logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy złączki WAGO nadają się do silnika 3-fazowego 2 kW i grzałki 2 kW?

encore 24 Sie 2024 11:22 1947 11
REKLAMA
  • #1 21201987
    encore
    Poziom 20  
    Ocena: 120
    Czy złączki WAGO można bez obaw stosować do większych obciążeń?
    Chodzi mi przede wszystkim o stabilność trzymania złączki w długim terminie.
    Mam bloki rozdzielcze SIMET ale do przy WAGO jakby porównywać słonia z kotem.
    Wszystko będzie w puszcze instalacyjnej natynkowej.

Pod siłę muszę podłączyć( na różnych fazach) silnik 3-fazowy 2kW i grzałkę elektryczną do wody 2kW.
    Czy WAGO nie będzie rodziło problemów powiedzmy za 5-10-15 lat?
  • REKLAMA
  • #2 21202013
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4624
    Nikt tego nie zgadnie.W jednym domu połączenia na kostkach/ zaciskach śrubowych wytrzymują np.40 lat, a w innym rok wszystko zależy od dokładności wykonania, dokręcenia itp. A silnik 2 kW pobiera znacznie mniej prądu niż wiele urządzeń włączanych do gniazdka.
  • REKLAMA
  • #3 21202024
    nikusert
    Poziom 41  
    Ocena: 1752
    Powinno wytrzymać .
    Silnik będzie pobierał około 4-5A , grzałka około 10A.
  • REKLAMA
  • #4 21202120
    Lab75
    Specjalista elektryk
    Ocena: 543
    encore napisał:
    złączki WAGO

Która konkretnie seria złączek?

Moim zdaniem seria 773-... (In = 41 A) powinna dać radę. Dobrze by było znać trochę informacji nt. tego silnika: co to za silnik, jakie są warunki jego pracy, temperatura otoczenia, prąd rozruchu i jego czas trwania...
  • REKLAMA
  • #5 21202149
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 938
    encore napisał:
    Czy złączki WAGO można bez obaw stosować do większych obciążeń?

Tutaj. W tym temacie w #25 przeprowadziłem taką próbę, doświadczenie.
    Próba była zapewne ekstremalna.
    I szczerze mówiąc złączki takowe zaskoczyły mnie.
    Zaskoczyły, i to pozytywnie.
    Bo do tej pory nie byłem zwolennikiem takowych.
  • #6 21202276
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6617
    klm787 napisał:
    Zaskoczyły, i to pozytywnie.
    Mnie też. Kiedyś, gdy pierwszy raz miałem z nimi do czynienia, uznałem że są słabe, rachityczne i się nie sprawdzą.
    I wtedy mnie pokusiło aby zrobić testy spawarką.
    Niestety nie nagrałem tego, bo wtedy telefony były przeznaczone tylko do rozmów i 160-znakowych SMS-ów a nie do robienia fotek i filmów.
    Ale potwierdzam, izolacja z przewodów spłynęła, kostka WAGO też zamieniła się w kulkę ciekłego plastiku, ale elektrycznie nadal zachowała ciągłość.
  • #7 21202521
    encore
    Poziom 20  
    Silnik 2 kW jest od hydroforu. Pracuje z softstartem.
    Przyjmijmy jednak warunki że softstartu nie ma.

Grzałka 2 kW do bojlera z wodą.
    Obie rzeczy są w piwnicy.

Instalacja elektryczna to przewód linka 3x2,5mm².
    Końcówki zarobione tulejkami kablowymi.

Wiem że trudno powiedzieć jak złączka wygląda po 15 latach bo pewnie mało kto je wtedy montował.
    Prądowo wiem że dadzą radę ale wolałbym nie wymieniać WAGO co 3-5 lat.
    Chce zrobić raz i porządnie, żeby zajrzeć za 10 lat przekonać się że nie ma co poprawiać.
  • #9 21202647
    encore
    Poziom 20  
    Ktoś_tam napisał:
    encore napisał:
    Chce zrobić raz i porządnie, żeby zajrzeć za 10 lat przekonać się że nie ma co poprawiać.

Czemu chcesz sprawdzać za 10 lat a nie za max 5 tak jak robi się przegląd?

Kolego 10 lat podałem czysto retorycznie a nie ściśle technicznie.
    Założyłem, że każdy to zajarzył i nie trzeba wszystko łopatologicznie dosłownie wykładać.

Zaglądać mogę co roku ale złączki WAGO chciałbym wymieniać raz na 15 lat a nie co roku.
    O to mi chodziło. Mam nadzieję, że teraz rozwiałem wszelkie wątpliwości.
    Moderowany przez Topolski Mirosław:

Należy podawać szczegółowe informacje by w trakcie dyskusji nie było niedomówień. To jest forum techniczne.
    3.1.17. Publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.

• #10 21204916
    dzg4
    Poziom 31  
    Ocena: 356
    Są różne rodzaje Vago, poczynając od markowych, drogich po podróby tańsze, te tańsze robią wrogą robotę, oryginalne wytrzymują spore prądy po mimo topienia się ich obudowy, w sieci na YouTube był kiedyś test prądowy różnych rodzajów Vago.
  • #11 21205950
    Magic_moon
    Poziom 32  
    Ocena: 336
    Jeśli to będzie oryginalna złączka wago oraz zostanie ona poprawnie założona to wytrzyma.
  • #12 21206069
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1146
    dzg4 napisał:
    Są różne rodzaje Vago, poczynając od markowych, drogich po podróby tańsze, te tańsze robią wrogą robotę, oryginalne wytrzymują spore prądy po mimo topienia się ich obudowy, w sieci na YouTube był kiedyś test prądowy różnych rodzajów Vago.

Ten wątek dotyczy złączek WAGO, więc nie pisz nie na temat. Nawiasem mówiąc, nazwa złączek jest pisana dużymi literami, bo to jest zastrzeżony znak produktu.

Podsumowanie tematu

✨ Złączki WAGO są rozważane do zastosowania w instalacji silnika 3-fazowego 2 kW oraz grzałki elektrycznej 2 kW. Użytkownicy podkreślają, że stabilność połączeń zależy od jakości wykonania oraz odpowiedniego dokręcenia. Silnik pobiera około 4-5A, a grzałka około 10A, co sugeruje, że złączki powinny wytrzymać te obciążenia. Istotne jest, aby używać oryginalnych złączek WAGO, które, mimo że mogą się topić, zachowują ciągłość elektryczną. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, wskazując na różnice w jakości złączek, co może wpływać na ich długoterminową niezawodność. W kontekście długoterminowego użytkowania, użytkownik wyraża chęć, aby złączki nie wymagały wymiany co kilka lat, lecz mogły działać przez 15 lat bez problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA