logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Akumulator AGM w systemie offgrid- pytanie o porady eksploatacyjne.

Xenko 26 Sie 2024 15:46 1536 45
Najlepsze odpowiedzi

Jak eksploatować dwa akumulatory AGM 105 Ah w instalacji off-grid z panelami i kamerami, żeby działały jak najdłużej?

Najważniejsze jest, żeby AGM-y nie schodziły głęboko i były szybko doładowywane: nie dopuszczaj do spadku poniżej ok. 11,5 V, trzymaj temperaturę najlepiej w granicach 20–25°C i po każdym cyklu doładuj je do pełna w maksymalnie dobę [#21204570][#21206938] Dla AGM sensowny zakres rozładowania to raczej 30–50% DoD, a prąd ładowania zwykle nie powinien przekraczać ok. 0,2–0,25C, czyli dla 105 Ah mniej więcej 20–25 A jako górna orientacyjna granica [#21206938][#21231708] Moc paneli sama w sobie nie jest problemem, jeśli regulator faktycznie ogranicza prąd; przy prostych kontrolerach bez regulacji zbyt duży zestaw paneli może zajechać akumulatory [#21231431][#21231708] Do szeregu warto rozważyć balancer, a przy instalacji działkowej dobrze mieć zabezpieczenie, które odłączy obciążenie przy niskim napięciu, zamiast dopuszczać do głębokiego rozładowania [#21204570][#21206938] Pobór kamerek licz nie tylko z deklaracji „<6 W”, bo realnie dochodzi jeszcze Wi‑Fi i podczerwień IR, więc dzienny pobór może być inny niż z folderu [#21206938]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #31 21230269
    Xenko
    Poziom 6  
    Np znalazłem przetwornice na XL4015 i w opisie chwalą się sprawnością na poziomie 96 proc
  • #32 21230280
    NewTornus
    Poziom 7  
    Ocena: 7
    Podróbka, jak na układzie porobisz badania to z chęcią popatrzę. Coś great Scott o tym robił kiedyś
    @ElektrodaBot wymień nazwy popularne przetwornice z zintegrowanym dolnym i górnym kluczem na mosfetach, maksymalny prąd min 2A na napięcia 5 i 12 V na wyjściu (regulowane).
  • #33 21230288
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 917
    NewTornus napisał:
    wymień nazwy popularne przetwornice z zintegrowanym dolnym i górnym kluczem na mosfetach, maksymalny prąd min 2A na napięcia 5 i 12 V na wyjściu (regulowane).
    Wstępna ocena dostępnych informacji:
    Użytkownik poszukuje przetwornic DC-DC z zintegrowanymi kluczami MOSFET (górnym i dolnym), które mogą dostarczyć prąd wyjściowy minimum 2A i mają regulowane napięcie wyjściowe w zakresie 5V i 12V. W odpowiedziach offline i online pojawiły się różne propozycje, jednak nie wszystkie spełniają w pełni wymagania użytkownika, szczególnie w zakresie zintegrowanych kluczy MOSFET i regulowanego napięcia wyjściowego.

Pytania do użytkownika:
    - Czy masz preferencje co do producenta przetwornic (np. Texas Instruments, Analog Devices)?
    - Czy zależy Ci na konkretnym zakresie napięcia wejściowego?
    - Czy przetwornica ma być synchroniczna (z wyższą sprawnością) czy może być niesynchroniczna?

Bezpośrednia odpowiedź na pytanie:
    Oto kilka popularnych przetwornic DC-DC z zintegrowanymi kluczami MOSFET, które spełniają wymagania dotyczące prądu wyjściowego (min. 2A) oraz regulowanego napięcia wyjściowego (5V i 12V):

1. TPS54360 (Texas Instruments):
    - Typ: Przetwornica buck (obniżająca napięcie)
    - Napięcie wyjściowe: Regulowane od 0.8V do 28V
    - Prąd wyjściowy: Do 3.5A
    - Zintegrowane klucze MOSFET
    - Zakres napięcia wejściowego: 4.5V do 60V
    - Wysoka sprawność, synchroniczna praca

2. MP1584 (Monolithic Power Systems):
    - Typ: Przetwornica buck
    - Napięcie wyjściowe: Regulowane od 0.8V do 30V
    - Prąd wyjściowy: Do 3A
    - Zakres napięcia wejściowego: 4.5V do 28V
    - Kompaktowy rozmiar, popularny w aplikacjach DIY

3. ISL85403 (Renesas):
    - Napięcie wyjściowe: Regulowane od 0.6V do 40V
    - Prąd wyjściowy: Do 2.5A
    - Zakres napięcia wejściowego: 3V do 40V
    - Wysoka sprawność, synchroniczna praca

4. TPS63060 (Texas Instruments):
    - Typ: Przetwornica buck-boost (podwyższająco-obniżająca)
    - Napięcie wyjściowe: Regulowane do 5V
    - Prąd wyjściowy: Do 2.25A
    - Zakres napięcia wejściowego: 2.5V do 12V
    - Wysoka sprawność, idealna do aplikacji bateryjnych

5. XL4015 (XLSEMI):
    - Napięcie wyjściowe: Regulowane od 1.25V do 36V
    - Prąd wyjściowy: Do 5A
    - Zakres napięcia wejściowego: 4V do 38V
    - Popularna w aplikacjach DIY, tania i łatwo dostępna

Szczegółowa analiza problemu:
    Przetwornice DC-DC z zintegrowanymi kluczami MOSFET są popularnym wyborem w aplikacjach wymagających wysokiej sprawności i kompaktowych rozwiązań. Wybór odpowiedniego układu zależy od kilku kluczowych parametrów:

1. Zakres napięcia wejściowego: Ważne jest, aby przetwornica mogła pracować w zakresie napięć wejściowych, które są dostępne w Twojej aplikacji. Przykładowo, TPS54360 obsługuje szeroki zakres napięć wejściowych (4.5V do 60V), co czyni go uniwersalnym rozwiązaniem.

2. Zakres napięcia wyjściowego: Wymagane napięcia wyjściowe (5V i 12V) są standardowe, ale warto upewnić się, że przetwornica oferuje regulację w tym zakresie. Większość wymienionych układów oferuje szeroki zakres regulacji napięcia wyjściowego.

3. Prąd wyjściowy: Wszystkie wymienione przetwornice spełniają wymaganie dotyczące prądu wyjściowego (min. 2A). Warto jednak zwrócić uwagę na maksymalny prąd, jaki może dostarczyć przetwornica, aby uniknąć przeciążenia.

4. Sprawność: Przetwornice synchroniczne, takie jak TPS54360 czy ISL85403, oferują wyższą sprawność dzięki zastosowaniu zintegrowanych kluczy MOSFET. Wysoka sprawność jest kluczowa w aplikacjach, gdzie istotne jest minimalizowanie strat mocy i nagrzewania się układu.

5. Dostępność i cena: Układy takie jak MP1584 czy XL4015 są szeroko dostępne i stosunkowo tanie, co czyni je popularnym wyborem w projektach DIY.

Aktualne informacje i trendy:
    Na rynku przetwornic DC-DC obserwuje się rosnącą popularność układów synchronicznych, które oferują wyższą sprawność i mniejsze straty mocy. Wraz z postępem technologicznym, producenci wprowadzają coraz bardziej zaawansowane układy z funkcjami monitorowania, zabezpieczeń i telemetrii, co pozwala na lepsze zarządzanie energią w aplikacjach o wysokich wymaganiach.

Praktyczne wskazówki:
    - Chłodzenie: Przy prądach wyjściowych rzędu 2A i więcej, warto zwrócić uwagę na odpowiednie chłodzenie przetwornicy, szczególnie w przypadku układów o wyższej mocy, takich jak XL4015.
    - Elementy pasywne: Wybór odpowiednich cewek i kondensatorów zgodnie z dokumentacją techniczną (datasheet) jest kluczowy dla stabilnej pracy przetwornicy.
    - EMI: W aplikacjach wrażliwych na zakłócenia elektromagnetyczne (EMI), warto rozważyć przetwornice z funkcjami redukcji zakłóceń, np. poprzez zastosowanie trybu pracy z niską częstotliwością przełączania.

Krótkie podsumowanie:
    Wybór odpowiedniej przetwornicy DC-DC zależy od wielu czynników, takich jak zakres napięcia wejściowego, prąd wyjściowy, sprawność oraz dostępność komponentów. Układy takie jak TPS54360, MP1584, ISL85403 czy XL4015 spełniają wymagania dotyczące zintegrowanych kluczy MOSFET, regulowanego napięcia wyjściowego oraz prądu wyjściowego min. 2A. Warto zwrócić uwagę na specyficzne wymagania aplikacji, takie jak chłodzenie, sprawność i zakłócenia EMI.

Jeśli masz dodatkowe pytania lub potrzebujesz dalszych informacji, śmiało pytaj!
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • #34 21231357
    Xenko
    Poziom 6  
    Kolejne pytanie mogę nabyć dwa panele firmy sola 400w. Czy 800w to nie będzie za dużo na dwa Aku 100ah? Kierunek dachu jest dosyć słaby więc rozważam też położenie po 1 panelu na stronę dachu (dwuspad) żeby słońce świeciło na panele jak najdłużej.
  • #35 21231431
    GrandMasterT
    Poziom 26  
    Ocena: 195
    Moc paneli nie ma większego znaczenia dla akumulatorów, to regulator ma limitować prąd, chyba nie masz zamiaru tego podłączyć bezpośrednio ?
    Weź pod uwagę to, że przy dużym nasłonecznieniu będziesz miał nadmiar, ale przy pochmurnej pogodzie już może być słabo.
    Ja mam też 2 duże panele 405W i ostatnio przez 4 dni z rzędu miałem przez większość dnia zaledwie około 10W.
  • #36 21231437
    Xenko
    Poziom 6  
    Oczywiście że przez regulator w przypadku tych paneli regulator 30a tylko zastanawiam się czy to nie za dużo bo wiele źródeł podaje optymalne ładowanie 1/10 więc w przypadku tych aku to 20a chociaż spotkałem się również z 3/10. I już nie wiem czym się sugerować.

Dodano po 5 [minuty]:

Czy na pewno moc paneli nie ma znaczenia? Przecież nie mogę założyć regulatora 20a który będzie limitował moc paneli do tego poziomu skoro producenci podają panel max 580w przy 24v
  • #37 21231444
    MichałS
    Poziom 35  
    Ocena: 663
    Zgadza się. Spora część prostych kontrolerów ładowania nie ma regulacji prądu. Trzeba to ustalić mocą paneli. Nie jeden Forumowicz już tego doświadczył że panele 900W zajechały aku 100Ah/12V.
  • #38 21231501
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #39 21231708
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 559
    Xenko napisał:
    Oczywiście że przez regulator w przypadku tych paneli regulator 30a tylko zastanawiam się czy to nie za dużo bo wiele źródeł podaje optymalne ładowanie 1/10 więc w przypadku tych aku to 20a chociaż spotkałem się również z 3/10. I już nie wiem czym się sugerować.
    • 1. Przede wszystkim zaczynasz od sprawdzenie zakresu prądów ładowania zalecanych przez producenta aku. Dla AGM zwykle rekomendowane prądy ładowania są nie większe niż 0,2...0,25C. To podstawa.

2. Jak już znasz zakres prądów ładowania, możesz zastanowić się nad jego optymalizacją w swoim systemie. Przy PV są chyba dwa podstawowe uwarunkowania:• optymalizacja czasu życia aku - czym mniejszy pąd ładowania, tym czas życia się wydłuża.

• zdolność systemu PV do cyklicznego doładowywania aku do pełna, co z kolei przeciwdziała szybszej degradacji aku. I tu mamy sytuację, że czym większy prąd ładowania, tym krótszy czas ładowania, a więc i większa szansa na utrzymywanie aku w nominalnych warunkach.
    Podsumowując, trzeba sobie wybrać priorytet lub pójść na kompromis przy ustawianiu maksymalnego prądu ładowania.
    Xenko napisał:
    Czy na pewno moc paneli nie ma znaczenia? Przecież nie mogę założyć regulatora 20a który będzie limitował moc paneli do tego poziomu skoro producenci podają panel max 580w przy 24v

A to na początek zależy od typu regulatora.
    • • Przy PWM to panel PV określa maksymalny prąd ładowania. Więc, aby otrzymać odpowiedni prąd i moc ładowania trzeba dobrze dobrać panel. Jeśli regulator posiadałby regulator prądu ładowania, prąd ładowania z panela(i) można by dodatkowo zmniejszyć.

• Przy MPPT maksymalny prąd ładowania jest typowo większy od maksymalnego prądu panelu, gdyż regulator pracuje tu jak przetwornica step-down. W dużym przybliżeniu stosunek prądu ładowania do prądu panelu jest jak stosunek napięcia na panelu do napięcia ładowania.
      I teraz- trzeba tak dobrać Imp i Vmp panelu(i), aby otrzymać założony prąd ładowania aku. Jeśli regulator posiadałby regulator prądu ładowania, prąd ładowania z panela(i) można by dodatkowo zmniejszyć.

Xenko napisał:
    Aku 105ah AGM Varta. Chciałbym spiąć je szeregowo

Masz kamery 12V, więc dlaczego nie układ równoległy aku? Wiele by to uprościło.

Xenko napisał:
    przetwornicy step down z 24 na 12v (...) Wydaje mi się że sprawność 80% to trochę mało może da się znaleźć coś bardziej optymalnego?

Przetwornica komercyjna, która musi spełniać normy kompatybilności elektromagnetycznej, tak wtedy ma, bo trzeba dopasować jej konstrukcję do wymogów norm. Może jakiś chińczyk, lejący na wszystko, miałby więcej.
  • #40 21231760
    Xenko
    Poziom 6  
    Układ szeregowy dlatego że przy projektowaniu instalacji miałem użyć kamer które by pobierały 9v więc i tak musiał bym użyć przetwornicy. Dodatkowo w tym przypadku mogę użyć mniejszego regulatora ładowania w tym przypadku 30a zamiast 60a co jest duża oszczędnością pieniędzy oprócz tego myślę że jest to bardziej przyszłościowe jeśli chciał bym w przyszłości dołożyć np przetwornice na 230v itp.
  • #41 21231780
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1659
    k_pec napisał:
    I teraz- trzeba tak dobrać Imp i Vmp panelu(i), aby otrzymać założony prąd ładowania aku.

I tu bawiąc się w aptekarza, należałoby uwzględnić położenie panela względem słońca, bo jego położenie może być takie, że nigdy promienie słoneczne nie będą padały prostopadle na panel, a tylko wtedy może wystąpić deklarowana przez producenta wartość Imp.
    Druga sprawa, czy jest sens bawić się w takiego aptekarza z dobieraniem prądów ładowania. W samochodzie akumulator sam sobie ustala aktualny prąd ładowania i często się zdarza, że jest on czasem kilka razy większy do zalecanego prądu Q/10, a mimo to akumulatory służą 6-7 lat.
    Ja gdybym bawił się w te klocki, to dobierałbym pojemność akumulatora, tak aby wytrzymał trzy pochmurne dni pod rząd, a z kolei panel, aby uzupełnił ten ubytek, w ciągu jednego słonecznego dnia. U mnie takie podejście, ze względów technicznych jest to nierealne.
    Wg mnie akumulator nie lubi nadmiernego rozładowania oraz przeładowania, a do stanów można nie dopuścić poprzez kontrolę stanu napięcia na akumulatorze.
    U mnie, akumulator zabezpiecza przed przeładowaniem układ kontroli napięcia, który odłącza panele od akumulatora, jak napięcie na nim wzrośnie do 14.8V i ponownie je włącza, gdy napięcie na akumulatorze spadnie do 13.0V - takie progi napięciowe sobie ustawiłem. Działa to u mnie już z siedem lat i nie miałem w tym czasie żadnych problemów z akumulatorami.
  • #42 21232410
    Xenko
    Poziom 6  
    Wie ktoś jaka dokładnie wytrzymałość ma przewód solarny 4mm2 (h1z2z2-k) jak dobrze pamiętam kiedyś czytałem że jest to 55A ale już nie jestem pewny.
  • #43 21232416
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #44 21232417
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #45 21238172
    Xenko
    Poziom 6  
    Kolejne pytanie o regulator ładowania mppt.
    Easun 30A producent pisze o max input 780w czy mogę podłączyć pod niego 2x400w? Panele przy moim kierunku raczej nigdy nie osiągną pełnej mocy a różnica między regulatorem 30a a 40a jest dosyć duża.

Dodano po 12 [minuty]:

Lub czy wiecie może czy ma możliwości regulacji prądu ładowania? Żeby w lecie korzystać z mocy jednego panela a w zimie moc dołączyc drugi.
  • #46 21266919
    Xenko
    Poziom 6  
    Instalacja Off grid wykonana dzięki pomocy osób z posta.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada dwa akumulatory AGM Varta 105Ah i planuje je połączyć szeregowo, zasilając system z panelu słonecznego o mocy ponad 400W oraz regulatora ładowania EASUN 20A. Główne obawy dotyczą eksploatacji akumulatorów, ich żywotności oraz efektywności w zimowych warunkach, zwłaszcza przy obciążeniu z kamer i oświetlenia. Użytkownicy forum sugerują, aby nie przekraczać 25A obciążenia, unikać spadków napięcia poniżej 11,5V oraz utrzymywać temperaturę w okolicach 20°C. Wskazano również na znaczenie balancera oraz monitorowania stanu naładowania akumulatorów. Pojawiły się pytania o zużycie energii przez kamery oraz o zabezpieczenia przed nadmiernym rozładowaniem akumulatorów. Użytkownik rozważa również zakup ogniw LiFePO4 jako alternatywy dla AGM.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA