • #6 21188117
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1029
    bulaboys22 napisał:
    Czy zatem przedstawiony na zdjęciu poniżej schemat będzie prawidłowy dla mojej instalacji którą zaplanowałem.

Wzmacniacz jest w złym miejscu, Będziesz miał wzmocniony tylko sygnał idący do jednego odbiornika. Na całą instalację powinien być pomiędzy wejściem IN rozgałęźnika, a anteną.
    Rozgałęźnik jest 1/4, a na schemacie jest 3 odbiorniki. Powinien być 1/3. Każde dodatkowe (niepotrzebne) wyjście, to wyższe tłumienie sygnału.
    bulaboys22 napisał:
    Bardzo dobrej jakości rozgałęźnik firmy Libox

To określenie nie bardzo pasuje mi do wyrobów tej firmy.
    bulaboys22 napisał:
    Z testów jakie pokazują na YouTube, to to jest najlepsza antena typu 360 której nie trzeba ustawiać.
    Ma polaryzację poziomą i pionową czyli mux8 na niej działa.
    Pozatym łapie sygnał nadajnika na odległość 150km czyli nie jest taka słaba.

Widzę że łatwo "łykasz" bełkot marketnigowy i jesteś przekonany co do zasadności swojego wyboru, więc nie będę z tobą polemizował. A tak na marginesie - każdą antenę trzeba ustawić. Nawet ten drogi gadżet, który ma ponoć odbierać wszystko* dookoła ze 150 km.
    * wszystko, czyli zarówno użyteczny, jak i niepotrzebny sygnał tv, a takżei wszelkie zakłócenia, m.in. LTE.
    A "test" wygrała "antena" która po prostu była zamontowana najwyżej.;-)
    bulaboys22 napisał:
    Instaluje i działa

No to działaj. Powodzenia.:!:
  • #7 21188126
    bulaboys22
    Poziom 3  
    Skoro ten rozgałęziacz jak podaje jego producent przepuszcza prąd w dwie strony, to dlaczego montować mam zasilanie na kabel między antenę a wejście rozdzielacza?
    Albo ja , albo ktoś tu czegoś nie rozumie.

"Rozgałęźnik przepuszcza napięcie w kierunku od wyjść do wejścia, zatem zasilanie anteny może być podłączone przy jednym z telewizorów.
    Posiada funkcję Power Pass - do zasilenia anteny wymagany jest jeden zasilacz w całej instalacji. Zasilacz antenowy można podłączyć przy dowolnym odbiorniku. Zasilanie niezależnie od miejsca podłączenia jest kierowane bezpośrednio do anteny. ,,

Żeby podłonczyć zasilanie gdzie pan mówi. Musiałbym targać 3 kable do wewnątrz domu celem nie instalowania zasilacza na zewnątrz😂
    Ponieważ spliter zamontuję w puszce hermetycznej na zewnątrz. A z niej pujdą kable do innych pomieszczeń w domu po ścianie na zewnątrz .
    Także myślę że producent splitera nie kłamie pisząc to co wyżej w cytacie.

Poczytajcie na stronie producenta anteny.
    Na stronie producenta splitera.
    Antena ma wbudowane filtry lte i wzmacniacz 28 decybeli

Somsiad ma gorszą antenę 360 i skoro działa.
    Dlaczego ma nie działać u mnie.

Takie złośliwe porady to są moim zdaniem.
  • #8 21188138
    _kli_
    Poziom 41  
    Zasugerowałem się że zasilacz podłączony jest do wzmacniacza, a to zapewne jest separator napięcia.:?: Natomiast jeżeli "antena" ma wbudowany wzmacniacz, to instalacja jest OK.
  • #9 21188143
    bulaboys22
    Poziom 3  
    >>21188138
    No jestnta przejściówka do wpięcia zasilacza na kabel.
    Nie znam się, ale to raczej nie jest wzmacniacz.
    Myślę że jest on w antenie. A ta przejściówka to tylko do podania napięcia na kabel do anteny?
    Chyba mam rację.
    Pozatym co by było gdybym w każdym dekoderze jaki podłonczę do tej instalacji włonczył zasilanie anteny zamiast tego zasilacza z zestawu?
    Gdzieś oglondałem że to popsuje jakość sygnału?
    Że lepiej jedno zasilanie zostawić i najlepiej to antenowe.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 21188152
    xmux
    Poziom 15  
    Ocena: 42
    Więc zainstaluj i działaj. Ty wszystko wiesz, więc o co pytasz?
    PS: Pozdro _kli :-)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 21188158
    _kli_
    Poziom 41  
    bulaboys22 napisał:
    A ta przejściówka to tylko do podania napięcia na kabel do anteny?

To jest separator napieęcia. Z jedenej strony podaje zailanie do anteny, z drugiej blokuje DC na gniazdo antenowe odbiornika.
    bulaboys22 napisał:
    gdybym w każdym dekoderze jaki podłonczę do tej instalacji włonczył zasilanie anteny zamiast tego zasilacza z zestawu?
    Gdzieś oglondałem że to popsuje jakość sygnału?

Jeżeli rozgałęźnik naprawdę jest dobrej jakości, to nie powinno mieć wpływu na jakość odbieranego sygnału. Ale dekodery podają 5V, a nie wiadomo czy wzmacniacz przystosowany jest do zasilania takim napięciem.
    Połącz to wszystko jak masz na schemacie. Pytanie tylko z jakim efektem.:?:

xmux napisał:
    Pozdro kli

Pozdro xmux :-)
  • #12 21188162
    bulaboys22
    Poziom 3  
    Na pewno będzie wszystko śmigało, bo musi 😅
    Jak nie to wezmę elektryka wysokich napięć 🤣
    Będę to wszystko instalował końcem miesiąca.
    Bo mam canal+ jeszcze do końca miesiąca.
    Będę pisał jak to wszystko działa.
    Dotychczas dzięki i też pozdrawiam monterów kablówki po blokach z Kolbuszowej dolnej .
    Adijos rowerów.
  • #13 21188227
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2901
    _kli_ napisał:
    bulaboys22 napisał:

Wzmacniacz jest w złym miejscu, Będziesz miał wzmocniony tylko sygnał idący do jednego odbiornika.

Wzmacniacz jest w antenie a to co myślisz to separator zasilania.
    Pomijając "antenę ", dobrze, że nie odbiera z 300km, reszta może być.
    bulaboys22 napisał:
    Skoro ten rozgałęziacz jak podaje jego producent przepuszcza prąd w dwie strony, to dlaczego montować mam zasilanie na kabel między antenę a wejście rozdzielacza?
    Albo ja , albo ktoś tu czegoś nie rozumie.

"Rozgałęźnik przepuszcza napięcie w kierunku od wyjść do wejścia, zatem zasilanie anteny może być podłączone przy jednym z telewizorów.
    Posiada funkcję Power Pass - do zasilenia anteny wymagany jest jeden zasilacz w całej instalacji. Zasilacz antenowy można podłączyć przy dowolnym odbiorniku. Zasilanie niezależnie od miejsca podłączenia jest kierowane bezpośrednio do anteny. ,,

Przepuszcza tylko do wejścia.
  • #14 21188374
    bulaboys22
    Poziom 3  
    Czy są zatem takie przejściówki które przepuszczą sygnał zasilacza do anteny?

Proszę o propozycję.
  • #15 21188406
    LeDy
    Poziom 43  
    No przecież masz PowerPass i on przepuszcza zasilanie do anteny ale tylko na wejście rozgałęźnika tam gdzie pisze IN.
    Na pozostałych (OUT) tego napięcia nie może być. Zaznaczyli na tym Libox jakby nie mieli pojęcia.
    Rozgałęźnik sygnału Libox z funkcją PowerPass, 4 wyjścia, model LB0047. Tak powinno być. Rozgałęźnik antenowy 4-kierunkowy z oznaczeniami PowerPass.
  • #16 21188415
    bulaboys22
    Poziom 3  
    Ale na chłopski rozum, jak przepuści napięcie na in prosto do anteny.
    To antenę wygeneruje wzmocniony sygnał skoro dostanie napięcie z zasilacza i puści wzmocniony sygnał do wyjść out w rozdzielacza.
    Czy nie mam racji?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #17 21188429
    LeDy
    Poziom 43  
    Na chłopski to napięcie podane na dowolne WY rozgałęźnika idzie tylko na IN i do wzmacniacza anteny. Co tu jeszcze tłumaczyć?
  • #18 21188441
    bulaboys22
    Poziom 3  
    Czy rozgałęźnik puści wzmocniony sygnał na wszystkie wyjścia out ?
    Bo jeżeli tak to oznacza że wszystko jest ok.

Znalazłem w necie jeszcze takie zdjęcia z podłonczeniem anteny aktywnej.
    Z tym że na jednym z podłonczeniem anteny pasywnej jest tak samo jak podłonczenie aktywnej.
    I jak tu nie zgłupieć.
    Na zdjęciach jest od tv z zasilaczem do gniazda in w spliterze.
    Może tak ma być?
    Schemat podłączenia anteny aktywnej z rozgałęźnikiem i telewizorami Schemat połączenia anteny z telewizorami przez rozgałęźnik i zasilacz Schemat podłączenia anteny pasywnej z czterema telewizorami poprzez rozgałęźnik sygnału.
  • #19 21188728
    LeDy
    Poziom 43  
    Czy ty po polsku nie rozumiesz, że antena ma być podłączona w IN?
    ANTENA-IN LIBOXA.
    Nie widzisz gdzie pisze IN?

Schemat instalacji anteny Vayox 370 combo z rozgałęźnikiem Libox LB0047 - czy poprawny?
  • #20 21188732
    bulaboys22
    Poziom 3  
    Czyli podłonczyć jak na moim schemacie i powinno być dobrze?
  • #21 21188735
    LeDy
    Poziom 43  
    bulaboys22 napisał:
    Czyli podłonczyć jak na moim schemacie i powinno być dobrze?

Na jakim schemacie jak na schematach twoich masz podłączone antenę do OUT?
    IN to z trzech środkowy!!!
  • #22 21188736
    bulaboys22
    Poziom 3  
    Na pierwszym zdjęciu które udostępniłem jest antena do in.
    Zasilacz do out.
  • #23 21188738
    LeDy
    Poziom 43  
    Jak do IN to do IN i nie ma co dalej pisać.
    ANTENA DO IN.

>>21188227
    Napisałem już.
  • #24 21188739
    bulaboys22
    Poziom 3  
    A zasilacz do in czy może być out.
    Hyba że sam Pan nie wie.
  • #25 21188740
    LeDy
    Poziom 43  
    bulaboys22 napisał:
    A zasilacz do in czy może być out.
    Hyba że sam Pan nie wie.

Zasilacz do dowolnego OUT.
  • #26 21188742
    bulaboys22
    Poziom 3  
    Ok dzięki
  • #27 21199885
    bulaboys22
    Poziom 3  
    Dowiedziałem się to czego nie wiem

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje instalację anteny DVB-T2 Vayox 370 combo z rozgałęźnikiem Libox LB0047, który ma funkcję Power Pass, umożliwiającą zasilanie anteny z jednego z telewizorów. W dyskusji pojawiają się wątpliwości co do jakości anteny oraz prawidłowego podłączenia wzmacniacza i zasilacza. Użytkownicy podkreślają, że wzmacniacz powinien być umieszczony pomiędzy anteną a rozgałęźnikiem, a nie na wyjściu do telewizora. Istnieją również obawy dotyczące jakości sygnału oraz konieczności ustawienia anteny. W końcu, użytkownik uzyskuje potwierdzenie, że zasilacz można podłączyć do dowolnego wyjścia rozgałęźnika, co powinno zapewnić prawidłowe działanie instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA