logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Renault Scenic 2 1.5 dCi 2003 - błąd wtryskiwacza, wyciek płynu, przegrzanie.

krzysiek0909 11 Sie 2024 22:39 429 3
REKLAMA
  • #1 21188122
    krzysiek0909
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Mam problem ze sceniciem 2 2003 1.5 dCi 82 km. Podczas jazdy ekspresówką wyskoczył na chwilę błąd wtryskiwaczy, zgasł i za moment silnik się przegrzał, z pod maski zaczęły iść kłęby dymu. Zjechałem na pobocze i silnik zgasł nim zdążyłem go zgasić. Próbowałem odpalać silnik jak już ostygł, ale kręcił i nie odpalał. Następnego dnia dolałem wody do zbiorniczka, na początku zauważyłem wyciek z przodu silnika, koło filtra oleju na wężu z takiego plastiku, co wychodzi z bloku. Sprawdziłem olej, był stan i spróbowałem odpalić silnik. Zapalił chyba za 5, czy 6 razem po podpompowaniu paliwa. Silnik chodzi normalnie, więc nadzieja jest. Wyciek po odpaleniu powiększył się, ale kilka razy zgasiłem auto i zapaliłem i o dziwo przestało się sączyć, jakiś zawór się zamknął??? Auto chodziło kilkanaście minut, aż do momentu jak pojawiła się 3 kreska temperatury. Pojawił się ponownie błąd wtryskiwaczy. Znikł i znowu się pojawił i znikł, po chwili auto zgasło. Przy próbie odpalenia, zapala na chwilę na bardzo wolnych obrotach i gaśnie samo. Muszę więc skombinować kabel do diagnostyki wtrysków i na początek wymienić wąż, albo ten plastik/wymiennik czy co to jest. Podpowie ktoś jak sprawdzić poprawnie te wtryski? Wieczorem auto odpaliło za drugim razem, już go nie rozgrzewałem i o dziwo nie ucieka płyn.
  • REKLAMA
  • #2 21188207
    Zaz13
    Poziom 29  
    Ocena: 260
    Napraw wyciek,zalej nowy płyn i odpowietrz układ. Dopiero jak to nie rozwiąże problemu to sprawdzaj wtryski.
  • REKLAMA
  • #3 21188237
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 21190405
    krzysiek0909
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Problem rozwiązany. Winowajcą okazała się pompa wody, nie było obiegu.
REKLAMA