Witam . Panowie czy zakładając tego typu uszczelkę , czyli blaszano -gumową zakładacie ją na sucho czy smarujecie silikonem . Jeszcze jedno ,ma ktoś doświadczenie z pompami oleju firmy Maxgear , Fai
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamKRZYSIEK* napisał:kkknc, za każdym razem, jak zakładałeś uszczelkę bez smarowania, to ci trzymała?
KRZYSIEK* napisał:
Ja wymieniając uszczelkę na sucho, pod pokrywą na sucho oczywiście łączenia były smarowane, to miałem przypadek, że ta uszczelka nie trzymała, ale też się zdarzyło, że jak pokrywa była bez zaokrągleń, to zakładałem tą samą uszczelkę, smarując olejem i trzymała.
KRZYSIEK* napisał:
Moim zdaniem przesmarowanie delikatnie silikonem uszczelki daje większą gwarancję na to, że będzie szczelne, dlatego że jest większa powierzchnia uszczelniona, a 2 to jakby jakiś paproch nam podszedł pod uszczelkę, to go uszczelni, sama uszczelka już niekoniecznie, tylko w tej uszczelce jest problem, bo są tam kanały olejowe, a tam smarować silikonem to tak średnio, choć to nic nie powinno przeszkadzać, bo po drodze jest filtr oleju
kkknc napisał:zamiast zdjąć starą uszczelkę odtłuścić założyć nową i mieć koniec roboty to muszę spędzić godzinę czy dwie czyszcząc powierzchnię z silikonu.
KRZYSIEK* napisał:montowałem uszczelkę smarując masą uszczelniającą tylko w miejscach łączeń
johnny833 napisał:Najwięcej mają do powiedzenia tacy, co to złożyli jeden silnik w życiu.
kkknc napisał:Jakoś nie zauważyłem żadnego silnika a trochę się ich rozbierałem i naskładałem żeby był fabrycznie składany na silikonie. Ale przecież, są znawcy co wiedzą. I zawsze tak składają. Mimo że ma odczyn kwaśny i jest dość korozyjny.