logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Centrala Came ZBX 74-78 nie uruchamia silnika - co sprawdzić na płytce?

daniel488 06 Wrz 2024 10:32 522 8
  • #1 21216995
    daniel488
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Cześć,
    mam kłopot z centralką bramy przesuwnej Came ZBX 74-78. Postanowiła przestać uruchamiać silnik.

1. Sprawdziłem kondensator, 15,78 z 20 uF, więc już zamówiłem nowy, ale jeszcze nie przyszedł.
    2. Sprawdziłem rezystancję silnika. Między U-W i V-W jest po 38 Ohm. Między U-V jest 78 Ohm.
    3. Wypiąłem całkowicie cały napęd, żeby lepiej mu się przyjrzeć. Przełączyłem DIP7 na ON, bo wypięte fotokomórki. Podłączyłem silnik bezpośrednio do 230 V z tym dotychczasowym kondensatorem i kręci się bez problemu.
    4. Podłączyłem, więc ponownie zasilanie przez centralę i najpierw próbnikiem napięcia, a później miernikiem sprawdzałem czy na kostce z U,W,V pojawia się 230 V, ale niestety ani próbnik ani miernik nic nie pokazały. Jeszcze się zastanawiałem czy może po porozpinaniu akcesoriów może tak być, że teraz nie chce uruchamiać silnika, ale doczytałem czym są wszystkie ustawienia DIP switchy i wydaje mi się, że powinien ruszyć tak jak mam. W razie czego wrzucam zdjęcie z ustawień. Szkoda, że nie sprawdziłem tego jak jeszcze napęd był na swoim miejscu.
    5. Uruchamianie silnika mam z pilota poprzez zewnętrzny moduł Proxima. Odkopałem też oryginalny pilot, który działa przez moduł radiowy wpięty na płytkę, ale również nie startuje silnika, więc problemy z komunikacją przez radio wykluczam.

Podsumowując, na tę chwilę wydaje się, że sama elektronika centralki nie działa prawidłowo. Czy możecie podpowiedzieć co możne ewentualnie sprawdzić na tej płytce?
  • #2 21217047
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3761
    Przekaźniki pstrykają w momencie oczekiwanego startu?
  • #3 21217051
    daniel488
    Poziom 10  
    Nie słychać ich.
  • #4 21217069
    Darek0026
    Poziom 31  
    Ocena: 385
    Widać że płytka jest zalana. Podnieś 7-8-9, zamknij klapkę i przekręć kluczyk, sprawdź bezpiecznik 1A, sprawdź czy jak naciśniesz przycisk próg na dłużej to zacznie migać czerwona LED
  • #5 21218329
    daniel488
    Poziom 10  
    Ten fragment na zdjęciu faktycznie wygląda na zalany.

Sprawdziłem bezpieczniki. Spalony jest 630 mA, czyli "urządzenia sterujące (centralka)".

Chciałbym spróbować samemu sobie z tym poradzić. Przeczyszczę pędzlem izopropanolem. Czy mógłbym prosić o jeszcze jakieś wskazówki? Jest szansa, że te zabrudzenia po wodzie zwierają i tyle czy duże prawdopodobieństwo, że któreś elementy do wymiany? Pewnie ciężko powiedzieć... Zbliżenie na uszkodzoną płytkę obwodu drukowanego z widocznymi śladami wody i zabrudzeń.
  • Pomocny post
    #6 21219555
    Darek0026
    Poziom 31  
    Widok płytki drukowanej z zaznaczonymi uszkodzeniami i komponentami elektronicznymi.

w mojej opinii płytka wgląda fatalnie a jeśli to ma dalej działać to wymaga fachowej naprawy.

Jeżeli przepala bezpiecznik 630mA to może być gdzieś zwarcie z korozji lub uszkodzony jest któryś układ na karcie radiowej lub płycie.

Zaznaczyłem ci gdzie jeszcze widzę uszkodzenia.

Ten przełącznik DIP10 jest ciężki do wylutowania a pod nim na pewno są skorodowane ścieżki.
  • #7 21277348
    daniel488
    Poziom 10  
    Hej, wracam do tematu. Pan @Darek0026 pomógł z naprawą płytki. Podłączyłem ją i działała 2 dni, po których znów nie rusza silnika.

Wymontowałem cały napęd i odpiąłem od wszystkich akcesoriów, żeby zrobić test jak poprzednio.
    Nie zalało jej nic tym razem.
    Bezpieczniki nie przepalone.
    Słyszę dźwięk przekaźników (przy sterowaniu w jednym kierunku słychać więcej niż w przeciwnym, nie wiem czy tam było wcześniej).
    Zmierzyłem jeszcze raz rezystancję uzwojeń, ale nic się nie zmieniło.
    Sprawdziłem ten nowy kondensator, jest 20 uF.

Mimo to silnik nie kręci się ani w jedną ani w drugą stronę.

Potrzebuję pomocy w dalszej diagnostyce.
  • #8 21280475
    Darek0026
    Poziom 31  
    daniel488 napisał:
    Słyszę dźwięk przekaźników (przy sterowaniu w jednym kierunku słychać więcej niż w przeciwnym, nie wiem czy tam było wcześniej).

Czy klapaka rozprzęgania jest zamknięta a kluczyk przekręcony tak by załapał czujnik od klapki że jest zamknięta ?

Dzięki !
  • #9 21281215
    daniel488
    Poziom 10  
    Tak, przekręcam kluczyk i za tym plastikiem blaszka od kluczyka coś przełącza. Zdaje się, że słychać przy przekręcaniu, że coś tam przeskakuje. I tak jak wspomniałem, to pracowało ze 2 dni.

Jeszcze mogę sprawdzić jak się zachowuje napęd przy otwartym kluczyku/klapce. Bo jeśli podobnie to może ten czujnik/switch klapki padł po prostu...?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z centralką bramy przesuwnej Came ZBX 74-78, która przestała uruchamiać silnik. Sprawdził kondensator, rezystancję silnika oraz zasilanie, ale nie uzyskał napięcia na kostce U,W,V. Po zidentyfikowaniu zalania płytki, wymienił bezpiecznik 630 mA, ale problem nadal występuje. Użytkownik podejrzewa zwarcie lub uszkodzenie elementów na płytce. Po naprawie płytki centrala działała przez krótki czas, a obecnie nie reaguje na sygnały. Użytkownik rozważa możliwość uszkodzenia czujnika klapki rozprzęgania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA