logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie)(działające podświetlenie .... czym jest ten element?

Simon_M 08 Gru 2005 23:33 1179 5
REKLAMA
  • #1 2066904
    Simon_M
    Poziom 12  
    Witam

Po długich staranich doszedłem do tego, że przyczyna braku podświetlenia w moim notebooku (IBM r50) nie lezy po stronie ani invertera ani świetlówki .... wiec coś na płycie.. przy samej wtyczce zobaczlem element ktory moze byc bezpiecznikiem (i tu moje pytanie.. --> czy zgodzicie sie z tym) ...m

element jest niebiesko-fioletowy i brak na nim oznaczen (inne bezpieczniki maja przynjamniej "f") opory ma on gromne i rezystoren,dioda,kondensatorem raczej nie jest...

czy sluszne jest zwarcie go w celach testowych?
    [h]
    załaczam zdjęcie.. omawiany element na środku w zółtym kólku

za wszelkie sugestie z góry dziekuje
    Załączniki:
    • Nie)(działające podświetlenie .... czym jest ten element? r51.JPG (86.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2067016
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 864
    Bialy nadruk "F7" na plycie wskazuje na bezpiecznik, tak jak w przypadku "F8".
    Ja bym na chwile go zastapil zwyklym szklanym na max. 1A, a nie zwieral.
    Ten "zawor" S2D tez moze byc uszkodzony.
  • REKLAMA
  • #3 2067061
    Simon_M
    Poziom 12  
    a jak to sprawdzic?

Dodano po 26 [minuty]:

i jesli mozesz napisac... to jak on działa?

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2067101
    JCK
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Hej.
    Ustal napięcie pracy w obwodzie(pomierz jakie dochodzi do spalonego bezpiecznika). np. 5V?
    Jeśli jesteś pewien, że ten bezpiecznik był na drodze do inwertwera, to użyj obcego zasilania.
    Zasilacza z regulowanym ograniczeniam prądowym.
    Lub użyj żarówki na to napięcie i prądzie około 0,5-1A(jeśli takiej nie masz połacz kilka takich samych równolegle).
    Włącz ją zamiast bezpiecznika.
    Uruchom maszyne i pomierz napięcie jakie się odkłada na tej żarówce. Jeśli jest pełne to oznacza zwarcie obwodów dalej za spalonym bezpiecznikiem. Jeśli jest mniejsze znacząco to dobry symptom.
    Teraz możesz spróbować z żarówką na 1/2 napięcia pracy z prądem podobnym 0,5-1A.
    Być może układ za bezpiecznikiem zapracuje z niepełną mocą, co rokuje poprawną pracę po wymianie na normalny bezpiecznik.
    To tyle.
    HeJ
  • REKLAMA
  • #5 2067198
    Simon_M
    Poziom 12  
    Dzieki! ... nie wiem czy napisalem moje pytanie dosyc przejrzyscie.. chodzilo mi wczesniej o dzialanie tego s2d... i sprawdzenia jak on dziala...

pozdrawiam
  • #6 2068499
    Simon_M
    Poziom 12  
    to byl tylko ten bezpiecznik :) .. dziala juz wszystko

dzieki
REKLAMA