logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opłacalność montażu paneli fotowoltaicznych na północnym dachu 12°?

sebawit85 23 Maj 2024 13:26 600 7
REKLAMA
  • #1 21093158
    sebawit85
    Poziom 4  
    Ocena: 1

Witam. Mam dach dwuspadowy, jedna strona jest skierowana na południe, gdzie mam panele fotowoltaiczne. Niestety, produkują one za mało prądu na moje potrzeby, a miejsca na więcej już nie ma. Moje pytanie brzmi: jaka będzie opłacalność montażu dodatkowych paneli na drugiej stronie dachu, która jest skierowana na północ, a kąt nachylenia dachu wynosi 12 stopni? Dodam, że mam miejsce na około 40 paneli. Czy konieczne jest zainstalowanie jakiegoś stelaża na dachu, aby podnieść panele w drugą stronę, czy samo ułożenie ich pod takim kątem i w kierunku północnym przyniesie efekt?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21093261
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 718
    sebawit85 napisał:
    Moje pytanie brzmi: jaka będzie opłacalność montażu dodatkowych paneli na drugiej stronie dachu, która jest skierowana na północ, a kąt nachylenia dachu wynosi 12 stopni?

Kiepska

sebawit85 napisał:
    Czy konieczne jest zainstalowanie jakiegoś stelaża na dachu, aby podnieść panele w drugą stronę

Raczej stelaż ale ja bym poszedł w stelaż tak by minimalnie ustawić panele w kierunku wschód-zachód aniżeli podnosić na stronę południową (na której już masz panele i w samo południe więcej mocy Ci raczej nie potrzeba)
  • REKLAMA
  • #4 21093270
    sebawit85
    Poziom 4  
    W południe to mam ustawione panele o mocy 8,6kw
  • #5 21093272
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 562
    sebawit85 napisał:
    Czy konieczne jest zainstalowanie jakiegoś stelaża na dachu, aby podnieść panele w drugą stronę, czy samo ułożenie ich pod takim kątem i w kierunku północnym przyniesie efekt?

W takich przypadkach montaż na ekierkach jest optymalny. Można zrobić ekierki / stelarzu na kierunek południowy z kilkunastostopniowym nachyleniem (w lato optymalne kąty na S są w okolicach kilkunastu - dwudziestu stopni. A można i na kierunke W-S, choć to bardziej skomplikowane mechanicznie. Kwestia budżetu i profilu dziennego zapotrzebowania na moc.

Przy położeniu paneli bezpośrednio na części północnej dachu też by ci się coś wyprodukowano. P ole mnie to trzeba by sprawdzić szacunkowo na jakimś kalkulatorze PV.
  • #6 21093276
    sebawit85
    Poziom 4  
    Zrzut ekranu z mapy Google pokazujący dach budynku.

Dodano po 32 [sekundy]:

Tak wygląda mój dach.

Dodano po 3 [minuty]:

Widok z lotu ptaka na dach domu na mapie Google.

Dodano po 59 [sekundy]:

Na ostatnim zdjęciu jest pokazany kierunek północny według google
  • REKLAMA
  • #7 21093302
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 562
    Czyli wychodzi, że masz dom sytuowany nie na S, a z lekkim przekoszeniem na E. Ale to chyba detal uwagi nie warty.

Przy planowaniu rozłożenia paneli na części północnej zwróć uwagę na potencjalne zacienienia od górnej krawędzi dachu na S, kominów i co tam jeszcze na dachu jest. Bo zacienienia są i to możliwe, że momentami mogą być znaczące. Więc, albo odpowiednie ułożenie paneli / podzielenie ich na stringi, albo otymalizatory.
  • #8 21093316
    sebawit85
    Poziom 4  

To i tak będę optymalizery montował. Chodzi mi czy je podnosić na zachód czy je poziomować na południe. Tylko przy poziomowaniu boję się, że przy silnym wietrze może je zdmuchnąć. Bo dom jest wysoki i od gruntu do dachu jest ok. 13 metrów, a w okolicy nie ma żadnych drzew, a dom stoi na górce.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące opłacalności montażu paneli fotowoltaicznych na północnym dachu o kącie nachylenia 12°. Obecnie posiada panele na dachu skierowanym na południe, które generują niewystarczającą ilość energii. W odpowiedziach zasugerowano, że montaż paneli na stronie północnej może przynieść pewne korzyści, ale ich efektywność będzie ograniczona. Rekomendowano użycie stelaży, aby ustawić panele pod optymalnym kątem, najlepiej w kierunku wschód-zachód, co może zwiększyć produkcję energii. Użytkownik planuje również zastosowanie optymalizatorów, aby zminimalizować wpływ zacienienia i wiatru na wydajność systemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA