logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podnośnik żaba 2 tony - lokalizacja zaworu zwrotnego? Nie podnosi.

azala 17 Wrz 2024 19:44 2379 7
REKLAMA
  • #1 21229918
    azala
    Poziom 16  
    Ocena: 84
    Witam

Podnośnik żaba 2 tony.
    Nie podnosi.
    Gdzie znajduje się zawór zwrotny w tym podnośniku?

[

url=https://obrazki.elektroda.pl/8939030600_1726594889.jpg]Zbliżenie na podnośnik żaba z widocznymi elementami mechanicznymi.[/url]
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21230067
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6563
    azala napisał:
    Olej jest na full.

Też uzupełniłem a podnośnik dalej nie podnosił. Dopiero żmudne odpowietrzenie pomogło.
  • Pomocny post
    #6 21230131
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6563
    azala napisał:
    Jak wygląda tak a procedura?
    Link
    Załączniki:
    • Podnośnik żaba 2 tony - lokalizacja zaworu zwrotnego? Nie podnosi. Odpowietrzenie podnośnika żaba.jpg (27.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 21230904
    azala
    Poziom 16  
    Ocena: 84
    Hydrauliczny podnośnik samochodowy podnosi bok samochodu.
    Bardzo dziękuję za podpowiedź.
    Faktycznie bardzo ważne jest odpowietrzenie podnośnika jak wyżej w linku.
    Ja powtarzałem ze 4 razy.

Przy próbie jeszcze nie podnosił do max pod obciążeniem.
    Czułem ciśnienie podczas pompowania ale jakby przelewało.
    Domyśliłem się ,że może w zaworze bezpieczeństwa coś nie tak i faktycznie po puszczał bo nie było małej kuleczki stalowej.
    Podnośnik że złomu za dychę ale b. solidnie wykonany niż dzisiejsze małe 2 to nowe i przeleżał u mnie lata bo nie było weny aby się za niego zabrać...

Teraz chodzi ładnie na nowym oleju silnikowym 15 w 40 bo nie było innego na próby i wylanie.
    Wleję później ATF a.
    Jeszcze raz dzięki za pomoc.
    Wrzucam jeszcze film pomocny z demontażu podobnego podnośnika może się jeszcze przydać:

https://youtu.be/ngz5vsRhQZQ?feature=shared

Podsumowanie tematu

✨ Podnośnik żaba o udźwigu 2 ton nie podnosił, co skłoniło użytkownika do poszukiwania lokalizacji zaworu zwrotnego. Użytkownicy forum zasugerowali, aby najpierw upewnić się, że olej jest na odpowiednim poziomie. Po potwierdzeniu, że olej jest pełny, jeden z uczestników podzielił się doświadczeniem, że problem można rozwiązać poprzez odpowietrzenie podnośnika. Użytkownik, który miał podobny problem, opisał, że po wielokrotnym odpowietrzeniu oraz wymianie oleju na silnikowy 15W-40, podnośnik zaczął działać poprawnie. Wskazano również na możliwość problemu z zaworem bezpieczeństwa, który mógł być uszkodzony. Użytkownik podziękował za pomoc i zamieścił link do filmu instruktażowego dotyczącego demontażu podnośnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA