logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zakładać uszczelkę blaszano-gumową: na sucho, z silikonem czy olejem?

KRZYSIEK* 28 Sie 2024 11:52 1254 22
REKLAMA
  • #1 21206792
    KRZYSIEK*
    Poziom 14  
    Ocena: 122
    Witam . Panowie czy zakładając tego typu uszczelkę , czyli blaszano -gumową zakładacie ją na sucho czy smarujecie silikonem . Jeszcze jedno ,ma ktoś doświadczenie z pompami oleju firmy Maxgear , Fai
    Załączniki:
    • Jak zakładać uszczelkę blaszano-gumową: na sucho, z silikonem czy olejem? Bez nazwy.png (290.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21206885
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 21206935
    KRZYSIEK*
    Poziom 14  
    Jak jest powierzchnia ładna to raczej byłoby lepiej posmarować olejem, żeby ładnie się guma wyłożyła, tylko czy potem miejsce styku z miską da się na tyle wymyć, żeby klej trzymał, ale teoretycznie zmywaczem hamulcowym powinno się to ładnie odtłuścić
  • #4 21207050
    mw1983marcin
    Poziom 25  
    Ocena: 175
    Gumę na olej ale delikatnie żeby przy montażu jej nie podwinęło, reszta na sucho, chyba że instrukcja mówi inaczej, gdyż są fabryczne miejsca łączeń gdzie jest wymagane danie uszczelniacza.

Dodano po 1 [minuty]:

Maxgear nie bawił bym się, jedna z tańszych marek, tym bardziej gdzie pompa oleju jest dosyć istotnym podzespołem i tam nie ma miejsca na półśrodki
  • #5 21207058
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6698
    Składasz na sucho w fabryce jakoś nikt nie smaruje tego olejem.
  • REKLAMA
  • #6 21207459
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21207478
    mw1983marcin
    Poziom 25  
    Ocena: 175
    johnny833 napisał:
    papranie nie robota

Nie chodzi o napapranie tylko o posmarowanie celem utworzenia filmu , a czy w fabrykach nie smarują to bym polemizował
  • #8 21207483
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3415
    Ja prawie wszystko psikam silikonem. Oringi w klimie ładnie się układają, uszczelki się nie przyszczypują itd. No i silikon nie szkodzi gumie.
  • #9 21207520
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 21207533
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3415
    Uszczelkę papierową pod przepustnicę to smaruję obustronnie smarem, smar powoduje że uszczelka ładnie się układa oraz zapewnia lepsze uszczelnienie. Ważna jest siła i kolejność dokręcenia oraz sposób.
  • REKLAMA
  • #11 21207657
    kkknc
    Poziom 43  
    Ale to jest stalowa uszczelka z zatopioną gumą więc kładziesz dokręcasz koniec. I niczym nie smarujesz. Bo zaraz dojdziemy do tego że trzeba cztery litery przesmarować przed pójściem do kibelka. Bo klocek nie wyjdzie.
    Ten temat jest o uszczelce konkretnie o tej uszczelce i nie smarujesz koniec..
  • #12 21209127
    KRZYSIEK*
    Poziom 14  
    kkknc, za każdym razem, jak zakładałeś uszczelkę bez smarowania, to ci trzymała? Ja wymieniając uszczelkę na sucho, pod pokrywą na sucho oczywiście łączenia były smarowane, to miałem przypadek, że ta uszczelka nie trzymała, ale też się zdarzyło, że jak pokrywa była bez zaokrągleń, to zakładałem tą samą uszczelkę, smarując olejem i trzymała. Moim zdaniem przesmarowanie delikatnie silikonem uszczelki daje większą gwarancję na to, że będzie szczelne, dlatego że jest większa powierzchnia uszczelniona, a 2 to jakby jakiś paproch nam podszedł pod uszczelkę, to go uszczelni, sama uszczelka już niekoniecznie, tylko w tej uszczelce jest problem, bo są tam kanały olejowe, a tam smarować silikonem to tak średnio, choć to nic nie powinno przeszkadzać, bo po drodze jest filtr oleju
  • #13 21209251
    kkknc
    Poziom 43  
    KRZYSIEK* napisał:
    kkknc, za każdym razem, jak zakładałeś uszczelkę bez smarowania, to ci trzymała?

Oczywiście. Powierzchnie równe odtłuszczone, składasz i trzyma koniec.

KRZYSIEK* napisał:

Ja wymieniając uszczelkę na sucho, pod pokrywą na sucho oczywiście łączenia były smarowane, to miałem przypadek, że ta uszczelka nie trzymała, ale też się zdarzyło, że jak pokrywa była bez zaokrągleń, to zakładałem tą samą uszczelkę, smarując olejem i trzymała.

To nie jest uszczelka pod pokrywę zaworów w silnikach FIRE gdzie sam Fiat mówił i pokazywał w serwisówce że trzeba w tym i w tym punkcie dać masę uszczelniającą żadnych silikonów tylko masę uszczelniająca.

KRZYSIEK* napisał:

Moim zdaniem przesmarowanie delikatnie silikonem uszczelki daje większą gwarancję na to, że będzie szczelne, dlatego że jest większa powierzchnia uszczelniona, a 2 to jakby jakiś paproch nam podszedł pod uszczelkę, to go uszczelni, sama uszczelka już niekoniecznie, tylko w tej uszczelce jest problem, bo są tam kanały olejowe, a tam smarować silikonem to tak średnio, choć to nic nie powinno przeszkadzać, bo po drodze jest filtr oleju

A ja codziennie w praktyce warsztatowej spotykam Baranów którzy się nie znają ale wiedzą lepiej i po wszystkim się okazuje że zamiast zdjąć starą uszczelkę odtłuścić założyć nową i mieć koniec roboty to muszę spędzić godzinę czy dwie czyszcząc powierzchnię z silikonu. A montując podzespoły masz dbać o czystość tak żeby ich nie zanieczyścić i ta uszczelka jest tak zrobiona że całkowicie jest szalona nie będzie szczelna jeżeli powierzchnia ma wżery.
  • #14 21209426
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 21209493
    KRZYSIEK*
    Poziom 14  
    kkknc, jak pisałem, montowałem uszczelkę smarując masą uszczelniającą tylko w miejscach łączeń wszystko było ładnie umyte odtłuszczone, a powierzchnia nie była zarysowana, a mimo tego olej puściło i to tak mi się zdarzyło z 2 razy,
  • #16 21209609
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 581
    KRZYSIEK* napisał:
    montowałem uszczelkę smarując masą uszczelniającą tylko w miejscach łączeń

I robiłeś to zgodnie ze sztuką. Jak nie trzymało to może miałeś słabą tą masę.
    Generalnie ta guma na uszczelce jest po to żeby robiła za masę,a na łączeniach daje się jedynie bardzo mizerną ilość uszczelniacza właśnie dlatego żeby ta guma się nie rozlazła.Im mniej tym lepiej.
    To nie blacha ma gumę,ale guma blachę,która ma ją utrzymywać w miejscu jak oring w rowku.
    Są zboczeńcy,którzy pchaja silikonu ile wlezie nie zdając sobie sprawy jakie szkody robią,a priorytetem w ich wyborze jest wysokotemperaturowość.
    Potem jest płacz że silnik się wytarł bo smok był przytkany albo jakiś kanał (no ale kontrolka przecięż gasła...).
  • #17 21211957
    KRZYSIEK*
    Poziom 14  
    Ściągałem miskę olejową, żeby wymienić tą uszczelkę pompy olejowej, którą pokazałem. Jest ona przy silniku oplowskim i na górze miski jest sitko w kanale olejowym miski, czyli nie ma tam tradycyjnego smoka, i było całe zawalone silikonem, ale to nie był silikon oderwany, tylko zeskrobany przez kogoś. Robiłem kiedyś silnik od mazdy nie rozbierany wcześniej blok składający się z dwóch połówek, które są skręcane na kleju silikonowym i fabrycznie też w niektórych miejscach potrafili nawalić tego silikonu i jakoś się nie chciał oberwać, więc można stwierdzić, że nie jest problemem nałożenie więcej silikonu, tylko nie uważne usuwanie jego.
    Załączniki:
    • Jak zakładać uszczelkę blaszano-gumową: na sucho, z silikonem czy olejem? IMG_20240826_204525.jpg (1.55 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 21212122
    m2606
    Poziom 34  
    Fabrycznie nie ma nigdzie silikonu,od tego trzeba zacząć.Silikon jest na warsztatach bo kosztuje 5 razy mniej niż to co nakładają fabryki. Każdy może sobie smarować silnik ile i czym chce,to wolny kraj,ale swój niech smaruje :-) .
    Jednemu wpadnie jakas nitka,drugiemu kropla,następnemu też jakas drobina,bo smarowane są korki spustowe,uszczelki,zimmeringi.
    Nie jest istotne kiedy jest problem,ale ze jest na własne życzenie.
    Ta technologia jest po to żeby zastąpić szczeliwa wyłażące w kanal,a nie po to żeby uszczelnienia dublować.
    Masa wylezie w obie strony,w kanał też.Jeli nie odpadnie to skutecznie zmniejszy przepustowosć.
  • #19 21212183
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 21212402
    kkknc
    Poziom 43  
    Jakoś nie zauważyłem żadnego silnika a trochę się ich rozbierałem i naskładałem żeby był fabrycznie składany na silikonie. Ale przecież, są znawcy co wiedzą. I zawsze tak składają. Mimo że ma odczyn kwaśny i jest dość korozyjny.
  • #21 21212478
    m2606
    Poziom 34  
    johnny833 napisał:
    Najwięcej mają do powiedzenia tacy, co to złożyli jeden silnik w życiu.

Widzisz ,nie trafiłeś.Razem ze swoimi "młodzieńczymi" motocyklowymi składam je od ponad 40-stu lat,z czego ze 25 zawodowo.
    Zmieniłem zawód,ale buduję silniki do teraz.To jednostki rożnej maści i marek,motocyklowe i ekstremalne do sportu również.To oczywiście o niczym nie świadczy,ani o mojej wiedzy,ani umiejętnościach.Jednak gdyby policzyć choćby sam okres mojej pracy zawodowej to oglądałem różne pojazdy przez niemal 7 tysięcy dni,nie wliczając w to niedziel.Na warsztacie pracuje zawsze kilku mechaników,którzy też coś "dłubią" co daje jeszcze więcej możliwości na wyrobienie sobie zdania,bo nawet gdybym sam nic nie robił i miał lewe ręce,to daje to dziesiątki tysięcy różnych przypadków do wglądu. Tylko ameba albo ślepy by się nie nauczył że pewnych rzeczy się nie smaruje,albo podchodzi do tego ostrożnie...
    Owszem są silniki składane bez uszczelek,na same masy,ale jak wcześniej napisałem nie jest to silikon.
    Dodatkowo projekt zakłada że nie będzie tam uszczelki,powierzchnie są płaskie,odpowiednio większe.
    Dzisiaj rozwiązania z uszczelkami powoli odchodzą do lamusa i w zasadzie dąży się do tego żeby było ich jak najmniej.
    Co do przepustnic czy kolektorów,to nic nie wybuchnie,ale nie składa się tego bez uszczelek z wielu powodów.Jednym z nich jest wysoka nadwrażliwość na benzynę.Nawet opary z odmy niszczą szybko takie uszczelnienia.
    Zgadza się,tam gdzie trzeba to się smaruje,ale w przypadku tej konkretnej uszczelki kładzie się na suche i czyste powierzchnie,bo tak została zaprojektowana.
  • #22 21212535
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 21212609
    m2606
    Poziom 34  
    Chciałem jeszcze dodać z czego się prawdopodobnie wzięła taka konstrukcja.
    Na focie jest podkładka hydrauliczna .Mam w pracy urządzenia pracujące na 600bar a chwilowe potrafi być ponad 1000 i ta gumka to znosi.Czasem puści,ale to tylko dlatego że zmiany ciśnień powodują jej pracę i wycieranie się.
    Mowa jednak o siłach niewyobrażalnych.
    Podkładka hydrauliczna z metalowym i gumowym pierścieniem.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie dotyczące montażu uszczelek blaszano-gumowych, z naciskiem na metody smarowania: na sucho, silikonem lub olejem. Uczestnicy wymieniają różne podejścia, wskazując, że w przypadku uszkodzonej powierzchni można zastosować silikon, natomiast w przypadku gładkich powierzchni lepszym rozwiązaniem może być olej. Wiele osób podkreśla, że uszczelki powinny być montowane na sucho, a silikon stosowany jedynie w miejscach łączeń. Wskazano również na problemy związane z używaniem tańszych marek, takich jak Maxgear, w kontekście pomp olejowych, co może prowadzić do nieszczelności. Uczestnicy podkreślają znaczenie czystości powierzchni montażowych oraz odpowiedniej techniki dokręcania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA