logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fotowoltaika na dachu 4-spadowym: montaż paneli na północ czy redukcja na zachód?

sert 18 Wrz 2024 19:40 438 8
  • #1 21231204
    sert
    Poziom 11  
    Witam

Planuję montaż fotowoltaiki na budynku 4-spadowym, dach z blachy zaginanej przy łączeniach. Spady dachu na wschód, zachód oraz 2 dachy na północ. Wszystkie dachy ścięte od 29-33 stopni. Planujemy montaż paneli na wschód (dach nr 1) i zachód (dach nr 2), tam z wyliczeń zmieści się 7kWp. Możemy dołożyć do dachu nr 3 panele na zachód, wówczas będzie konieczna redukcja lub większa ilość paneli na leżąco na północ. Dach nr 4 odpada, bo konserwator zabytków nie zgadza się na montaż paneli. Jak wygląda produkcja przy ścięciu dachu 30 stopni na północ? Czy lepiej zrobić redukcję mniejszej ilości na zachód czy większą ilość na północ? Czy na dachu ściętym na północ redukcja na zachód przy montażu na rąbek jest bezpieczna?
    Model 3D budynku z fotowoltaiką na dachu
  • #2 21231318
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1122
    Kolega nie myślał o obrotnicy i mniejszej ilości paneli?
    Niby moc mniejsza ale produkcja większa i lepszym czasie.
  • #3 21231534
    sert
    Poziom 11  
    Nie chcę ingerować w dach.
  • #4 21231603
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1122
    Bez ingerencji w dach- postawić słup w ogródku. Nawet bezpieczniejsze w razie pożaru paneli.
  • #5 21231677
    bialy
    Poziom 16  
    Ocena: 54
    >>21231603 tylko psujesz swój widok i działkę - chyba ze jest duża u kolegi który pyta.
  • #6 21231894
    michal.zd
    Poziom 31  
    Ocena: 276
    sert napisał:
    Jak wygląda produkcja przy ścięciu dachu 30 stopni na północ?

Kiedy energia elektryczna jest potrzebna to zerowa, na północ to wyłącznie latem będzie coś tam produkować, nie będzie to 100%, może 50% mocy zainstalowanej. Wg mnie nie warto.
    Można to przeliczyć podając azymut i kąt nachylenia.
  • #7 21232376
    sert
    Poziom 11  
    Sprawdza nie jest taka prosta. Jest to zabytkowa kamienica w centrum miasta, mamy niedużą działkę z parkingiem. Wokół kilka wyższych kamienic, więc i tak nie jest kolorowo.
    Przedstawiony projekt zaakceptował nam konserwator zabytków, inne konstrukcje na dachu niestety nie wchodzą w grę. Docelowo myślę we własnym zakresie zamontować jeszcze przy parkingu konstrukcję tego typu https://allegro.pl/oferta/konstrukcja-fotowol...prw1h3x2-2m-9195860909?fromVariant=9225901294
    ale tam wchodzi raptem kilka paneli, to ma być uzupełnienie instalacji magazyn energii. Panele tak potaniały, że nawet myślę o dodatkowych panelach na bocznej (zachodniej) ścianie budynku, oczywiście jak konserwator się zgodzi :) Kamienica jest w drugim rzędzie zabudowy od ulicy i może to przejdzie. Cisnę, bo chcę wyciągnąć jak najwięcej energii, gdyż w budynku mam szafy teletechniczne, które pracują 24h/dobę i już zużywają koło 40kWh dziennie, a docelowo chcę jeszcze dorzucić trochę gratów i pewnie będzie koło 50kWh dziennie.

Czy konstrukcja na dachu na rąbek z przedstawioną redukcją jest bezpieczna, ma ktoś tego typu rozwiązanie lub montował coś takiego?
  • #8 21232392
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 718
    sert napisał:
    Czy na dachu ściętym na północ redukcja na zachód przy montażu na rąbek jest bezpieczna?

Gdybyś nie dał tej wizualizacji to za chiny bym nie rozumiał co to jest "redukcja na zachód" w tym.co napisałeś.
    Ale co do Twojego pytania: tak, jest bezpieczna o ile będzie poprawnie zamocowana do konstrukcji więźby dachowej.

Biorąc pod uwagę, że masz takie dobowego zużycie to bym na tym dachu północnym montował ile się zmieści paneli tak jak to jest na wizualizacji, tj.na ekierkach w stronę zachodnią.
    Na tych pozostałych połaciach tak jak na wizualizacji.
    Z uwagi na zacienienia (również od kominów) to instalacja oparta raczej na mikroinwerterach.
  • #9 21232441
    sert
    Poziom 11  
    Jedynie montaż do więźby, bo mocowanie na rąbek i redukcja to chyba nie wytrzyma? Jak wygląda dach, wrzucam foto.
    Na panelach koło kominów według projektu mają być optymalizatory.
    Chciałbym mikroinwertery, ale co z magazynem energii?
    Oprócz instalacji z falownikiem hybrydowym, chciałem podłączyć mikroinwerter z 4 panelami (montaż paneli pod nie, może właśnie na wspomnianej bocznej ścianie) i wpuszczać prąd bezpośrednio do instalacji wewnętrznej, bo całe zużycie, co mikroinwerter wyprodukuje przez te kilka godzin dziennie, zostanie skonsumowane przez szafy. Wówczas odciążam panele z dachu i mogą więcej wyprodukować prądu do magazynu.
    Innym rozwiązaniem, jak czytałem na forum, jest podpięcie w falowniku Deye mikroinwerterów pod złącze agregatu, ale nie wiem, czy to rzeczywiście będzie działać. Muszę spytać kogoś mądrzejszego, co siedzi w temacie falowników Deye :)
    Czerwony dach z blachy, z widokiem na kominy i otaczające budynki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje montaż paneli fotowoltaicznych na dachu 4-spadowym, z dachem na północ, wschód i zachód, z kątem nachylenia 29-33 stopni. Rozważa montaż paneli na dachu wschodnim i zachodnim, co pozwoli na uzyskanie 7kWp, oraz możliwość dodania paneli na dachu północnym. Dyskutanci sugerują, że montaż na dachu północnym może być mniej efektywny, zwłaszcza w zimie, a także poruszają kwestie związane z bezpieczeństwem montażu oraz optymalizacją produkcji energii. Użytkownik planuje również zastosowanie mikroinwerterów oraz systemu magazynowania energii, aby zwiększyć efektywność instalacji. Wskazano na konieczność uzyskania zgody konserwatora zabytków na dodatkowe konstrukcje.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA