logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można uziemienie PV podpiąć do bednarki z uziomem, do której podpięta jest rozdzielnica?

Facto. 19 Sie 2024 09:43 972 11
REKLAMA
  • #1 21195743
    Facto.
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Czy można uziemienie mikroinstalacji PV podpiąć do bednarki z uziomem, do której podpięta jest również rozdzielnica?

Czy istnieje ryzyko, że jakieś przepięcie pójdzie do rozdzielnicy zamiast do ziemi?

Czytałem tu jakiś stary temat, że uziomy powinno się łączyć, ale nie nad ziemią, tylko pod ziemią. Jakiś profesor tak napisał w jakiejś książce, a ja to co najwyżej mogę zalać wylewką.
    Uziemienie jest poniżej 10 Ohmów. Podpięte do zbrojenia w ławach fundamentowych.

Instalatorzy PV zwykle robią swoje uziemienie, ale mówią mi, że mogę podpiąć do tego.
  • REKLAMA
  • #2 21195754
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 21195776
    Facto.
    Poziom 9  
    A nie ma ryzyka, że jak coś poleci z PV tym uziemieniem do tej bednarki to potem trafi do rozdzielnicy mi wszystkie urządzenia popali? Ja mam przepięciówkę, ale na sieć.

Z kolei w drugą stronę, czy coś nie poleci z sieci i mi nie spali falownika?

Nie znam się niestety na fizyce elektrycznej.
  • REKLAMA
  • #4 21195786
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 21195796
    Facto.
    Poziom 9  
    Pytali mnie o ten odgrom, ale nawet go nie rozważałem. Mam parterówkę. Najniższy budynek w okolicy. Niedaleko z jakieś 150-200 m jest słup wysokiego napięcia. Ciężko, żeby we mnie celowały, ale nigdy nie wiadomo na pewno.

W umowie mam napisane, że zostałem powiadomiony o zagrożeniach związanych z brakiem instalacji odgromowej, ale w sumie nikt mi nie mówił o tym, poza zapytaniem, czy mam.
  • #6 21195807
    MichałS
    Poziom 35  
    Ocena: 680
    Facto. napisał:
    Czytałem tu jakiś stary temat, że uziomy powinno się łączyć, ale nie nad ziemią, tylko pod ziemią. Jakiś profesor tak napisał w jakiejś książce

Tak ma być ponieważ minimalizuje się ryzyko przeniknięcia wyładowania do instalacji energetycznej. Z tego samego powodu zaleca się wykonanie osobnej instalacji odgromowej. Warto poczytać chociażby tutaj:Link
  • #7 21195815
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 21195839
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 561
    Facto. napisał:
    Mam parterówkę. Najniższy budynek w okolicy. Niedaleko z jakieś 150-200 m jest słup wysokiego napięcia. Ciężko, żeby we mnie celowały, ale nigdy nie wiadomo na pewno.

Z szkolenia z instalacji odgromowych: uliczka osiedlowa, przy niej wysokie budynki i drzewa, na chodniku matka z dzieckiem. I w co poszło wyładowanie - oczywiście w dziecko.

Więc nie ma się co sugerować wysokościami - piorunami władają Odwieczni.

Facto. napisał:
    Pytali mnie o ten odgrom, ale nawet go nie rozważałem. (...) W umowie mam napisane, że zostałem powiadomiony o zagrożeniach związanych z brakiem instalacji odgromowej, ale w sumie nikt mi nie mówił o tym, poza zapytaniem, czy mam.

A co mieli Ci mówić? Każdy wie, co oznacza brak instalacji odgromowej. I każdy wie, że montaż PV na dachu zwiększa ryzyko uderzenia, a co gorsze, niepomiernie zwiększa przy tym możliwość wejścia wyładowania do wnętrza budynku, co już jest niewesołą sytuacją, bo może skończyć się nawet kulistym.

Tak że ZAWSZE pierwszoplanowym zadaniem przy PV jest utrudnienie w jak największym stopniu wejściu wyładowania (lub jego skutków) do wnętrza obiektu, niezależnie czy jest ogromówka, czy jej nie ma.

A z czego masz pokrycie dachu? Bo może ochronę już masz.

Tak czy inaczej, niezależnie od swojej lokalizacji i jej klasy podatności na wyładowania - warto skonsultować się z firmą zakładającą Ci PV, jak oni rozwiązaliby problem odgtomówki, i niezależnie, jakbyś chciał, z jakąś firmą specjalizującą się w odgromach.

Bo, jak już wyżej napisano - jeśli jednak zdecydowałbyś się na odgromówkę, to samemu nie rzeźb, to może przynieść więcej szkód niż pożytku.

Dla własnej wiedzy możesz sobie poczytać materiały firmowe związane z ochroną odgromową, np. DEHN czy RST {Białystok)

A, pewnie masz ubezpieczenie domu albo może o tym myślisz. Więc sprawdź, co na brak odgromówki przy posiadaniu PV. pisze ubezpieczyciel.
  • #9 21195843
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 21196063
    Facto.
    Poziom 9  
    Na dachu jest dachówka ceramiczna.

Sam na pewno bym nie robił odgromu.

Czytałem, że PV samo w sobie nie zwiększa ryzyka uderzenia, ale za to ułatwia wejście do budynku i tu jest chyba główny problem. Nie wiem czy w takim wypadku te uziemienie coś pomaga, czy nie, czy nie szkodzi, że byłoby razem rozdzielnica i pv?

Nie mam jeszcze ubezpieczenia, bo dom jest w budowie. Nie wiem czy te oszczędności z posiadania PV i Magazynu nie pójdą przez to na wyższą składkę ubezpieczeniową.

Elektryk, który mi montował rozdzielnicę powiedział, że raczej robią osobne uziemienie, ale jakbym widział co ludzie robią to bym się tak nie przejmował. On już widział uziemienia z oporem 50 om i potem się dziwili, jak inwerter się spalił.

Piorun kulisty nawet jak występuje i nie jest mitem, to jest tak rzadkie zjawisko, że lepiej myśleć o tym, czy się pasy zapięło w samochodzie.
  • #11 21196072
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 21196189
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 561
    Facto. napisał:
    Na dachu jest dachówka ceramiczna.

No to wygląda, że nie masz odgromówki.

Facto. napisał:
    Czytałem, że PV samo w sobie nie zwiększa ryzyka uderzenia, ale za to ułatwia wejście do budynku i tu jest chyba główny problem. Nie wiem czy w takim wypadku te uziemienie coś pomaga, czy nie, czy nie szkodzi, że byłoby razem rozdzielnica i pv?

O tym pisałem wcześniej.

Oczywiście, nie ma sposobu, aby się w 100% uchronić przed wejściem wyładowania do wnętrza obiektu - i powie ci to każdy z tej branży.

Ale można lepiej lub gorzej próbować minimalizować szansę wtargnięcia, albo zrobić tak, aby ułatwić takie wejście.

Tu ważne są drogi odprowadzenia energii uderzenia. I taka droga powinna być jak najkrótszą do ziemi. Dlatego typowo bije się uziom(y) jak najbliżej paneli, aby droga do ziemi była jak najkrótsza i komfortowa dla wyładowania - zarówno przy odprowadzaniu ładunków z samych paneli i konstrukcji nośnej, jak i przy odprowadzeniu ładunków wyindukowanych w okablowaniu idącym do falownika, a zwieranych do ziemi przez SPD przy panelach.

A jeśli wprowadzisz uziemienie do falownika czy rozdzielni w budynku, to i całe wyładowanie sobie tam pójdzie, a dopiero potem będzie spływać wewnętrznym obwodem uziemiającym do uziemienia otokowego i dalej do ziemi.

Czujesz różnicę?

Facto. napisał:
    Nie mam jeszcze ubezpieczenia, bo dom jest w budowie. Nie wiem czy te oszczędności z posiadania PV i Magazynu nie pójdą przez to na wyższą składkę ubezpieczeniową.

Niekoniecznie, bo ubezpieczyciel może tylko czekać na godzinę 'W' i wtedy powiedzieć - a odgromówka to gdzie jest? Nie ma, to i nie ma wypłaty odszkodowania. To oczywiście znaczne uproszczenia - w realnych umowach takie rzeczy bywają dużo lepiej zakamuflowane, dając po fakcie większe szanse swojemu biegłemu na negatywną opinię.

Facto. napisał:
    Elektryk, który mi montował rozdzielnicę powiedział, że raczej robią osobne uziemienie, ale jakbym widział co ludzie robią to bym się tak nie przejmował. On już widział uziemienia z oporem 50 om i potem się dziwili, jak inwerter się spalił.

Czyli chłop wiedział o czym mówi, a tym samym przestrzegał Cię.

Facto. napisał:
    Piorun kulisty nawet jak występuje i nie jest mitem, to jest tak rzadkie zjawisko, że lepiej myśleć o tym, czy się pasy zapięło w samochodzie.

Występuje. Sam bym nie wierzył, ale widziałem skutki demolki, jaką zrobił w dość dużej kuchni. Jakby odpalono tam laskę albo więcej dynamitu. Wszystko w proszku i na ścianach. Remont kapitalny, nowe meble, część agd i tak dalej.

Choć fakt - zdarzają się nadzwyczaj rzadko. I najczęściej bez takich spektakularnych finiszy. Czasami po prostu wlatują, pokręcą się trochę po pomieszczeniu i sobie odpływają.

Ale, wiesz jak to jest w życiu - zawsze zapinasz pasy, a raz nie zapniesz i... bum albo policjant...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości podłączenia uziemienia mikroinstalacji PV do bednarki z uziomem, do której podpięta jest rozdzielnica. Uczestnicy forum wskazują, że uziomy mogą być łączone, jednak zaleca się, aby łączenie odbywało się pod ziemią w przypadku uziomów odgromowych. W przypadku ochrony przeciwporażeniowej, możliwe jest łączenie ich nad ziemią. Istnieje obawa, że przepięcia mogą trafić do rozdzielnicy, jednak przy odpowiedniej rezystancji uziomu (poniżej 10 Ohmów) ryzyko to jest minimalne. Wskazano również na znaczenie instalacji odgromowej, zwłaszcza w kontekście zwiększonego ryzyka przy montażu paneli PV na dachu. Uczestnicy podkreślają, że kluczowe jest zapewnienie jak najkrótszej drogi odprowadzenia energii uderzenia do ziemi.
REKLAMA