logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Termet MiniMax Eco 13 kW - szybkie osiąganie temperatury i przerwy w pracy

lukaszbar 20 Wrz 2024 23:09 684 11
REKLAMA
  • #1 21233809
    lukaszbar
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Cześć,

Kilka dni temu instalator zamontował nowy piec, termet MiniMax Eco 13 kW z otwartą komorą spalania.
    Wcześniej był też MiniMax tylko starszej generacji, strzeliła nagrzewnica, nie opłacało się go reanimować.
    Z piecem mam spięty regulator pokojowy Salus, tj. przy poprzednim piecu.
    Martwi mnie jedna rzecz:
    Na co ustawiłem temperaturę 50 stopni.
    Regulator załącza piec, gdy spadnie temperatura, lecz piec szybko dochodzi do 55 stopni i wchodzi w 3-minutowy cykl przerwy.
    Gdy na piecu ustawiłem 60 stopni, cykl pracy wydłużył się znacznie.
    Czy to prawidłowe działanie?
    Przy poprzednim piecu taka sytuacja się nie zdarzała. Chodził cały czas do momentu osiągnięcia zadanej temperatury bez wymuszonego przerwania cyklu.
    Instalator zalecił jeszcze odpowietrzenie instalacji. Sytuacja nie ustąpiła.
  • REKLAMA
  • #2 21233957
    ccezary
    Poziom 14  
    Ocena: 56
    Witam

Nie kręci się pompka. W tych kotłach trzeba przed pierwszym uruchomieniem rozruszać pompkę. Wkrętakiem. Potem będzie dobrze. Jak uruchamiałem swój kocioł to miałem takie same objawy.
  • #3 21234024
    lukaszbar
    Poziom 7  
    Jak to zrobić ? :)
  • REKLAMA
  • #4 21234090
    ccezary
    Poziom 14  
    Ocena: 56
    Pompa obiegowa z mosiężną śrubką na tle jasnej powierzchni.
    Jeżeli masz taką pompkę jak na zdjęciu, to odkręcamy tą mosiężną śrubkę i będzie dostęp do ośki wirnika. Jest tam nacięcie na wkrętak płaski i trzeba pokręcić wirnikiem.
    Uwaga: będzie się lała woda po odkręceniu pierwszej zaślepki mosiężnej. Oczywiście wszystko robimy bez napięcia - kocioł należy wyłączyć.
    U mnie ten wirnik naprawdę ciężko chodził.
  • #5 21234259
    lukaszbar
    Poziom 7  
    Muszę zobaczyć, jaką mam pompę.
    Dostałem jeszcze propozycję na innym forum, żeby zmienić ustawienia serwisowe p03.
    Kolega podejrzewa, żeby zmienić moc maksymalną kotła, wtedy będzie się później nagrzewał. Na dworze jest jeszcze ciepło.
  • #6 21234351
    bro2004a
    Poziom 15  
    Ocena: 53
    Minimax Eco ma pompę elektroniczny. Każdy kocioł wyprodukowany po 09.2015 taka posiada.
    Jakby pompa nie chodziła to grzejniki byłyby zimne.
  • REKLAMA
  • #7 21235258
    lukaszbar
    Poziom 7  
    Ktoś coś jeszcze ?
    Zmieniałem parametr p03.
    Oryginalnie ustawiony na 45.
    Regulacja w zakresie 30-60, nie robi różnicy na pracy.
    Temp c.o ustawione na 50, cykl trwa około 6 min.
    Przebija 5 stopni w górę i 180 sekund przerwy.
  • REKLAMA
  • #8 21235339
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1258
    Witam. Skoro kocioł nowy i na gwarancji to wezwij serwis fabryczny termeta. Niech ogarną ten temat. No bo dlaczego masz kombinować skoro gwarancja jest.
    Pozdrawiam.
  • #9 21235365
    bro2004a
    Poziom 15  
    Wg mnie wszystko dobrze pracuje. Autor nie napisał, jaką powierzchnię grzeje. Pewnie małą. Dlatego w ciągu 6 min osiąga żądaną temperaturę. Do tego nie ma mrozów, więc nie ma strat energii.
    Serwis przyjedzie i go skasuje.
  • #10 21235372
    lukaszbar
    Poziom 7  
    Dom 70 m2. Zdaję sobie sprawę, że jeszcze nie ma mrozów i cykl jest krótki. Tylko nie spotkałem się jeszcze z taką sytuacją. Może tak musi być faktycznie, a cykl się wydłuży, gdy za oknem będzie na minusie.
  • #11 21235393
    bro2004a
    Poziom 15  
    Dokładnie. Jak już 3 raz wspominam. Kocioł ma minimum 7 kW. Ty przy -15 st. C potrzebujesz na 70 m2 tej mocy...
  • #12 21235576
    lukaszbar
    Poziom 7  
    Dziękuję za pomoc i odpowiedź. Najwidoczniej jestem uparty na wiedzę :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED

Użytkownik zainstalował nowy piec Termet MiniMax Eco 13 kW z otwartą komorą spalania, zastępując starszy model. Zauważył, że piec szybko osiąga temperaturę 55 stopni, co skutkuje 3-minutowym cyklem przerwy, a przy ustawieniu na 60 stopni cykl pracy wydłuża się. Użytkownik obawia się, że to nieprawidłowe działanie, ponieważ poprzedni piec działał bez wymuszonych przerw. W odpowiedziach zasugerowano, że problem może wynikać z nieprawidłowego działania pompki, która wymaga rozruszania przed pierwszym uruchomieniem. Użytkownik został poinformowany o konieczności sprawdzenia ustawień serwisowych, w tym parametru p03, oraz o możliwości wezwania serwisu fabrycznego, ponieważ piec jest nowy i na gwarancji. Inni użytkownicy zauważyli, że przy małej powierzchni grzewczej (70 m2) oraz braku mrozów, krótki cykl pracy może być normalny, a jego wydłużenie może nastąpić w niższych temperaturach zewnętrznych.

Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA