logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa tylnej klapy w Golfie VI 2010r.- wyciąganie czy wymiana?

hans87 19 Wrz 2024 12:18 384 8
REKLAMA
  • #1 21231887
    hans87
    Poziom 11  
    Ocena: 38
    Witam.
    Potrzebuje opinii osób znających się w temacie napraw blacharskich i lakierowania.
    Mam Golfa 6 z 2010r. i kiedyś wgniotłem tylną klapę. Pytanie czy opłaca się to naprawić blacharsko, aby było prosto. A jeśli tak, to co w takim przypadku się wykonuję? wyciąganie i szpachel? Pytam, bo zastanawiam się czy warto to "klepać" czy po prostu kupić inną klapę pod kolor?

ps. zdjęcie uszkodzeń widoczne na foto
    Uszkodzona tylna klapa Volkswagena Golfa z widocznymi wgnieceniami.
  • REKLAMA
  • #2 21231908
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3286
    Jak znajdziesz ładną ,prosta nieporysowaną klapę pod kolor to przeważnie jest taniej niż naprawianie tej. Z drugiej strony znalezienie ładnej nie jest łatwe a jak są to przeważnie nie blisko.
  • REKLAMA
  • #3 21231920
    hans87
    Poziom 11  
    sigwa18 napisał:
    Jak znajdziesz ładną ,prosta nieporysowaną klapę pod kolor to przeważnie jest taniej niż naprawianie tej. Z drugiej strony znalezienie ładnej nie jest łatwe a jak są to przeważnie nie blisko.

Racja, nie jest łatwo znaleźć idealną i to jeszcze pod kolor, gdy te klapy pochodzą z roczników aut od 2008 w górę.
    Ale w przypadku jej klepania to jak to się robi? Blacharz "wyciąga wgniecenia i nakłada szpachel i poleruje, a później lakierowanie ?
  • #4 21231935
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6629
    Można spróbować wyciągnąć PDR, i trochę klepać. Wtedy masz bez malowania. Spotter to już malowanie.
  • REKLAMA
  • #5 21231945
    hans87
    Poziom 11  
    kkknc napisał:
    Można spróbować wyciągnąć PDR, i trochę klepać. Wtedy masz bez malowania. Spotter to już malowanie.

Ok, a co w przypadku takiego przypadku? Lekko wgniecione i obwieszone drzwi kierowcy, przez ich otwieranie wytarło próg. Tu należy "wyprostować" drzwi, wyszlifować próg i zabezpieczyć jakimś podkładem? tak się robi?
    Lekko wgniecione drzwi kierowcy auta zaparkowanego na piaszczystej drodze.
  • Pomocny post
    #6 21231983
    sigwa18
    Poziom 43  
    Tylko klapa ma wyraźnie rysy i bez malowania się nie obejdzie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21231999
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6629
    Do drzwi masz podkładki regulacyjne.
    Próg do malowania. Klapa będzie bardziej do polerowania nóż malowania.
  • Pomocny post
    #8 21232014
    sigwa18
    Poziom 43  
    Rysa do podkładu nie zejdzie od polerowania.
  • #9 21232025
    hans87
    Poziom 11  
    No dobrze panowie, dzięki za informacje. Jestem zielony w tym temacie, więc chciałem zaczerpnąć trochę opinii. Teraz muszę znaleźć jakiś serwis blacharsko-lakierniczy, który mi to zrobi w rozsądnej cenie :-)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada Golfa VI z 2010 roku, który ma uszkodzoną tylną klapę. Zastanawia się, czy lepiej naprawić klapę blacharsko, czy wymienić ją na nową. W dyskusji podkreślono, że znalezienie klapy w dobrym stanie i w odpowiednim kolorze może być trudne, a naprawa może obejmować wyciąganie wgnieceń, szpachlowanie i lakierowanie. Alternatywnie, można zastosować metodę PDR (Paintless Dent Repair), która nie wymaga malowania. W przypadku innych uszkodzeń, takich jak wgniecenia drzwi, zaleca się ich prostowanie oraz malowanie progów. Użytkownik planuje znaleźć serwis blacharsko-lakierniczy do wykonania naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA