Potrzebuję pomocy w doborze ogranicznika przepięć. Przyłącze domku ziemne, brak odgromówki, sieć TNC.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tammikserek6969 napisał:Potrzebuję pomocy w doborze ogranicznika przepiec.
mikserek6969 napisał:Jeżeli kabel ziemny jesto długości 150m (lub więcej) to ogranicznik nie jest wymagany.Potrzebuję pomocy w doborze ogranicznika przepiec. Przyłącze domku ziemne , brak odgromowki , siec TNC.
CYRUS2 napisał:mikserek6969 napisał:Jeżeli kabel ziemny jesto długości 150m (lub więcej) to ogranicznik nie jest wymagany.Potrzebuję pomocy w doborze ogranicznika przepiec. Przyłącze domku ziemne , brak odgromowki , siec TNC.
TN-C - ogranicznik T1 i T2 3 polowy.
mikserek6969 napisał:Sam jestem elektrykiem, mam 24 lata i robię swój pierwszy domek. Chciałem zasięgnąć porady bo w żadnej z pracy nie miałem okazji dobierania SPD.
cz4rnypan napisał:Ogranicznik jest wymagany zgodnie z §83 ust. 1 pkt. 10) rozporządzenia w sprawie warunków technicznych (Dz.U. 2022 poz. 1225).
Cytat:W zakresie ochrony odgromowej i instalacji elektrycznych przywołane są odpowiednio normy serii PN-EN 62305 oraz PN-HD 60364. Zapisy paragrafów §180 i §183 należy zatem interpretować w taki sposób, że stosowanie ograniczników przepięć powinno być wymagane, jeżeli wynika to zapisów przywołanych norm
cz4rnypan napisał:Sugerujesz SPD 3 polowy, rozumiem, że jesteś pewny, że jest to układ 3-fazowy?
mikserek6969 napisał:Przyłącze domku ziemne , brak odgromowki , siec TNC.
mikserek6969 napisał:Gdyby projekt był, nie byłoby pytania właśnie.
mikserek6969 napisał:Gdyby projekt był, nie byłoby pytania właśnie.