logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Junak 901 50cc - gaśnie po wyłączeniu ssania, kopci na niebiesko, czuć benzyną

Pawcio15 19 Wrz 2024 17:31 492 7
REKLAMA
  • #1 21232263
    Pawcio15
    Poziom 4  
    Ocena: 29
    Witam.
    Junak 901 50cc. Od nowości wymieniony gaźnik i ustawiane 2 razy zawory. Gdy jeździłem codziennie to było wszystko okej. Po nocy odpalał normalnie zero problemów. Motorower stał 1.5tyg nie odpalany i jest problem. Podczas odpalania na ssaniu wchodzi na obroty 3,5tyś i gdy wyłączę ssanie chodzi tak jeszcze przez kilka sekund i nagle gaśnie i podczas gdy gaśnie daje gazu to go zdławia. O co tu biega? Dać mu pochodzić na ssaniu i dopiero wyłączyć ssanie? Dodam że na ssaniu kopci na taki jasny niebieski i czuć benzyną, co świadczy że olej pobiera, ale odkąd go mam czyli od 2017r zawsze mi kopcił tak na ssaniu. Jak jeżdżę bez ssania nie kopci chodzi 10/10. Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 21232304
    kotowate
    Poziom 6  
    Ocena: 10
    Zalewa gaźnik.
    Gaźnik do regulacji.
  • REKLAMA
  • #3 21232312
    Pawcio15
    Poziom 4  
    Wchodzi na obroty 3.5 i gdy wyłączę ssanie to mi gaśnie. To naprawdę może być od tego że bogata mieszanka ?
  • REKLAMA
  • #4 21232344
    kotowate
    Poziom 6  
    Ocena: 10
    Tak, zacznij od poprawnej regulacji.
  • REKLAMA
  • #5 21232457
    grzeniuw
    Poziom 27  
    Ocena: 176
    Pozwól mu się rozgrzać na ssaniu, najwyżej powoli mu je zmniejszaj. Tak się powinno robić. Jeśli po rozgrzaniu pracuje dobrze, to możesz ewentualnie trochę wzbogacić skład mieszanki biegu jałowego, ale możliwe że nie potrzeba.
  • #7 21232609
    Pawcio15
    Poziom 4  
    To znów by się rozregulowały? Wtedy faktycznie zawory. A po 2 to motor jeździł postał 2 tyg i coś go zabloało i to zawory po staniu się rozregulowały
  • #8 21232628
    pszczyna
    Poziom 33  
    Ocena: 402
    Zdjąć głowicę i kontrola gniazd zaworowych i samych zaworów.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z motorowerem Junak 901 50cc, który gaśnie po wyłączeniu ssania, a podczas pracy na ssaniu kopci na niebiesko i czuć benzyną. Wymieniony gaźnik oraz dwukrotne ustawienie zaworów nie przyniosły trwałej poprawy. Użytkownicy sugerują, że problem może wynikać z bogatej mieszanki paliwowej, zalania gaźnika lub rozregulowania zaworów po dłuższym postoju. Rekomendowane jest rozgrzewanie silnika na ssaniu oraz ewentualna regulacja mieszanki biegu jałowego. W skrajnych przypadkach zaleca się kontrolę gniazd zaworowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA