logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Seat Altea 1.6 MPI - Niebieski dym, wysoka temperatura płynu chłodniczego, koszty naprawy?

ulas75 30 Sie 2024 21:04 804 3
REKLAMA
  • #1 21209820
    ulas75
    Poziom 9  
    Ocena: 55
    Witajcie koledzy , od wczoraj mam poważny problem z seatem altea 1.6 Mpi w gazie . Wczoraj był trochę ciężki pedał gazu . Dzisiaj go odpaliłem zaczął kopcić na niebiesko niestety , po przejechaniu z 5 km temperatura plynu wchodzącego pokazywała max , zapaliła się lampka . Żeby dojechać do domu , musiałem zrobić postój. Domyślam się że czeka mnie remont silnika , obstawiam pierścienie itd. A od czego taka temperatura plynu chłodniczego? Czyżby termostat się nie otwiera ? Do tego kiedyś pokazywał błędy, sonda lambda i egr . Nie stracił na mocy , odpala normalnie . Doradzicie coś? I jeszcze z jaka kwota naprawy muszę się liczyć? Oczywiście cena jakaś pośrednia, różni są mechanicy i chciałbym wiedzieć jak to wyglada . Bo raczej remontu silnika sam nie zrobię.
  • REKLAMA
  • #2 21209832
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 21209885
    ulas75
    Poziom 9  
    Ocena: 55
    Ogólnie samochód robi małe przebiegi . Stan oleju cały czas taki sam na bagnecie . Kilka miesięcy temu , czujnik płynu chłodniczego zaświecił mi sie , pomyślałem o uszczelce pod głowicą , był niski poziom płynu chłodniczego , dolałem i cały czas trzymał taki sam poziom. Ogólnie czasami podczas jazdy było czuć spaliny . Raczej to jest jakby spaliny z olejem, może i para . Ciężko mi określić. Ale raczej kolor niebieskawy .
REKLAMA