logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać rezystor do ściszenia średnioniskotonowych w kolumnie 2-drożnej?

Piotr_MC 24 Sie 2024 05:39 1122 24
REKLAMA
  • #1 21201795
    Piotr_MC
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    Witam
    Panowie i Panie, szybkie pytanie.
    Muszę ściszyć trochę rezystorem w szeregu głośniki średniotonowe. Kolumna 2-drożna 1xwys+2xśredniotonowe w szeregu, 2x30W 2x4ohm. W tej chwili na tych dwóch głośnikach jest cewka w szeregu, czyli 6dB/oct, rezystor już mam 15ohm 20W i teraz tak, bo ten rezystor dobierałem dla jednego głośnika, czy dla dwóch mam dać w szeregu 2x15ohm/20W, 2x7ohm/20W? Rezystor/y wpiąć przed głośniki czy przed cewkę?
  • REKLAMA
  • #2 21201875
    bwc
    Poziom 27  
    Ocena: 178
    Piotr_MC napisał:
    czy dla dwóch mam dać w szeregu 2x15ohm/20W

Tak.
    Piotr_MC napisał:
    Rezystor/y wpiąć przed głośniki czy przed cewkę?

Jeśli w filtrze będzie tylko ta cewka, to jest bez znaczenia kolejność połączenia rezystora.
  • #3 21201926
    Piotr_MC
    Poziom 15  
    A jak wpłyną te 2 rezystory na impedancje wyjściowa bo teraz wychodzi średnia 4ohm.
  • REKLAMA
  • #4 21201983
    bwc
    Poziom 27  
    O jaką impedancję wyjściową chodzi? Chyba o impedancję znamionową tej kolumny?
    Jeśli będziesz miał przykładowo taki układ:
    Schemat podłączenia dwóch głośników 4 Ohm w połączeniu szeregowym z rezystorem 30 Ohm, cewką 1 mH i kondensatorem 3,3 µF.
    czyli dwa głośniki (przyjąłem 4 Ohm) połączone szeregowo + rezystor 30 Ohm + impedancja cewki, to skąd ma się wziąć impedancja całego układu 4 Ohm? Taką wartość będziesz miał dopiero przy wysokich częstotliwościach gdzie działa tylko głośnik wysokotonowy.
  • #5 21202025
    Piotr_MC
    Poziom 15  
    Zestaw podłączony jak na schemacie, tylko Głośnik wysokotonowy ma 8ohm, tak impedancje znamionowa całej kolumny mam na myśli, generalnie chodzi o to żeby wzmacniacza nie uszkodzić, ale zakładam że poniżej 4 OHM to nie zejdzie?
  • #6 21203015
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2981
    Kolega! Nie rób nic głupiego!! Jeśli wzmacniacz jest zaprojektowany na obciążenie 8Ω, które jest dla niego optymalne, to szeregowe połączenie rezystora 30Ω zmniejsza obciążenie wzmacniacza prawie 4-krotnie, co spowoduje spadek mocy wzmacniacza o tyle samo razy, a głośnik otrzyma tylko około 1/4 tej zmniejszonej mocy.
  • #7 21203479
    Piotr_MC
    Poziom 15  
    A kto napisał że wzmacniacz jest od 8ohm?Jest standardowo od 4ohm. Więc jak przyciszyć średnie tony o kilka db aby było około 4ohm bez typowego tłumika Lpad ? Chociaż teraz w sumie nie wiem ile jest wypadkowa.
  • #8 21203574
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1928
    Jaka jest skuteczność tych średnioniskotonowych i wysokotonowych?
  • REKLAMA
  • #9 21203941
    aksakal
    Może tym razem zdasz sobie sprawę z tego, co otrzymujesz po podłączeniu rezystora szeregowo z głośnikiem średnioniskotonowym!Dlaczego nie zastosujesz odpowiednich elementów sterujących we wzmacniaczu, aby uzyskać żądaną głośność i brzmienie Schemat podłączenia głośnika z rezystorem szeregowo
  • #10 21203983
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2024
    Witam,
    czy możesz opisać dokładniej w czym jest problem? Czy na pewno winne są te głośniki? Czego i jak słuchasz? Jak to wszystko jest podłączone/ustawione?
    Masz kolumnę na nawet niezłych nisko-sredniotonowych Visatonach WS17E, no ten wysokotonowy (też Visaton) jest słabiutki.
    Jaka jest budowa tych kolumn? WS17E ma efektywność 88dB a CP13 - 86dB.
    Pozdrawiam
  • #11 21204030
    aksakal
    Niezależnie od tego, jaki problem ma autor z tymi głośnikami, umieszczanie rezystora 15 lub nawet 7,5 Om szeregowo z nisko-sredniotonowym 8Om w kolumnie 2- droznej jest nonsensem.
  • #12 21204041
    bwc
    Poziom 27  
    @viayner autor nie podał jakie posiada głośniki. Mój schemat to tylko przykład połączenia głośników i elementów zwrotnicy na dowolnych głośnikach (akurat takie miałem w symulacji).
    aksakal napisał:
    umieszczanie rezystora 15 lub nawet 7,5 Om szeregowo z nisko-sredniotonowym 8Om w kolumnie 2- droznej jest nonsensem.

Też tak uważam. Nigdy nie stosowałem takich dużych wartości rezystorów szeregowo z głośnikiem średniotonowym. Autor niestety nie podał jakie posiada głośniki, a jeśli nie są to typowe głośniki średniotonowe ( brak kondensatora filtrującego od dołu pasmo dla tego głośnika) a nisko-średniotonowe, to użycie takich dużych wartości jest bez sensu.
  • #13 21204051
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    racja, przepraszam, mój błąd w czytaniu.
    Ni mniej nadal głośniki nie muszą być tu winne, nie wiadomo co to za kolumny i jak to wszystko współpracuje.
    Jest całkiem możliwe że przypadkowa konstrukcja obudowy z przypadkowymi głośnikami tak się będzie zachowywać, zwłaszcza jeżeli głośniki były dobierane względem np. ceny a nie parametrów, a zwrotnica jest ... bo taka akurat była na portalu aukcyjnym.
    Pozdrawiam
  • #14 21204136
    Piotr_MC
    Poziom 15  
    Wysokotonowy T.18.250.8.PH 8ohm
    Średniotonowy 2x RFTL3501 2x4ohm takie kupiłem kolumny tylko dołożyłem Filtry do nich, razem te rft mają ciut mniej db niż ten stx ale mimo to wokal środek pasma jest bardzo wysunięty do przodu, więc pomyślałem o sciszenie. Pomyślałem że możnaby odpiąć po jednym z kolumnie ale wtedy ta impedancja wychodzi koslawa albo poniżej 4ohm albo 12ohm. Ładnie to gra, tylko za dużo jest średnich.
    To są przetworniki estradowe, paczki grają w domu, zdaje sobie sprawę ale muszę te średnie jakos ściszyć a korektora ni ma.
  • #15 21204148
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    no to wszystko jasne:
    - używasz kolumn estradowych w domu
    - twoje głośniki są przeznaczone do odsłuchu instrumentów np. RFTL3501 to głośnik szerokopasmowy gitarowy, dlatego ma dużą efektywność i uwypukla dane pasmo.
    - kolumna jest niezrównoważona do odsłuchu audio i stąd twoje problemy
    - obawiam się, że nawet korektor czy zaawansowany DSP niewiele tu pomoże.
    Zacznij używać kolumn zgodnie z przeznaczeniem, to pozbędziesz się problemów.
    Czemu kupujesz sprzęt do innego zastosowania i próbujesz go dostosować do innego, nie twierdzę, że to możliwe, ale nakład środków może zniweczyć cały projekt.
    Pozdrawiam
  • #16 21204176
    bwc
    Poziom 27  
    @Piotr_MC narysuj schemat zwrotnicy.
  • #17 21204330
    aksakal
    Przestudiuj publikacje na tych stronach, staniesz ekspertem w dziedzinie budownictwa zwrotnic. Aby zredukować poziom tonów średnich, umieść kondensator nie elektrolityczny o pojemności kilku mikrofaradów równolegle do głośnika nisko-sredniotonowego (wybieraj aż do uzyskania pożądanego rezultatu). https://diyaudio.pl/articles/archiwum-audioma...otnice-czestotliwosciowe-w-ujeciu-praktycznym https://diyaudio.pl/articles/archiwum-audioma...ice-czestotliwosciowe-rozwiazania-uniwersalne

Dodano po 10 [minuty]:

Schemat zwrotnicy głośnikowej z kondensatorem równoległym
  • #18 21204369
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    wspomniana/sugerowana zmiana zmieni charakterystykę/nachylenie filtra a nie koniecznie to jest powodem podbarwień.
    Nie znalazłem charakterystyki głośnika RFTL, być może podbarwia on pewne pasma ze względu na budowę/przeznaczenie a tej sama zmiana zwrotnicy nie zniweluje, tu jeśli już należałoby stosować dodatkowe pułapki w paśmie.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #20 21204520
    Piotr_MC
    Poziom 15  
    Kontynuacja tego projektu, może w tym sensie.

Z1 - Żarówka 12 V / 21 + 5 W (włókna połączone równolegle
    C1 - Kondensator foliowy PET 1,5 uF ; 100 V
    L1 - Cewka powietrzna 0,4 mH ~ 0,4 Ω
    L2 - Cewka rdzeniowa 0,3 mH ~ 0,3
    Załączniki:
    • Jak dobrać rezystor do ściszenia średnioniskotonowych w kolumnie 2-drożnej? Messenger_creation_393a0845-a1d4-43b2-8f05-ff1f7ed52789.jpeg (214.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #21 21204966
    bwc
    Poziom 27  
    @Piotr_MC przy takich głośnikach stosowanie rezystorów szeregowych jest bezsensowne. Musisz zastosować inną zwrotnicę, by uzyskać brzmienie odpowiednie dla kolumn domowych.
    Z głośników RFT podobnym wielkością jest L3401 i L3402. Tu są pomiary tego głośnika:
    https://hobbyhifi.blogspot.com/2020/07/rft-l3402-12-30cm-breitbander.html
    Wykres charakterystyki częstotliwościowej głośnika RFT L3401.
    Te L3501 mają pewnie podobne charakterystykę, więc taką malutką cewką 0,3mH/0,3 Ohm takiego głośnika prawidłowo nie odfiltrujesz, by uzyskać choć w miarę zrównoważoną charakterystykę tej kolumny do odsłuchu domowego.
  • #22 21205191
    aksakal
    Na czym opiera się pomysł włączenia rezystora szeregowo z głośnikiem średnio-niskotonowym, jeśli jego skuteczność wynosi 100 dB, a skuteczność głośnika wysokotonowego 105 dB?
    Zamieściłeś już podobny temat w 2018 roku , otrzymałeś rekomendacje od kolegów i jakiej rady oczekujesz? Jeśli zrealizujesz projekt z post#20 otrzymasz zbyt wysoką częstotliwość podziału. Częstotliwość podziału należy zmniejszyć do 3-4 kHz. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3465864.html Schemat zwrotnicy głośnikowej z podziałem przy 4000 Hz, zawierający elementy dla głośników 8 omów.
  • #23 21205212
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    rozważcie, że typowe głośniki gitarowe szerokopasmowe są tak projektowane, aby ich skuteczność nie była w miarę liniowa, a była nieco wyższa w paśmie około 2-6 kHz.
    Jeżeli już chcemy bawić się zwrotnicą to:
    - zauważcie, że głośnik wysokotonowy ma prawie 10 dB wyższą skuteczność w średnim paśmie (2-5 kHz) niż w wysokim (>10 kHz) i to może być główny powód problemu, zwłaszcza gdy dołoży swoje szerokopasmowy głośnik.
    Widzę dwa podejścia tej hybrydy:
    - pozwolić szerokopasmowemu przenieść dość daleko nawet 6-7 kHz, a wysokotonowy tylko dociągnie górę
    - lub obciąć szerokopasmowy praktycznie około nawet 3 kHz i pozwolić "piać" wysokotonowemu, ale to będzie bardzo nierówne.
    W sumie autor może spróbować dowolnego podejścia, aby osiągnąć oczekiwane rezultaty.
    Pozdrawiam
  • #24 21206521
    Piotr_MC
    Poziom 15  
    Dziękuję za angaz ale zwrotnicy całej nie przerobię. Nie ma takiej opcji. Zwrotnica jest przecież cięta na 4khz wg projektu z stx.
    2 pytania
    Jeśli nie jest to czy Mogę zrobić cewkę wg propozycji 0.45mh+kondensator dla rft reszta bez zmian aby je trochę uspokoić ?
    Chciałbym mieć możliwość powrotu do oryginału, ponieważ w plenerze być może to kiedyś też będzie grało a grało to bardzo fajnie, jakiś przełącznik, zaciski, które zmienia tylko podział rft? Po prostu nowa cewkę +kondensator dołożę obok.
  • #25 21206536
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    Piotr_MC napisał:
    Dziękuję za angaz ale zwrotnicy całej nie przerobię. Nie ma takiej opcji. Zwrotnica jest przecież cięta na 4khz wg projektu z stx...

- tylko że twoja kolumna, głośniki itd. nie jest wg. projektu stx
    Piotr_MC napisał:
    ...Jeśli nie jest to czy Mogę zrobić cewkę wg propozycji 0.45mh+kondensator dla rft reszta bez zmian aby je trochę uspokoić ?...

- jak lubisz eksperymenty i nieoczekiwane zachowanie się układu to stosuj dowolne elementy dalej.
    Piotr_MC napisał:
    ...Chciałbym mieć możliwość powrotu do oryginału, ponieważ w plenerze być może to kiedyś też będzie grało a grało to bardzo fajnie, jakiś przełącznik, zaciski, które zmienia tylko podział rft? Po prostu nowa cewkę +kondensator dołożę obok.

- w ostateczności zastosuj przełącznik zamieniający zwrotnice lub w ostateczności odcinające dodatkowy element.
    Chcesz miec uniwersalne kolumny wg. przypadkowego projektu, powodzenia.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem doboru rezystora do ściszenia głośników średniotonowych w kolumnie 2-drożnej. Użytkownik zastanawia się, jak połączyć rezystory w szereg oraz ich wpływ na impedancję wyjściową kolumny. W odpowiedziach podkreślono, że stosowanie dużych wartości rezystorów szeregowych może być nieefektywne, a także zasugerowano alternatywne podejścia, takie jak zastosowanie kondensatora równolegle do głośnika nisko-średniotonowego. Wskazano również na problemy związane z używaniem głośników estradowych w warunkach domowych oraz na konieczność dostosowania zwrotnicy do specyfikacji głośników, aby uzyskać zrównoważoną charakterystykę dźwięku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA