logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zamontować moduł haka w Mercedes Sprinter 907?

bartko100wp 05 Wrz 2024 11:39 1737 6
REKLAMA
  • #1 21215849
    bartko100wp
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Sprinter 907 montaż modułu haka. Kupiłem hak z modułem steinhoffa. Podłączony tak jak na schemacie i nie działa. Dzisiaj odkręciłem lampy i do pozycyjnych dochodzi 3.5 volt. W lampie wszystkie żarówki siedzą p21w, takie minimalnie są w opisie. Na tej samej żarówce jest stop, tylko że wyższe napięcie wtedy idzie. Czy potrzebny mi inny moduł czy coś w samochodzie nie gra. Światła normalnie są widoczne w aucie, tylko te napięcie może za niskiej aby moduł miał impuls
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21215952
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3606
    bartko100wp napisał:
    zy coś w samochodzie nie gra

W samochodzie wszystko jest w porządku.
    bartko100wp napisał:
    Czy potrzebny mi inny moduł

A skąd mamy wiedzieć, jaki masz? Steinhof robi różne moduły - mógłbyś podać, jaki typ kupiłeś lub zamieścić skan opisu.
  • REKLAMA
  • #3 21215990
    bartko100wp
    Poziom 5  
    Zdjęcie modułu Steinhof SMP-7/SMP-13 12V Uni-kit trzymanego w dłoni.

Dodano po 56 [sekundy]:

Smp-7/smp-13
    12V Uni-kit
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21216065
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1113
    Odpowiedź na pytanie tytułowe - zgodnie z instrukcją obsługi.
    bartko100wp napisał:
    Podłączony tak jak na schemacie i nie działa.

Jaki to schemat?
    Może taki
    https://steinhof.pl/file/89-smp13
    Co nie działa? pozycyjne? STOP? Nic?

Tam na końcu są opcje 11 i 12 z czego 11 dotyczy żarówki jednowłóknowej pozycja/stop. Należy podłączyć oba sterowania - pozycji oraz stopu do tej żarówki od pozycji/stopu.
    Opcja 12 jest podobna ale dla przeciwmgielnej jeżeli jest razem z pozycją.
  • REKLAMA
  • #5 21216097
    bartko100wp
    Poziom 5  
    Dokładnie taki schemat. Nie działa nic. Opcję 10 przegapiłem. Jutro sprawdzę, bo dzisiaj już nie zdążę.

Dodano po 1 [godziny]:

Opcja 10 zrobiona i test modułu sam się zrobił i jest ok. Dziękuję za pomoc
  • #6 21642311
    trzeszczakzbyszek
    Poziom 1  
    Witam, to pytanie było dawno a mianowicie do sprintera 907 kupuje się moduł, który się wpina w instalacje lokalizacja siedzenie kierowcy a z tyłu wiązka z gniazdem na oryginalnych wtyczkach i po kłopocie czas pracy max 5 minut bez ciecia wiązki pozdrawiam
  • #7 21874716
    wissamelomari
    Poziom 1  
    >>21216065
    I have the same issue, but I did connect the brake light (upper trunk light) to the brake light ECU input, but it doesn’t work!

Do you think if I follow step 11, this will solve the issue?
    Otherwise, I think I will have both position and brake light in all cases, either pushing the brake or without!!
    Or is the ECU smart enough to detect that the position light is only 3 V and the brake light is 12 V?
    Can you please help?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem montażu modułu haka Steinhof w Mercedes Sprinter 907. Użytkownik zakupił moduł SMP-7/SMP-13 12V Uni-kit i podłączył go zgodnie ze schematem, jednak moduł nie działał prawidłowo, a napięcie na lampach pozycyjnych wynosiło około 3,5 V, co mogło być niewystarczające do wyzwolenia impulsu modułu. Wskazano, że Steinhof oferuje różne typy modułów, dlatego ważne jest podanie dokładnego modelu. Zalecano sprawdzenie opcji 10 w instrukcji modułu SMP-13, która dotyczy konfiguracji podłączenia żarówek jednowłóknowych pozycji i stopu. Po zastosowaniu tej opcji moduł sam się skonfigurował i zaczął działać poprawnie. Dodatkowo wspomniano, że w Sprinterze 907 moduł haka można podłączyć do instalacji w okolicy siedzenia kierowcy oraz tylnej wiązki z oryginalnymi wtyczkami, co eliminuje konieczność cięcia przewodów. Poruszono także kwestię rozróżnienia sygnałów pozycyjnych i stopu przez moduł, gdzie napięcie pozycyjne jest niższe (około 3 V), a stopu wyższe (12 V), co moduł powinien wykrywać automatycznie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA