logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka na kilka lat bez bajerów i tania w naprawie.

El Polacco 22 Wrz 2024 23:11 2532 11
REKLAMA
  • #1 21235902
    El Polacco
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Po 4 latach użytkowania pralki Bosch WAN2416GPL popsuł się moduł (falownik) i naprawa jest mało opłacalna. Zawiodłem się na firmie Bosch i szukam czegoś tańszego w naprawie. Chętnie bym kupił coś na zwykłym silniku, a nie inwertorowym. Myślę o zakupie jakiegoś Indesita za 1500zł, najlepiej bez wyświetlacz i jak najdłuższą gwarancją. Nie potrzebuję bajerów, a sprawna i bezawaryjną pralkę. Jakieś pomysły i propozycje?
  • REKLAMA
  • #2 21235932
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1604
    El Polacco napisał:
    Zawiodłem się na firmie Bosch i szukam czegoś tańszego w naprawie.

Moduł PUMU za 5 stówek to dużo?

El Polacco napisał:
    Myślę o zakupie jakiegoś Indesita za 1500zł, najlepiej bez wyświetlacz i jak najdłuższą gwarancją.

Wyświetlacz akurat ma najmniejsze znaczenie xD

El Polacco napisał:
    Jakieś pomysły i propozycje?

... Bosch

Ps. Moduły Electroluxa, Samsunga i Whirlpoola są równie drogie, a psują się wielokrotnie częściej.
  • #3 21235936
    pszczyna
    Poziom 33  
    Ocena: 402
    Przerobiłem Candy padła po 2-dwuch latach ,Whirlpool padł programator warty 3/4 nowej pralki, teraz Beko masakra w całej Europie brak silnika ( 415zl a pralka kosztowała 1050zł w 2016 r.) o sklepie klinika AGD lepiej nie wspominać ! oraz jak dociekam modele Beko znikają z rynku po 3-4 latach i brak części oraz iż łożyska są nie wymienialne, zbiornik klejony to zniechęca .
    Obecnie chyba Amika pozostaje !
  • #4 21235937
    AsReeX
    Poziom 40  
    pszczyna napisał:

Cooo ... to nawet nie jest Amica tylko Chińska Midea lub Tuercki Vestel - jeszcze gorzej niż Beko xD
  • REKLAMA
  • #5 21236011
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2364
    Nie wiem jak z trwałością, ale Electrolux jeszcze chyba produkuje pralki na silnikach szczotkowych.
  • #6 21236087
    pszczyna
    Poziom 33  
    Ocena: 402
    AsReeX napisał:
    pszczyna napisał:

Cooo ... to nawet nie jest Amica tylko Chińska Midea lub Tuercki Vestel - jeszcze gorzej niż Beko xD

Niby reklamują jż łożyska są wymienne , co do pochodzenia to kiedyś czytałem że Amikę wchłonęło konsorcjum mające Boscha, Braun , AEG, itp firmy
  • REKLAMA
  • #7 21236166
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3744
    Chcesz tanio to kup coś takiego i nie myśl o naprawie. Zepsuje się to utylizujesz: https://www.philco.pl/pranie-i-suszenie
    Mój kolega z pracy ma 4 rok to cudo techniki i póki co działa bezawaryjnie.
  • #8 21236272
    bwc
    Poziom 27  
    Ocena: 178
    Mam Whirlpool EUT 1000 od 2008 r. Pralka prosta, bez bajerów, rzadko używana. W 2019 r. wymieniałem krzyżaki (chyba 100zł) zeżarte przez proszki.
    Druga to Electrolux EWT 13620W bardzo często używana, działa praktycznie bezawaryjnie chyba od 2009 r. Niedawno chyba pękła sprężyna od klapy, bo opada pod własnym ciężarem.
  • REKLAMA
  • #9 21236386
    AsReeX
    Poziom 40  
    Stare konstrukcje - dawno i nie prawda.
  • #10 21236544
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6949
    Jak chcesz coś byle jakiego co jeszcze opłaca się naprawić prez tanie części to popatrz za Beko.
  • #12 21237988
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4310
    El Polacco napisał:
    Nie potrzebuję bajerów, a sprawna i bezawaryjną pralkę.
    Tego nikt ci nie zagwarantuje, jeden egzemplarz tego samego modelu może pracować bezawaryjne trzy lata a inny dziesięć.
    Mam Beko, wcześniej miałem Amicę a jeszcze wcześniej peerelowski Polar.
    pszczyna napisał:
    Przerobiłem Candy padła po 2-dwuch latach ,Whirlpool padł programator warty 3/4 nowej pralki, teraz Beko masakra w całej Europie brak silnika
    Chyba jesteś pechowiec, Beko mam od kwietnia 2019r. W tym roku ukręciła się turbinka pompy odprowadzającej wodę, prawdopodobnie z mojej winy bo czyściłem filtr dwa razy w roku albo rzadziej.
    Uprzejmy kolega sprowadził nową pompkę i wymienił ją w ciągu kilku minut, dużo więcej czasu zajął częściowy demontaż a następnie montaż obudowy, całość zajęła niecałe 30 minut.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje pralki, która będzie tania w naprawie i nie będzie miała skomplikowanych funkcji, po negatywnych doświadczeniach z pralką Bosch WAN2416GPL, której moduł uległ awarii. W dyskusji pojawiają się różne opinie na temat trwałości i kosztów naprawy pralek różnych marek. Użytkownicy wskazują na problemy z modelami Candy, Whirlpool i Beko, a także sugerują Electrolux jako potencjalnie lepszą opcję. Wspomniano również o pralkach Amica, które są postrzegane jako mniej niezawodne z powodu ich chińskiego pochodzenia. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi modelami, podkreślając znaczenie prostoty konstrukcji i dostępności części zamiennych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA